Betetistes dels Pirineus
Site V2 de bttpirineus
Betetistes dels Pirineus
Navigation
You are here: Home › Le patois (et ses variants)

Le patois (et ses variants)

Hem batejat aquesta ruta amb el nom de Le patois com un homenatge a aquests territoris pirenaics, sobre tot a la banda francesa, que com no han viscut el desenvolupament econòmic de la Cerdanya catalana ni del vall d’Aran encara conserven el paisatge i els valors de la gent de muntanya. El patuès (del francès patois) és un terme que tot i no tenir una definició formal en el camp de la lingüística s’utilitza als Pirineus per descriure la parla dels paisans als dos costats de la frontera franco- catalana i franco-aragonesa. A França el terme patois implica una consideració condescendent o despectiva perquè el patois no té una literatura ni gramàtica  i es parla sobretot a l’àmbit rural per la gent del poble. El patois  ha estat indigne de rebre la noble denominació de ‘llengua’, es considerat un dialecte local i els seus parlants tenen ‘vergonha’ de reconèixer el seu ús.

També podríem haver anomenat a la ruta l’occità perquè és una llengua del terç sud de França i, per tant, dels Pirineus francesos. Però l’occità o llengua d’oc abasta més territori que el de la nostre proposta i, malgrat les polítiques lingüicidis, gaudeix de més salut i reconeixement acadèmic que el patois.

La ruta comença a Puigcerdà (Cerdanya catalana) i, ràpidament, s’endinsa a la Cerdanya francesa per la vall de Carol. Amb la nova distribució administrativa francesa ens mourem sempre a la regió d’Occitània, en tres dels seus departaments: Ariege, Aude i Pyrenées Orientals. Visitarem regions naturals i/o històriques com el Pays de Sault, el Capcir, l’Haute Ariège, el Donezan, la Cerdanya catalana, la Cerdanya la francesa i la vall de Carol. També passarem per estacions d’esquí com Chioula, Camurac, Mijanes, Puyvalador, Formigueres, Angles i Font-Romeu.  També us pot interessar fer excursions ‘opcionals’ aprofitant que heu arribat a aquest territori poc explorat però amb moltes possibilitats per la bici de muntanya. A més, es possible combinar Le patois amb altres rutes pel  Pays de Sault i per l’Ariège (Pays de Sault, Pays de Sault II, Sault Occitanos i a l’Ariège.)

La base d’aquesta ruta la vam construir, uns dies de sol i altre d’intensa pluja, a finals d’agost de 2020 amb el Jordi, el Kike, l’Ernesto i la Carol i el José Pablo, i la vam acabar de polir al  setembre de 2020 i a l’agost de 2021. És una proposta oberta amb possibles variants per a que pugueu escollir la que millor s’adapti als vostres interessos. També us pot interessar fer excursions ‘opcionals’ aprofitant que heu arribat a aquest territori poc explorat però amb moltes possibilitats per la bici de muntanya.

És recomanable evitar l’hivern per fer la travessa perquè podem trobar neu a diferents punts del recorregut. Es pot fer en un mínim de 4 dies

  1. Puigcerdà – Merens les Vals
  2. Merens les Vals – Ascou
  3. Ascou – Camurac – Comus
  4. Camurac – Formigueres
    4.1. Camurac – Formigueres pel ‘camí del vaquer’ i el chemin de pays
    4.2. Camurac – Formigueres pel pel coll de la Tourruge i el camí Vauban
  5. Formigueres – Puigcerdà
    5.1. Formigueres – Puigcerdà suau
    5.2. Formigueres – La tour de Querol per La calme i la vall de Angoustrine
    5.3. Formigueres – Puigcerdà pels estanys de Camporells

Variant Ax les Thermes – Camurac

Distància total: 212 km
Desnivell aproximat positiu total: 6.000
Dificultat tècnica: En conjunt, es pot considerar fàcil
Dificultat física: Depèn de la segmentació de les etapes i dels opcions escollides

1. Puigcerdà- Merens les Vals

La base d’aquesta primera etapa ressegueix el Camí dels Bons Homes adaptat a la bici de muntanya. Sortim de l’estació de RENFE de Puigcerdà i ens dirigim ca a La Tor de Querol i comencem la remuntada del riu passant pels poblets de Quès, Courbassil, Carol (i el seu castell en runes) i Porta (1.520 m) acompanyats per la via del tren fins Porta. Aquest riu rep el nom de riu de Querol des del naixement a Portè fins a la Tor de Carol i desprès passa a dir-se riu d’Aravó, nom amb el que desemboca al Segre, a prop de Fontanals de Cerdanya. La vall de Querol constituïa l’únic lloc de pas entre el País de Foix i Catalunya. A Porta comença la la part més dura de la pujada que ens conduirà al col de Puimorens (1.920 m), al costat est de l’Estació d’esquí de Portè – Pimorent. Connecta la vall del Querol, l’alta vall del Riu Arieja i el Pas de la Casa, a Andorra i és imprescindible per a les comunicacions de l’Alta Cerdanya amb Andorra, pel Pas de la Casa i el Port d’Envalira. Baixem per pista cap a L’Hospitalet-près-l’Andorre (1.440 m). Sembla ser que l’Hospitalet deu la seva fundació al cavaller Bertrand d’Enveight: sorprès l’any 1003 amb el seu cavall, per una tempesta de neu al vessant occidental del coll de Puymorens, el cavaller d’Enveight va prometre, si salvava la vida, fundar un hospital o una casa refugi amb oratori dedicat a Santa Suzanne. Al mateix temps, va obrir el ventre de la seva muntura amb l’espasa, va arrencar-ne les entranyes i es va posar al seu lloc. Per aquest enginyós mitjà, es va escalfar, va esperar que la turmenta amainés i va trobar el camí de tornada. A L’Hospitalet comença la baixada al costat del riu Ariège (que dona nom al departament) fins Merens les Vals (1.080 m; que deu el seu nom a una  raça de cavalls). A Merens destaca l’església romànica de Saint-Pierre de Mérens-d’En-Haut, les excursions a l’estany de Comte i a l’estany de Bésines i la seva font sulfurosa. Merens és etapa del GR-10 i del Camí dels Bons Homes.

En resum, hem sortit de la Cerdanya catalana, hem remuntat la Cerdanya francesa per la vall del riu Querol i dormim a l’Ariège guiats pel riu que li dona nom. Sol variat de pistes i corriols, bastant ombrívol, verd a mb un punt panoràmic. Estem emocionats: hem començat la travessa.

Distància: 38 km
Desnivell aproximat positiu: 1.000 m
Dificultat tècnica: trams curts de sender tècnic
Dificultat física: la pujada al coll de Portè – Pimorent

2. Merens les Vals – Ascou

Sortim per pista de Merens les Vals però un empinat corriol en mig del bosc ens obliga a caminar des d’uns 1.240 m d’alçada fins arribar a la pista forestal de la Lotte, a l’alçada del coll de  Bergeon (1.480 m). Aquest tram a peu és dur i ens farà reflexionar sobre la quantitat d’equipatge que carretegem. Seguim pujant ara per pista en bon estat fins arribar al coll de Joux (1.720 m; refugi precari). El coll de Joux és un coll verd i allargassat què difícilment s’oblida. Baixem per una pista- camí fins el poble d’Orlu (1.000 m; bar i gîte d’étape). Pugem la pelada pista del coll d’Osque (1.400 m) i baixem al poble d’Ascou (Chambre d’hotes), fent abans una mica de volta per visitar el llac artificial de Goulours. Ens hem submergit de ple a l’Ariège.

Distància: 35 km
Desnivell aproximat positiu: 1.500 m
Dificultat tècnica: cap ressenyable
Dificultat física: etapa de dos colls assequibles; un tram a peu

3. Ascou – Camurac – Comus

Aquesta és altre etapa curta que perfectament es pot fusionar amb l’anterior. En aquesta etapa deixarem el departament de l’Ariège i entrarem al plateau de Sault. Sortirem de Ascou cap a Sorgeat, farem uns 2 km de carretera i ens desviarem per pistes i corriols fins la zona d’esquí nòrdic de Chioula (1.560 m) i el seu refugi i entrarem al departament de l’Aude pel coll de Pierre Blanche (1.549 m) i el coll de Rieufred (1.600 m) i el coll de Pichaca. Assistim a un canvi de paisatge i de tonalitat del color verd, deixem les muntanyes i començant els prats i els boscos d’avets i més endavant les seves patates. Baixem al poble de Montaillou (1.280 m; castell i casa pairal) amb un interessant passat càtar (podem llegir el llibre “Montaillou, pueblo occitano” de Emmanuel Le Roy Ladurie). Sense dificultats arribem a Camurac (1.240 m) i a Comus (1.200 m).

El país de Sault és una petita regió natural de França, a més d’un territori històric, el vescomtat de Sault, situat al departament de l’Aude. Geogràficament, el Sault és un altiplà situat entre els 990 i els 1.310 m sobre el nivell del mar, al cor dels Pirineus, amb una important dedicació al bosc i a l’agricultura, activitats que fan que la seva població vagui minvant. Belcaire és l’antiga capital del principal cantó, Camurac alberga les úniques pistes d’esquí del departament i les terceres del nostre recorregut. Una curiositat de Camurac son les seves quatre fonts- abeuradors- safareig, sent el safareig  el de més avall per a no contaminar l’agua dels animals: Fontaine du barri d’amont, Fontaine de la place, La fontaine du milieu i Fontaine du barri d’aval. Comus es travessat pel GR-10 i pel Camí dels Bons Homes, i Espezel té el restaurant més famós de la comarca, malgrat el seu propietari, gran amant de Roses, està a punt de jubilar-se.

A Comus trobem l’entrada a les Gorgues de la Frau. Les Gorges de la Frau separen el massís del Taba, situat al departament de l’Ariège (a l’oest) de l’altiplà de Sault, a l’Aude (a l’est). Tenen el seu origen en l’erosió que ha format el riu Èrç. El congost té una profunditat de 300 a 400 m. El paisatge de les gorges de La Frau és d’escarpaments, a vegades molt abrupte, i plecs de naturalesa calcària. El seu microclima ha permès el desenvolupament d’una flora característica i la nidificació dels rapinyaires.

En aquest entorn gaudim d’un ambient especial entre decadent i primigeni, amb una lluminositat característica per la seva netedat que a l’hivern mostra la seva solitud. Trobem rètols en occità però alguns vells diuen que el que parlen és patois. Una possible variant de la quarta etapa és pujar a les pistes d’esquí de Camurac i seguir la pista cap a La Fajolle.

