100 cims btt: El Cogul
El Cogul
’100 cims de la FEEC’: nº 41
’100 cims de l’ICC’: no catalogat
Betetistes dels Pirineus: 172
Altitud: 1526 m
Data ascensió: 19 de març de 2023
Pedalable: fins 1.300 / 1.450 metres
L’objectiu d’aquesta ruta btt és pujar a El Cogul (1.526 m d’altitud), cim número 41 del repte dels 100 cims de la FEEC. La ruta té altres punts d’interés com són la boixeda de Vaslielles i la presó de Busa. El punt de sortida és a Llinars de l’Aiguadora (restaurant La Cantina), entre Berga i Sant Llorenç de Morunys. Llinars de l’Aiguadora, actual cap del municipi de Castellar del Riu (Berguedà), situat al vessant esquerre de l’Aigua d’Ora, afluent del Cardener. En realitat no hi ha un nucli de població, sinó que es tracta de cases disperses. El 2009 hi constaven empadronats 31 habitants.
Sortim del bar restaurant la cantina i fem un tram de carretera BV-4241 i després de superar el pont de Llinars trenquem a l’esquerra cap el molí d’en Bancells. Just abans de creuar el riu Aigua d’Ora trenquem a la dreta cap a la masia de Valielles i la seva boixeda (buxus sempervirens) monumental. El bosc està format per dotzenes d’exemplars de boixos, potser més de 200, agrupats de 3 a 6 exemplars en cada soca, d’un gruix superior als 20 cm de diàmetre i amb una alçària superior als 20 metres. Es calcula que la majoria d’exemplars poden tenir una antiguitat superior als 600 anys. La conservació del bosc ha estat gràcies a la família de la casa Valielles que ha vetllat durant generacions en què no es talli aquest bosc. En la memòria del Pla d’Espais d’Interès Natural de l’any 1992, es proposa promoure la inclusió del bosc de boixos de Valielles, en la delimitació de superfícies forestals d’àrea reduïda a què fa referència l’article 10 de la llei 12/1985 d’espais naturals. El topònim Valielles, tant l’hem trobat escrit amb V com amb B, si bé el cognom i la casa s’especifica amb B. (De la boixeda de Valielles surt un corriol que porta a Sant Pere de Graudescales, possible exploració si es vol visitar la boixeda i no pujar fins el pla de Buisa- Les Collades).
Ara comencen trams de forta pujada amb còdols fins que estem a prop del pla de Busa. A Les Collades (explorar possible cirerer) trenquem a la dreta per un corriol o la pista del costat (1.300 m) i comencem la pujada a El Cogul. Alguns podran pedalar pràcticament fins als 1.450 m, deixant abans a la dreta un congost que mereix una exploració. Superem una gran escletxa i culminem el cim a peu. Bona panoràmica del Port del Compte i de sant Llorenç de Morunys. Reculem i baixem directes a Casa Vila. De la masia prenem un corriol que ens porta al mirador de Busa i a la presó del Capolatell. La presó de Busa es troba a El Capolatell, un planell envoltat de cingles situat al municipi de Navès, a la serra de Busa. En estar separat del pla per una esquerda profunda queda com una illa natural, rodejada de penya-segats. Va ser usat com a presó durant la Guerra del Francès (a principis del segle xix), ja que només s’hi podia arribar a través d’una rampa o pont, que es posava i es treia quan havien de fer entrar o sortir presoners (Mourir à Busa et resurgir à Paris). Reculem pels plans fins al collet de la Creu, baixem al coll d’Ordigues i continuem baixant cap a la vall del riu Aiguadora. El riu Aigua d’Ora neix aproximadament al km 12 de la carretera de Berga a Sant Llorenç de Morunys (abans rep el nom d’Aigua de Llinars) i al municipi del Capolat, baixa paral·lel a la carretera i –just a la cruïlla que va a Llinars– entra al municipi de Guixers, seguint cap a Navès on dona nom a la Vall d’Ora. En el curs del riu trobem el monestir de Sant Pere de Graudescales, diversos molins i serradores i el monument al comte Guifré: som sota la serra de Busa. Gorgs, ecomuseus, restaurants i ermites. Comencem a remuntar el riu, visitem l’ecomuseu de Cal Guirre. Els molins de Cal Guirre i Ca l’Ambròs van deixar de funcionar a la dècada dels vuitanta del segle XX. Cal Guirre va ser restaurat i museïtzat el 2015 entrant a formar part de l’Ecomuseu de la Vall d’Ora juntament amb l’antiga escola de la Vall (també coneguda com l’Estudi) i Ca l’Ambròs. Els dos molins es troben a una distància d’uns 500 metres seguint el riu d’Aiguadora compartint l’aigua del mateix rec i estan connectats a través del camí ral que anava de Cardona a Gósol, passant pel monestir de Sant Pere de Graudescales. Seguim pel camí ral fins al monestir de Sant Pere de Graudescales. Sortim a la pista i ens queda una espectacular remuntada passant pel mirador del president i baixant al molí d’en Bancells.
[map style=”width: auto; height:400px; margin:20px 0px 20px 0px; border: 1px solid black;” bike=”yes” gpx=”http://www.bttpirineus.org/wp-content/uploads/Cantina Boixeda COGUL Vila Mirador i preso Busa vall ora Graudescales.gpx”]Fent el tafaner …
Valielles de Busa o simplement Valielles és un territori del terme municipal de Montmajor que forma un enclavament dins dels municipis de Guixers i Navès. Alhora també forma un enclavament de la comarca del Berguedà dins de la del Solsonès, i de la província de Barcelona dins de la de Lleida.
Amb una extensió d’3,20 km², està delimitat per la serra de Valielles i la serra dels Bastets al nord, i la serra de Busa al sud. A la banda oriental hi trobem el torrent de l’Aigua d’Ora. Tocant l’enclavament i ja dins del municipi de Navès, trobem el monestir de Sant Pere de Graudescales. Conté la masia de Valielles de Busa i l’església de Sant Andreu de Valielles, agregada a la parròquia de Sisquer. Valielles de Busa va ser una antiga quadra que formà part del terme de Catllarí, el qual a mitjan segle xix formà part de l’antic municipi d’Aguilar, l’Hospital i Catllarí.[2]