100 cims btt: Fontscaldes
El Tossal Gros, La Cogulla i el Puigcabrer des de Fontscaldes
El Tossal Gros
’308 cims de la FEEC’: nº 49
’100 cims de l’ICC’: no catalogat
Betetistes dels Pirineus: 83
Alçada: 867 m
Data ascensió: 6 gener 2017
Ciclable: si fins 780 m
La Cogulla
’308 cims de la FEEC’: 64
’100 cims de l’ICC’: no catalogat
Betetistes dels Pirineus: 84
Alçada: 786 m
Data ascensió: 6 gener 2017
Ciclable: si
Puigcabrer (o Torre del petroli)
’308 cims de la FEEC’: 204
’100 cims de l’ICC’: no catalogat
Betetistes dels Pirineus: 90
Alçada: 524 m
Data ascensió: 12 gener 2017
Ciclable: si, fins 400 m
Una excursió que ens permet pujar als dos cims emblemàtics de la serra de Miramar i al Puigcabrer, (o torre del petroli) a la serra de les Guixeres. Sortim de Fontscaldes, un poble del municipi de Valls, al costat de la N-240. La pujada al coll Coloma es força interessant. Per acabar de pujar al Tossal Gros (pal indicador) amaguem la bici al coll (uns 80 m de desnivell en 450 m). Baixem cap a Prenafeta (veiem a dalt les restes del seu castell) i remuntem amb un GR un tram a peu fins el coll de Prenafeta. Ens dirigim cap a Miramar i arribem per pista a La Cogulla (antenes i vèrtex). Tornem a Fontscaldes i anem a buscar el Puigcabrer i les restes de la torre circular (per acabar de pujar al puig amaguem la bici al coll; 120 m desnivell en 500 m). Observacions: Excursió del 6 de gener de 2017 actualitzada el 12 de gener del mateix any.
La serra de Miramar és com es coneix popularment el massís format per les serres de les Guixeres, Carbonària i de Jordà. Es tracta d’una cadena muntanyosa que marca el límit físic entre les comarques de l’Alt Camp, al sud, i la Conca de Barberà, al nord. Està distribuït entre els municipis de Cabra del Camp, el Pla de Santa Maria, Figuerola del Camp i Valls, a l’Alt Camp, i de Montblanc i Barberà de la Conca, a la Conca de Barberà. El nom de “Miramar” prové del llogaret de Miramar, que pertany a Figuerola, situat al vessant est de la serra.
Miramar és un nucli de població de Figuerola del Camp, a l’Alt Camp. Situat al vessant est de la Serra de Miramar, a uns 670 m d’altitud, s’hi accedeix des de la carretera N-240, entre Valls i Montblanc, o pel GR 7. El poble va originar-se a l’entorn d’un castell actualment desaparegut. L’estructura original de les cases, i de l’església, era la de construccions de caràcter fortificat, d’esquena a l’exterior, amb els murs disposats com una muralla. Miramar, juntament amb Figuerola, pertanyia al castell de Prenafeta durant els segles XII i XIII. El lloc de Miramar havia arribat a tenir 162 habitants el 1867, i des del 1857 tenia alcaldia pedània, però al llarg del segle XX es produí un procés constant de despoblament que en l’actualitat ha convertit el poble en un nucli gairebé deshabitat, excepció feta de l’estiu, ja que algunes cases s’han adaptat com a segona residència. Hi ha un refugi de muntanya, i és un centre d’atracció excursionista. Les cases del poble estan penjades de la muntanya, mirant al mar, d’aquí el seu nom. N’és destacable l’església romànica de Sant Mateu, amb un altar dedicat al patró dels excursionistes, Sant Bernat de Menthon.
El castell de Prenafeta és un monument del nucli de Prenafeta, en el municipi de Montblanc (Conca de Barberà), declarat bé cultural d’interès nacional. Les restes del castell estan en un turó sobre l’actual poble de Prenafeta. En el mateix turó hi ha dues edificacions d’èpoques diferents. A l’extrem oriental hi ha la més antiga; és un petit castell roquer de planta gairebé trapezoïdal. Els murs conserven molt poca alçada. Aquest castell es va construir cap al segle XII. A l’extrem oest de la cresta del tossal es conserva trossos de mur d’una casa forta. Les pedres cantoneres són carreus ben tallats mentre que el parament és de pedres irregulars. Aquesta casa es va edificar al segle XIII o al segle XIV. Gran part d’aquesta casa es va esfondrar l’estiu del 2006; abans d’aquest esfondrament es podia veure un mur amb espitlleres. Sota d’aquest edifici hi ha un túnel.