Distància: 24 km
Desnivell aproximat positiu: 900 m
Dificultat tècnica: cap ressenyable
Dificultat física: pujar a Chioula

4. Camurac – Formigueres

Aquesta etapa suposa un parell de canvis de regió i d’ambient, del Plateau de Sault al Donezan i del Donezan al Capcir. Per unir Camurac amb Formigueres tenim dues opcions. Us descrivim dues opcions. La primera és la nostre favorita però implica més dificultat i ‘patear’. La segona es més suau i ens permet conèixer un altre corriol de camí Vauban però es més llarga i acaba tenint més desnivell. Encara hi ha altres opcions igual de suggeridores  que segur que trobareu pels vosaltres mateixos si torneu a aquest territori.

4.1. Camurac – Formigueres pel ‘camí del vaquer’ i el chemin de pays

A la sortida de Camurac, passem pel col dels Sept Frères (1.240 m) i seguim per la departamental asfaltada en direcció als poblets de Niort i Merial. És asfalt però val la pena gaudir-la. Una vegada a Merial (920 m) val la pena desviar-se 1.5 km per visitar el característic poble de La Fajolle. Prenem la pista forestal i a uns 1.380 m d’alçada la deixem per seguir remuntant el riu Laval primer per una pista/roderes i després a peu pel mig del bosc intuint un corriol no abalisat en mig de camins de vaques fins arribar a la Coume de Fournous (1.740 m)  a on treballa el vaquer que ens va orientar què ens va orientar un dia d’intensa pluja. A la cabana de pastors finalitza una pista que utilitzarem per remuntar fins la D-25 (1.920 m) i acabar de pujar al coll de  Paillères (2.000 m) punt culminant d’avui. Aquesta departamental ens permetria tornar a Ax les Thermes travessant les pistes d’esquí d’Ascou-Paillères. Al coll podem trobar un ambient variat de bestiar pasturant, ciclistes de carretera, motards i també senderistes que deixen els vehicles per  anar a visitar l’estany Noir, l’estany Bleu i l’estany de Rabassoles.

Una vegada al coll comencem la baixada seguint les balises vermelles i grogues del ‘chemin de pays’ (GRP) fins la petita estació d’esquí de Mijanès (1.560 m) fent primer un petit tram de carretera. Prendrem la pista forestal, passarem una ‘maison’ forestal seguirem per acabar connectant amb la  pista forestal de Laurenti (uns 21 km de pista fàcil pel mig del bosc) deixant a la dreta els corriols per pujar a l’estany de Querigut. Hem d’estar amatents perquè deixem la pista a uns 1.560 m d’alçada i, davant d’un tancat pel bestiar, anem a buscar el coll des Ares (1.600 m) pel mig del bosc seguint el camí Vauban, el poble de Puyvalador i el llac de Matemale. Al coll des Ares trobem un panell informatiu del camí Vauban que diu: ‘C’est le troisième col franchi par la route Vauban depuis (le village de) Rodome. Nous nos trovons aux confins de Donezan et du Capcir. Ici, passait la frontiére entre, d’une part les possessions du roi d’Aragon, comte de Barcelone et comte de Cerdagne puis du roi d’Espagne et, d’autre part, le royaume de France. De nous jours, ce col sépare le departament des Pyrénées-Orientals, dans la region de Languedoc- Rouissillon, de celui de l’Ariège, en midi-Pyrénées’.

Aquest coll d’Ares té el mateix nom que coll fronterer entre Molló (al Ripollès) i Prats de Molló (al Vallespir). No confondre amb el coll des Hares que hi ha a la carretera entre Querigut i Puyvalador. Una vegada al poble de Puyvalador, seguim per la pista per bicicletes al costat de la carretera fins el poble de Formigueres desprès d’una petita desviació optativa per conèixer un pont del camí Vauban. Hem entrat a la comarca del Capcir.

El Donezan és una comarca d’Occitània, del departament l’Ariège del qual està separat pel port de Pailhères. La seva capital és Querigut. S’accedeix freqüentment a través del Capcir i del departament de l’Aude perquè l’accés natural pel col de Paillères està tancat sis mesos a l’any. Es un territori poc poblat, boscós, fred i aïllat.

El Capcir és una regió històrica i geogràfica als Pirineus Orientals sent la seva capital històrica Formiguères. Va ser adscrita a França pel tractat dels Pirineus. La seva altitud oscil·la entre els 1.300 i els 1.700 metres amb una mitjana de 1.500 metres, cosa que el converteix en l’altiplà més alt dels Pirineus. Connecta l’alta vall de l’Aude amb la Cerdanya. L’apel·latiu de de Petita Sibèria sembla particularment adequat perquè el Capcir representa un dels darrers refugis d’Europa occidental per a una planta boreártica: la Ligularia siberiana. Aquest antic territori, durant molt de temps rural, s’ha desenvolupat durant els darrers quaranta anys gràcies a quatre estacions d’esquí.

Le chemin Vauban és una iniciativa per unir les dotze fortificacions dissenyades per l’arquitecte militar Vauban, que van ser considerades al 2008 com Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO, entre les que destaquen Collioure, Le Perthus (Bellegarde), Prats-de-Mollo-la-Preste (Fort Lagarde), Amélie-les-Bains (Fort les Bains), Villefranche-de-Conflent (Fort Libèria) i Mont-Louis.

Distància: 55 km
Desnivell aproximat positiu: 1.400 m
Dificultat tècnica:
Dificultat física: Difícil, amb desnivell i tram a peu pel mig del bosc

 

4.2. Camurac – Formigueres pel coll de la Tourruge i el camí Vauban

A la sortida de Camurac, passem pel col dels Sept Frères (1.240 m) i seguim per la departamental asfaltada en direcció als poblets de Niort i Merial. És asfalt però val la pena gaudir-la. Una vegada a Merial (920 m) val la pena desviar-se 1.5 km per visitar el característic poble de La Fajolle. Prenem la pista forestal, travessem el riu de Laval (1.280 m) i seguim al coll de Tourruge (1.480 m; panels indicadors) i seguim fins el coll de la Clause (1.160 m) a on ens desviem per una pista secundària que passa per unes mines abandonades i seguint el corriol del camí Vauban ens porta al poblet de Campagna de Sault (1.040 m). Pel bosc seguim fins Rouze i Mijanes , poble des del que anem a buscar la pista forestal de Laurenti deixant a la dreta els corriols per pujar a l’estany de Querigut. Hem d’estar amatents perquè deixem la pista a uns 1.560 m d’alçada i, davant d’un tancat pel bestiar, anem a buscar el coll des Ares (1.600 m) pel mig del bosc seguint el camí Vauban, el poble de Puyvalador i el llac de Matemale. Aquest coll d’Ares té el mateix nom que coll fronterer entre Molló (al Ripollès) i Prats de Molló (al Vallespir). No confondre amb el coll des Hares que hi ha a la carretera entre Querigut i Puyvalador.

Distància: 70 km
Desnivell aproximat positiu: 1.650 m
Dificultat tècnica:
Dificultat física: Difícil, amb desnivell i tram a peu pel mig del bosc

5. Formigueres – Puigcerdà

Per unir el poble de Formigueres amb la vila de Puigcerdà podem utilitzar tres opcions en funció de les nostres forces, previsió meteorològica o prioritats d’exploració.  Les tres opcions es poden combinar entre sí per adequar el recorregut a les vostres necessitats. La primera opció puja fins els estanys de Camporells i el refugi de La Balmeta, i es suavitza per arribar a Puigcerdà via Bolquère, Font Romeu, Egat, Cereja, Llivia i Ur. La segona opció puja a La Calme, circula bones estones pels voltants dels 2.000 m d’alçada i visita la no tan coneguda vall d’Angoustrine i acaba a l’estació de la Tour de Carol; és una opció interessant a tenir en compte si tenim el cotxe a aquesta estació perquè hem anat a Ax les Thermes en tren. La opció ‘suau’ passa per Les Angles, Superbolquère i Font Romeu, es la més curta i la que té menys denivell; és una bona alternativa en cas de mal temps o d’anar mirant el rellotge per agafar el tren de tornada

5.1.Formigueres – Puigcerdà pels estanys de Camporells

Pugem als estanys de Camporells (2.280 m; refugi amb guarda i possible segmentació d’ètapa), al peu dels Peric utilitzant la carretera i pista d’accés a l’estació d’esquí de Formigueres i la serra de Mauri (2.400 m). Una vegada al refugi seguim per corriol amb curts trams a peu cap el refugi obert de La Balmeta (2.120 m), passem al costat del llac d’Aude, deixant avall a la dreta el llac de Les Bouillouses i Jaça de Bernadí o de Bernat  (1.931 m, a on connectem amb la segona opció). Ara el recorregut es suavitza per arribar a Puigcerdà via SuperBolquère i Font Romeu. Poc desprès de Targasonne i del càmping La Griole agafem una pista a l’esquerra que ens porta a Cereja i, sense complicacions, a la ‘vila’ de Llívia, enclavament espanyol dintre de França. Per pista fàcil arribem al poble francès d’Ur i a la vila de Puigcerdà, fi de trajecte.

Distància: 60 km
Desnivell aproximat positiu: 1.200 m
Dificultat tècnica: trams tècnics entre el llac de Camporells i la Jaça de Bernadí
Dificultat física: pujar a la serra de Mauri i desprès de La Balmeta

 

5.2. Formigueres – La Tour de Carol, per La Calme i Angoustrine

En aquest cas, sortim de Formigueres (1.520 m)per pistes però de seguida agafem la D-32 per anar a Les Angles i al Pla de Mir (aparcament de l’estació d’esquí i parc d’animals), al pla de Mir autèntic i la Jaça de Bernat  (1.931 m) a on girem a l’esquerra per anar a creuar la D-60, què porta al llac de Les Bouillouses,  i anem cap a Superbolquère i per carretera pugem cap a la zona de La Calme i visitem el refugi del mateix nom. Comencem a baixar passant a prop del pic dels Moros i, en lloc d’arribar al poble de Targassonne, ens endinsem per la vall d’Angoustrine. Anem al poble d’Angoustrine i Ur. En aquesta opció, en lloc d’anar a Puigcerdà, el track acaba a l’estació de tren de La tour de Carol – Enveitg.

