Repte 100 cims btt
Aquest és el territori dels tracks btt, rutes btt i excursions btt per pujar 100 cims emblemàtics de Catalunya. Hem partit de la iniciativa de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) perquè els betetistes ens estimem pujar a les muntanyes. Per arribar a dalt, a vegades s’ha de culminar l’ascensió caminant, amb la bici al coll o arrossegant-la al costat. Són excursions espectaculars plenes de gegants, bruixes, delfos, alpinistes i cabirols. