Le patois (et ses variants)
El patuès (del francès patois) és un terme que tot i no tenir una definició formal en el camp de la lingüística s’utilitza als Pirineus per descriure la parla dels paisans als dos costats de la frontera franco- catalana i franco-aragonesa. A França el terme patois implica una consideració condescendent o despectiva perquè el patois no té una literatura i, sense ser argot, es parla sobretot a l’àmbit rural per la gent del poble.
Aquesta ruta és una mena d’homenatge a aquests territoris pirenaics, sobre tot francesos, que no han viscut el desenvolupament econòmic de la Cerdanya catalana i el vall d’Aran i que conserven els valors de la gent de muntanya.
La ruta comença a Puigcerdà (Cerdanya catalana) i ràpidament s’endinsa a la Cerdanya francesa per la vall de Querol. Amb la nova distribució administrativa francesa ens mourem sempre a la regió d’Occitània, en tres dels seus departaments: Ariege, Aude i Pyrenées orientals. Visitarem regions naturals i/o tradicionals i valls com el Pays de Sault, el Capcir, el Pays de Foix – Haute Ariège, el Donezan, les dues Cerdanyas i la vall de Querol. Tenim moltes rutes que pots fer pel Pays de Sault: Pays de Sault, Pays de Sault II, Sault Occitanos i a l’Ariège (els tracks Mijanes Campagne Cluse Tourruge Seillis prados Pailleres GRP). Un track d’enllaç ens pemet unir l’estacions de tren de Puigcerdà i de La tour de Querol.
La base d’aqueste ruta la va construir a finals d’agost de 2020 amb el Jordi, el Kike, l’Ernesto i la Carol i el José Pablo, amb uns dies de sol i altre d’intensa pluja i la vam continuar al mes de setembre. És una proposta més oberta que altres rutes dels betetistes amb moltes possibles variants per a que puguis escollir la que millor s’adapti a tu.
Puigcerdà – Merens les Vals
Merens les Vals – Ascou
Variant Ax les thermes – Camurac
Ascou – Belcaire
Camurac Formigueres pel track del pastor i el chemin de pays
Belcaire – etangs – Formigueres (espectacular, poc recomanable)
Opcional Niort Pastor (Pailleres) Mijanes Campagne Cluse Tourruge
Opcional Mijanes Campagne Cluse Tourruge Seillis prados Pailleres GRP
Formigueres – Puigcerdà suau
Formigueres – La tour de Querol per La calme i la vall de Angoustrine
Formigueres – Puigcerdà pels estanys de Camporells
Puigcerdà- Merens les Vals
La base és una etapa del Camí dels Bons Homes adaptada per nosaltres al 2016.
Merens les Vals – Ascou
Sortim per pista de Merens les Vals però un empinat corriol en mig del bosc ens obliga a caminar des d’uns 1.240 m fins arribar a la pista forestal de la Lotte, a l’alçada del coll de Bergeon (1.480) seguim pujant per pista i per arribar al coll de Joux (1.720 m). El coll de Joux és un coll verd i allargassat què difícilment s’oblida. Baixem per una pista- camí fins Orlu (1.000 m). Pugem la pelada pista a coll d’Osque (1.400 m), i baixem a Ascou, fent una mica de volta per visitar el llac artificial de Goulours.
Ascou – Belcaire
Es tracta de superar el coll de Chioula (nosaltres anirem una mica més alts). Podem menjar i dormir al refugi de Chioula (el track va i torna). En aquesta ruta deixarem el departament de l’Ariège i entrarem al ‘plateau’ de Sault, al departament de l’Aude. És una etapa curta que es pot combinar amb l’anterior.
Ax les thermes- Camurac
Si has arribat en tren a Ax les thermes o si has fet les dues primeres etapes en un cap de setmana i ara vols continuar, aquesta és una bona opció. Pugem al refugi de Chioula per Vaychis i creuant la carretera que puja al coll de Chioula. En aquesta ocasió vam dormir a Camurac, a la gîte d’ètape. Part del recorregut coincideix amb una etpa del GT Ariege.