Distància: 53 km
Desnivell positiu: 900 m
Dificultat tècnica: cap ressenyable
Dificultat física: pujar a la Jaça de Bernat i a La Calme

 

 

5.3. Formigueres – Puigcerdà, ‘suau’

Aquesta es la opció més suau. Sortim de Formigueres(1.520 m) per pistes però de seguida agafem la D-32 per anar a Les Angles i quan portem uns 10,8 km, a l’alçada de la jaça i rec d’En Calvet agafem una pista la dreta, creuem la D-60, què porta al llac de les Bouillouses, Superbolquère  i, per asfalt, Font Romeu, Egat i Targasonne. Poc desprès de Targasonne i del càmping La Griole agafem una pista a l’esquerra que ens porta a Cereja i, sense complicacions, a la ‘vila’ de Llívia, enclavament espanyol dintre de França com a conseqüència del Tractat dels Pirineus, amb la farmàcia museu Esteve, una de les més antigues d’Europa. Per pista fàcil arribem al poble francès d’Ur i a la vila de Puigcerdà, fi de trajecte.

Distància: 38 km
Desnivell aproximat positiu: 350 m
Dificultat tècnica: cap de ressenyable
Dificultat física: Fàcil

Variant Ax les Thermes – Camurac

Aquesta variant té sentit si volem guanyar un dia de travessa i comencem a Ax les Thermes (Acs en occità) a on podem arribar en tren des de La Tour de Carol o en cotxe pel Puigcerdà i el túnel de Porta. També es interessant si programem la travessa en dos caps de setmana de manera que el primer fem Puigcerdà – Merens – Ascou – (Ax). El segon cap de setmana utilitzem aquesta variant per començar a Ax i anar a buscar el recorregut a Camurac. Sortim d’Ax (800 m) direcció est cap a Vaychis (880 m), anem a creura la D-613 (que porta al coll de Chioula), seguim per pista forestal i corriols fins per pistes i corriols fins  fins la zona d’esquí nòrdic de Chioula (1.560 m) i el seu refugi a on connectem amb el recorregut original. Part del recorregut coincideix amb una etapa del GT Ariege.

Serveis per a una aventura autònoma

Merens les vals. Auberge du Nabre. http://www.aubergedunabre.com/
Orlu: Le Relais Montagnard. Gîte d’ètape i chambres d’hôtes.
Ascou. Chambre d’hotes i table d’hotes Le Belvedere: https://www.chambre-dhote-ariege.com/
0561640440 ou 0647769163; contact@chambre-dhote-ariege.com
Refuge Gîte d’étape de Chioula. http://www.refugeduchioula.com/. 05 61 64 06 97; 06 86 70 73 15
Camurac. Gîte La Marmite. https://www.gites-camurac.fr/. +33 6 08 35 43 64. A dalt de les pistes d’esquí de Camurac trobem una creperia amb un ambient fantàstic: Le Refuge Camurac, 04 68202125
Belcaire. Hotel Bayle. https://hotel-bayle.com/
Espezel. Auberge Relais du Pays de Sault. En 2021 solo comidas, els dies laborables
Formigueres. Gîte d’etape La Dressere. https://www.ladressere.fr/
Mijanès: Le relais de Pailheres. 04 68 20 46 97/ 06 14 28 79 90 hotel restaurant

Oficina de turisme de Font Romeu: 0033 468306830

Comus
Gîte d’étape Le silence du midi. Hotel restaurant. 04 68 20 36 26
L’oustal de l’Annette. www.loustaldelannette. 06 22 45 25 37
Gîte d’étape Barry du haut. 06 70 38 83 86
Vols conèixer més …
GR Pays ou GR de Pays ou GR
Un sentier de grande randonnée de pays (GR Pays ou GR de Pays ou GRP) est un sentier de randonnée destiné à la découverte d’une région. Il est généralement en boucle, et souvent de longueur plus petite que les GR, avec des « passerelles » qui permettent d’en moduler la longueur. Le choix, la dénomination, la gestion et l’entretien des sentiers de pays relève souvent d’administrations locales. C’est pourquoi le tracé, la durée, la nature du sentier, et leur dénomination varient grandement d’un sentier à l’autre.
Vauban et le chemin Vauban
Sébastien Le Prestre, marquis de Vauban, connu généralement sous le nom de Vauban (1er mai 1633 – 30 mars 1707), est un ingénieur, architecte militaire, urbaniste, ingénieur hydraulicien et essayiste français. Il est nommé maréchal de France par Louis XIV.
Les Fortificacions de Vauban són dotze fortaleses dissenyades per Vauban disseminades per França, que han estat incloses el 2008 a la llista de Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. Aquestes són a les poblacions d’Arràs (Pas de Calais), Besançon, Blaia, Briançon, Camaret-sur-Mer, Longwy, Montdaufin, Neuf-Brisach, Saint-Martin-de-Ré, Saint-Vaast-la-Hougue, Montlluís i Vilafranca de Conflent (aquestes dues darreres a la Catalunya del Nord). altre llistat de fortificacions Vauban: Perpigna, Colliour, Bellegard, Prats-de-Mollo-la-Preste, Amélie-les-Bain, Villefranche-de-Conflent i Mont-Louis.
http://www.equipyrene.com/chemindevauban/carte.htm
https://fr.wikipedia.org/wiki/S%C3%A9bastien_Le_Prestre_de_Vauban
https://fr.wikipedia.org/wiki/Liste_des_citadelles_de_Vauban

Frontière sud : fortifications de montagne des Pyrénées et places proches

  • Création de la place de Fort-les-Bains (actuelle commune d’Amélie-les-Bains)1 ;
  • Création du fort de Bellegarde1 (Le fort de Bellegarde est une fortification du xviie siècle située à la frontière entre la France et l’Espagne, au-dessus de la ville du Perthus, dans les Pyrénées-Orientales. Il sert alors au contrôle et à la défense du col du Perthus.)
  • Création du fort Libéria (Le fort Libéria est situé sur la commune de Villefranche-de-Conflent dans le département des Pyrénées-Orientales, au confluent des vallées de la Têt, de la Rotja et du Cady).
  • Ville neuve de Mont-Louis1,N 1 ;
  • Navarrenx1 ;
  • Perpignan1 ;
  • Création du fort Lagarde à Prats-de-Mollo, et fortification de la ville1 ;
  • Saint-Jean-Pied-de-Port1 ;
  • Salses1 (La forteresse de Salses est un ouvrage militaire construit entre 1497 et 1502 par les rois catholiques espagnols, Ferdinand II d’Aragon et Isabelle de Castille. Elle est située sur la commune de Salses-le-Château, à 17 km au nord de Perpignan, dans le département des Pyrénées-Orientales. Elle fait partie des sites gérés par le Centre des monuments nationaux.)
Le chemin des canons: http://gilbertjullien.kazeo.com/le-chemin-des-canons-1-617m-de-canaveilles-934-m-a-llar-a120392470

Les Sites majeurs de Vauban de Villefranche-de-Conflent et de Mont-Louis sont reliés par le train jaune. Ils permettent de découvrir les villes fortifiées par Vauban et notamment Mont-Louis et Villefranche-de-Conflent classées au patrimoine mondial de l’humanité par l’UNESCO en 200810. Le Parc naturel régional des Pyrénées catalanes propose un chemin Vauban à pied ou à cheval, en randonnée équestre sur le chemin muletier de 95 km. qui sépare Rouze de Villefranche-de-Conflent via Mont-Louis.

https://guichard-sellier.fr/annexe/randos%20gs/vauban.htm#hist

1ère étape: Rec Farm (Centre de dressage d’Elisabeth de Corbigny, placé sur le GR7 à 4 km de MIREPOIX) jusqu’à CAMON – GR7 puis voie verte (ancienne voie ferrée) – 18 km  , dénivelé +: 741 m, 4h20 – Bivouac à La Besse

2ième étape: CAMON à PUIVERT – GR7 – 25 km, dénivelé +: 1720 m, 6h30 – Gîte à Puivert: le relais des marionnettes –

3ième étape: PUIVERT à RODOME – GR7 – 30 km, dénivelé +: 1838 m, 6h30 – Gîte H’Val

4ième étape: RODOME à MIJANES – GR7 – 19 km, dénivelé +: 2440 m, 5h – Gîte Relais de Pailhères

5ième étape: MIJANES à Les ANGLES – balises Vauban – 36 km, dénivelé +: 2500 m, 8h30 – Gîte Equisud

6ième étape: Les ANGLES à Lac des Bouillouses –  tour du Capcir – 15 km, dénivelé +: 1193 m, 6 h – Gîte Les Bones Hores

7ième étape: Les Bouillouses à MONT-LOUIS – GR10 et divers – 16 km, dénivelé + 663 m, 4 h – Gîte Chevaux de la tramontane

Total: 170 km, dénivelé positif: 11100 m, environ 40 h à cheval , point le plus bas 340 m, point le plus haut 2200 m (Lac d’Aude)

Nous tenons à disposition le détail du tracé pour les cavaliers intéressés ainsi que les coordonnées des gîtes. L’étape au lac des Bouillouses (facultative) est fortement déconseillée pour les chevaux et cavaliers n’ayant pas l’habitude de la montagne. On peut rejoindre facilement Mont-Louis en partant des Angles en 1 étape. Il est possible de continuer la rando jusqu’à Villefranche de Conflent (2 étapes supplémentaires)

 

 

 

Transpirenaiques

  • Transpirinenques
  • Axial
    • Variant andorrana
  • Francesa I
  • Francesa II
  • Crêtes et Vallées
  • Itaca
  • Clàssica
  • Prepirinea
    • Variants
    • Amb slicks
  • Raid Pyreneen VTT
  • Transpyr 2011

Volta a Catalunya

  • Independència 2014
    • Bcn – Grn – LLeida
    • Lleida – Tgn – Bcn
  • La Gran Volta a Catalunya
    • Costat Ponent
    • Costat Mediterrani
    • Axial
  • La Volta de la FCC
    • Eix Mediterrani
    • Eix Ponent
    • Eix nord i central

Transfrontereres

  • Transfrontereres
  • Montgarri, Aula i Salau
  • Bossost Bagneres Luchon
  • Les Angles
  • Ripollès – Vallespir
  • Alt Empordà – Vallespir
  • Alt Empordà – Roselló
  • Raid 2 Catalognes
  • Vallespir – Gironines
  • Pirinexus
  • Camí Bons Homes
  • L’últim càtar
  • Le patois (et ses variants)

Transversals

  • Transversals
  • Estany Gento – Sitges
  • Andorra – Barcelona
  • Àger – Tossa de Mar
  • Riu Sènia – Puigcerdà
  • Andorra – Blanes
  • Puigcerdà – Empuriabrava
  • La Franja
  • Meridià Verd
  • Trans Catalunya
  • GT Ariege
  • Cami de Sant Jaume
    • Alt Urgell
    • Camí de l’Ebre
  • Delta de l’Ebre – Delta del Llobregat
  • Montblanc – Barcelona
  • Vernet les Bains – Sabadell
  • Ruta del Ter