Belcaire – etangs – Formigueres
Una etapa dura amb ‘pateo’ garantit per pujar al coll de Paillères (2.000 m) que considerem una variant. Aquesta vegada vam seguir per pista fins que es va acabar a la font des Tals (1.520 m ), vam continuar arrossegant la bici per un corriol en mig del bosc fins la proximitat del coll de Seillis (1.720 m) i vam seguir camins de vaca i corriols pels prats fins la pista (1.840 m) que va de la coma (‘coume’) de Fournous a la carretera que puja al coll. En aquesta ocasió, desprès del coll de Paillères vam seguir pujant a peu per poder visitar l’étang Noir, l’étang Bleu i l’étang de Rabassoles (el que implica una forta patejada de pujada i de baixada fins la pista de la ruta forestal Laurenti). Hem d’estar amatents perquè deixem la pista forestal per anar a buscar el coll des Ares i Puyvalador i per la pista exclusiva de bicicletes fins Formigueres desprès d’una petita desviació optativa per conèixer més del camí Vauban. Observacions: Variant poc recomanable pel que implica de caminar malgrat l’espectacularitat que implica visitar els llacs. Amb Jordi, Kike, José Pablo, Ernesto i Carol
Opcional
Niort Pastor (Pailleres) Mijanes Campagne Cluse Tourruge
Altre opcional espectacular, en aquesta ocasió, per el Pays de Sault (Aude) i l’Ariege. Circular. Sortim del petit poble de Niort (també ho podriem fer del de Merial) carretera amunt fins trobar la pista forestal que ens portaría al coll de la Tourruge però en aquest cas la deixem i pugem per una pista asfaltada que ens portaría a la font des Tals. Al creuar un rierol comença el ‘track del pastor’ (denominat asi perquè va ser un pastor qui ens va orientar): deixem la pista principal per fer un tram que ens serà difícil fer a sobre de la bicicleta, a l’esquerra del riu (també es podria fer per la dreta) i a l’arribar a un descans seguim recte pèr un tram pedregòs que hem de fer a peu. A un nou descans comença el tram més dur perquè hem de remuntar el corriol pel mig del bosc seguim petjades de vaques. Al final del bosc creuem el rierol i per uns prats arribem a la cabana del pastor. Ara, per pista seguim fins la carretera. Aquesta vegada no arribem a dalt del coll de Pailleres i baixem per la carretera fins que en creuem amb el GR de pays que seguirem fins Mijanès. Ara seguim el GR – 7 fins Rouze i el GR-Chemin de Vauban fins Campagne de Sault (en occitan ou catalan Campanha de Saut); hem tornat al departament de l’Aude. Seguim l’idilc camí fin el coll de Cluse (molt a prop de Fontanès de Sault) passant una zona d’antigues mines (Le Menier); hem fet un altre tram del chemin Vauban. Prenem la pista fins el coll de la Tourruge i desprès una pista secundaria que ens porta a Niort. Observacions: com és un ruta circular podem començar a Mijanès, llavors ens queda el tram més dur al final.
Opcional
Mijanès Campagne Cluse Tourruge Seillis prados Pailleres GRP
Aquest track és un a de les descubertes a rel de la transfronterera de Le Patois. Circular. Sortim de Mijanès i seguim el GR – 7 fins Rouze i el GR-Chemin de Vauban fins Campagne de Sault (en occitan ou catalan Campanha de Saut); hem tornat al departament de l’Aude. Seguim l’idilc camí fin el coll de Cluse (molt a prop de Fontanès de Sault) passant una zona d’antigues mines (Le Menier); hem fet un altre tram del chemin Vauban. Prenem la pista fins el coll de la Tourruge i pugem al coll de Seillis. Bordegem unes tanques i una bassa i comença un tram molt dur per camins de vaques, practicament flanquejant, fins trobar la pista que ens puja cap al coll de Pailleres. Acabem de pujar al coll i pel GR de pays baixem a l’estació d’esqui de Mijanes. Seguim el track fins el poble.
Camurac Formigueres pel track del pastor i chemin de pays
Vam intentar reduir el ‘pateo’ i augmentar la sensació de ciclabilitat. Malgrat tot l’etapa segueix sent dura. Vam sortir de Camurac, al col dels Sept Frères per la departamental asfaltada en direcció Niort. Desprès, vam seguir les indicacions d’un pastor per arribar al coll de Paillères (2.000 m) amb un tram dur a peu i un altre molt dur però que ens permet sortir a la caba de pastors i remuntar el que falta per la pista d’accès. Una vegada al coll, en lloc de continuar pujant de ‘pateo’ com fem a la variant, comencem la baixada seguint les balises vermelles i grogues del ‘chemin de pays’ (GRP) fins l’estació d’esquí de Mijanès (un petit tram de carretera) i pista forestal de Laurenti (això si, ens perdem la visita dels llacs que fem a la variant). Hem d’estar amatents perquè deixem la pista forestal Laurenti davant d’un tancat pel bestiar per anar a buscar el coll des Ares i Puyvalador (visita que podem evitar sinó volem veure el llac de Matemale). Seguim per la pista exclusiva de bicicletes al costat de la carretera fins Formigueres desprès d’una petita desviació optativa per conèixer més del camí Vauban.
Al coll des Ares trobem un panell informatiu del camí Vauban que diu: C’est le troisième col franchi par la route Vauban depuis (le village de) Rodome. Nous nos trovons aux confins de Donezan et du Capcir. Ici, passait la frontiére entre, d’une part les possessions du roi d’Aragon, comte de Barcelone et comte de Cerdagne puis du roi d’Espagne et, d’autre part, le royaume de France. De nous jours, ce col sépare le departament des Pyrénées-Orientals, dans la region de Languedoc- Rouissillon, de celui de l’Ariège, en midi-Pyrénées. Pots combinar-la amb el track suau la suau i amb la que puja als estanys de Camporells. Important: No confondre amb el coll d’Ares, fronterer entre Molló (Ripollès) i Prats de Molló (Vallespir). Tampoc confondre amb el coll des Hares que hia a a la carretera entre Querigut i Puyvalador (A alguns mapes i ressenyes el coll d’Hares és a la mateix a pista Laurenti a una alçada de 1.471 m. (http://www.vttour.fr/topos/col-de-pailheres,1323.html). Per últim, amb alguns mapes apareix com coll des Hares i a altres com a coll des Ares.
Important: Demanam aquest track. El botó de ‘download’ no funicona en aquest track concret.
Formigueres – Puigcerdà suau
Aquesta variant és la ruta més suau amb trams de carretera per arribar a les Angles i desprès de Font Romeu; segueix per Egat, Cereja, Llivia i Ur. Pots combinar-la amb el track que puja als estanys de Camporells i amb el track que puja al refugi de la Calme.
Formigueres – La Tour de Querol per la Calme i Angoustrine
En aquest cas, anem a Les Angles amb un bon tram per carretera, pugem al Pla de Mir (aparcament de l’estació i parc d’animals), al pla de Mir autèntic i la Jaça de Bernat (1.931 m) a on deixem el camí pel que tornaríem si haguéssim pujat a Camporells, i anem cap a Bolquère i per carretera pugem cap a la zona de la Calme i visitem el refugi. Comencem a baixar passant a prop del pic dels Moros, el poble de Targassonne i la vall d’Angoustrine. El track acaba a l’estació de tren de La tour de Querol – Enveitg. Es pot anar a Puigcerdà en tren o seguint el track que us propossem més avall.
Formigueres – Puigcerdà pels estanys de Camporells
Aquesta variant puja fins els estanys de Camporells i el refugi de La Balmeta, passa al costat de l’Aude i es suavitza per arribar a Puigcerdà via Bolquère, Font Romeu, Egat, Cereja, Llivia i Ur.
Serveis per a una aventura autònoma
Merens les vals. Auberge du Nabre. http://www.aubergedunabre.com/
Orlu: Le Relais Montagnard. Gîte d’ètape i chambres d’hôtes.
Ascou. Chambre d’hotes i table d’hotes Le Belvedere: https://www.chambre-dhote-ariege.com/
0561640440 ou 0647769163; contact@chambre-dhote-ariege.com
Refuge Gîte d’étape de Chioula. http://www.refugeduchioula.com/. 05 61 64 06 97; 06 86 70 73 15
Camurac. Gîte La Marmite. https://www.gites-camurac.fr/. +33 6 08 35 43 64
Belcaire. Hotel Bayle. https://hotel-bayle.com/
Espezel. Auberge Relais du Pays de Sault. En 2021 solo comidas, els dies laborables
Formigueres. Gîte d’etape La Dressere. https://www.ladressere.fr/
Mijanès: Le relais de Pailheres. 04 68 20 46 97/ 06 14 28 79 90 hotel restaurant
Oficina de turisme de Font Romeu: 0033 468306830
L’oustal de l’Annette. www.loustaldelannette. 06 22 45 25 37
Gîte d’étape Barry du haut. 06 70 38 83 86
Frontière sud : fortifications de montagne des Pyrénées et places proches
- Création de la place de Fort-les-Bains (actuelle commune d’Amélie-les-Bains)1 ;
- Création du fort de Bellegarde1 (Le fort de Bellegarde est une fortification du xviie siècle située à la frontière entre la France et l’Espagne, au-dessus de la ville du Perthus, dans les Pyrénées-Orientales. Il sert alors au contrôle et à la défense du col du Perthus.)
- Création du fort Libéria (Le fort Libéria est situé sur la commune de Villefranche-de-Conflent dans le département des Pyrénées-Orientales, au confluent des vallées de la Têt, de la Rotja et du Cady).
- Ville neuve de Mont-Louis1,N 1 ;
- Navarrenx1 ;
- Perpignan1 ;
- Création du fort Lagarde à Prats-de-Mollo, et fortification de la ville1 ;
- Saint-Jean-Pied-de-Port1 ;
- Salses1 (La forteresse de Salses est un ouvrage militaire construit entre 1497 et 1502 par les rois catholiques espagnols, Ferdinand II d’Aragon et Isabelle de Castille. Elle est située sur la commune de Salses-le-Château, à 17 km au nord de Perpignan, dans le département des Pyrénées-Orientales. Elle fait partie des sites gérés par le Centre des monuments nationaux.)