Somnis i alpinistes

  • Repte 100 cims btt
  • 100 cims BTT: Cadiretes
  • 100 cims BTT: Els Munts
  • 100 cims btt: Los Picons
  • 100 cims btt: Montmagastre
  • 100 cims btt: Cadí
  • 100 cims btt: Cometa
  • 100 cims btt: Boumort
  • 100 cims btt: Sant Alís
  • 100 cims btt: Lleràs
  • 100 cims btt: Orri
  • 100 cims: Coscollet
  • 100 cims btt: Corbatera
  • 100 cims btt: Engrillò
  • 100 cims btt: Negrell
  • 100 cims: L’Espina
  • 100 cims btt: Esquers
  • 100 cims btt: Taga
  • 100 cims btt: Balandrau
  • 100 cims btt: Puigmal
  • 100 cims btt: Costabona
  • 100 cims: Bassegoda
  • 100 cims btt: Montau
  • 100 cims btt: Morella
  • 100 cims btt: Puig Mola
  • 100 cims btt: Agulles
  • 100 cims btt: Creu i Vent
  • 100 cims btt: Puigsacalm
  • 100 cims btt: Cabrera
  • 100 cims btt: Gallina Pelada
  • 100 cims btt: Cap Verd
  • 100 cims btt: Canigó
  • 100 cims btt: Comabona
  • 100 coms btt: Centelles
  • 100 cims btt: Matagalls
  • 100 cims btt: Urdet
  • 100 cims btt: Comanegra
  • 100 cims btt: 4 Batlles
  • 100 cims btt: Lord
  • 100 cims btt: el Far
  • 100 cims btt: Tosa
  • 100 cims btt: Milany
  • 100 cims btt: Neulós
  • 100 cims btt: Puiggraciós
  • 100 cims btt: Tagamanent
  • 100 cims btt: Boixadors
  • 100 cims btt: Cogulló
  • 100 cims btt: L’Argimon
  • 100 cims btt: Querroig
  • 100 cims btt: Pinós
  • 100 cims btt: Madeloc
  • 100 cims btt: Croscat
  • 100 cims btt: Puig d’Arques
  • 100 cims btt: el Mont
  • 100 cims btt: Sant Mamet
  • 100 cims btt: Pala Alta
  • 100 cims btt: Montmeneu
  • 100 cims btt: Morreres
  • 100 cims btt: Puig d’Àliga
  • 100 cims btt: Cabrens
  • 100 cims btt: Sant Ramon
  • 100 cims btt: Montgrí
  • 100 cims btt: Santa Fe
  • 100 cims btt: Montigalar
  • 100 cims btt: Turó Home
  • 100 cims btt: Marina
  • 100 cims btt: Collserola
  • 100 cims btt: Vandellòs
  • 100 cims btt: Espluga
  • 100 cims btt: Prades
  • 100 cims btt: Fontscaldes
  • 100 cims btt: Lleida
  • 100 cims btt: Igualada

alpinistes II

  • 100 cims btt: Cabra Camp
  • 100 cims btt: Vallbona
  • 100 cims btt: Els Bessons
  • 100 cims btt: Maresme
  • 100 cims btt: Bellmunt
  • 100 cims btt: Sant Llorenç
  • 100 cims btt: Montsoriu
  • 100 cims btt: Castellar
  • 100 cims btt: Puigcerver
  • 100 cims btt: Colldejou
  • 100 cims btt: Gurb
  • 100 cims btt: Montbui
  • 100 cims btt: Llaberia
  • 100 cims btt: Cabrafeixet
  • 100 cims btt: Creu Canet
  • 100 cims btt: Montsianell
  • 100 cims: Bell·lloc i Moros
  • 100 cims: Costa Pubilla
  • 100 cims btt: Miquel Àngels

Alpinistes III

  • 100 cims: Caritat i Bellver
  • 100 cims btt: Montmell
  • 100 cims btt: Quermany
  • 100 cims btt: Gros Montclar
  • 100 cims btt: Almenara
  • 100 cims: Mola Montferri
  • 100 cims btt: Collbaix
  • 100 cims btt: Patllarí
  • 100 cims: Agulles Montagut
  • 100 cims: Miquel Solterra
  • 100 cims: Turó del Ros
  • 100 cims: Rocallarga, Força
  • 100 cims: L’Enclusa
  • 100 cims: Grillera
  • 100 cims: Comptador
  • 100 cims: Estela
  • 100 cims btt: Puig Estela
  • 100 cims: Sant Roc
  • 100 cims btt: Penya Papiol
  • 100 cims: Magdalena
  • 100 cims: El Castellot
  • 100 cims: Espases
  • 100 cims: Tossal Suró
  • 100 cims: Antoni
  • 100 Cims: Tossal Creu
  • 100 cims btt: Ou Talló
  • 100 cims: Bestrecà
  • 100 cims btt: Puigsallança
  • 100 cims btt: Puig Àligues
  • 100 cims: Sant Benet
  • 100 cims: Cogulló de Turp
  • 100 cims: Lo Calbo

1001 cims

  • 1001 cims: Pic Negre
  • 1001 cims btt: Pastuira
  • 1001 cims: Roc Colom
  • 1001 cims btt: Salines
  • 1001 cims btt: Sui
  • 1001 cims: Sant Quiri
  • 1001 cims btt: Segalar
  • 1001 cims btt: Roc Guàrdia
  • 1001 cims btt: Aragall
  • 1001 cims btt: Vicenç
  • 1001: Coma Morera Dòrria
  • 1001 cims btt: Calme
  • 1001: Perxes Blanques
  • 1001 cims: Pas Lladres
  • 1001 cims: Pedra Picada
  • 1001 cims: Sant Gregori
  • 1001 cims: Montagut
  • 1001 cims btt: Costuix
  • 1001 cims: Vives Gros
  • 1001 cims: Puig Ventós
  • 1001 cims: Roques Rei
  • 1001 cims: Pic de Savis
  • 1001: Montfalgars
  • 1001 cims: Céllecs
  • 100 cims: Montjuïc
  • 1000 cims: Piflorit
  • 1000 cims: Piflorit

Castells i arbres

  • Castells
  • Castells Barcelona
  • Castells Barcelona II
  • Castells Girona
  • Castells Lleida
  • Castells Lleida II
  • Castells Tarragona
  • Arbres

PROBIKE

  • PROBIKE
  • Probike 2017

Catalonia

  • Alt Camp
  • Alt Empordà
    • Alt Empordà I
    • Alt Empordà II
    • Alt Empordà III
  • Alt Penedès
    • Alt Penedès I
    • Alt Penedès II
  • Alt Urgell
    • Organya – Nargó
    • Tuixent – La Vansa
    • Massís de l’Orri
    • Os de Civís
    • Contrabandistes
    • Solanell – Castellbò
    • Solanell a peu
    • La Seu Arfa
  • Alta Ribargorça
  • Anoia
    • Anoia I
    • Anoia II
  • Bages
  • Baix Camp
    • Baix Camp I
    • Baix Camp II
  • Baix Ebre
  • Baix Empordà
    • Baix Empordà I
    • Baix Empordà II
  • Baix Llobregat
    • Baix Llobregat I
    • Baix Llobregat II
  • Baix Penedés
  • Barcelonès
    • Barcelonès I
    • Barcelonès II
    • Barcelonès III
    • Barcelonès Extreme
    • A Montserrat
    • A Sitges
    • A Tarragona
  • Boumort
  • Berguedà
    • Berguedà I
    • Berguedà II
    • Berguedà III
  • Cadí – Moixeró
  • Canigó
  • Cerdanya
    • Cerdanya I
    • Cerdanya II
    • Cerdanya III
  • Conca de Barberà
  • Garraf Ordal
  • Garraf – Begues
  • Garraf – Vilanova
  • Garrotxa
    • Garrotxa I
    • Garrotxa II
    • Alta Garrotxa
  • Gironès
  • Maresme
    • Maresme I
    • Maresme II
    • Santa Susanna
  • Moianès
  • Moianès II
  • Montseny
    • Montseny Oest
    • Montseny Oest II
    • Montseny Sud
    • Montseny Est
    • Montseny Central Nord
  • Montsià
  • Noguera
  • Osona
    • Osona I
    • Osona II
    • Collsacabra
  • Pallars Jussà
    • Pallars Jussà I
    • Pallars Jussà II
    • Castells i torres
    • Vall Fosca I
    • Vall Fosca II
    • Vall Fosca III
  • Pallars Sobirà
    • Cardós i Tírvia
    • Pallars II
    • Més Pallars

Catalonia II

  • Els Ports
  • Els Ports II
    • Els Ports III
    • Els Ports IV
    • Els Ports V
    • Els Ports Mascar
    • Els Ports VII
    • Tinença
  • Priorat
  • Ribera d’Ebre
  • Ripollès
    • Ripollès I
    • Ribes i Planoles
    • Parc Natural Ter
    • Parc Natural Ter II
  • Segarra
  • Segrià
  • Selva
  • Selva II
    • Selva III
    • Selva IV
    • Selva V
    • Selva VI
    • Coloma Farners
    • Coloma Farners II
    • Riudarenes
    • Riudarenes II
    • Riudarenes III
    • Riudarenes IV
    • Riudarenes V
    • Anglès
    • Osor
    • Sant Hilari
    • Amer Sant Roc
    • Amer Sacalm
  • Solsonès
    • Morunys
    • Urdet i Verd
    • Odèn
  • Tarragonès
  • Urgell
  • Vallès Oriental
    • Vallès Oriental II
  • Vallès Occidental
    • Vallès Occidental II
    • Vallès Occidental III
  • Vall d’Aran

Basconia

  • Por el Bidasoa
  • Volta basco navarra

NAVARROA

  • Navarroa

ARAGONIA

  • Aragonia

França

  • Ariège
    • Couserans
  • Aude
    • Pays de Sault
    • Pays Sault II
    • Sault Occitanos
    • Aude II
  • Haute- Garonne
  • Hautes-Pyrénées
    • Bigorre
    • Pays Toy
  • Pyrénées-Orientales
    • Alt Vallespir
    • Vallespir
    • Cerdanya I
    • Cerdanya II
    • Cerdanya III
    • Canigó
    • Capcir
    • Conflent
    • Fenouillèdes
    • Roselló
  • Sentier cathare

ANDORRA

  • Andorra

Colombia

  • Colombia

Radials

  • Radials Barcelona
    • Radials II
    • Grans radials
    • Radials al Garraf

Hit Counter by http://yizhantech.com/

© designed by AZ, december 2012

Powered by One Designs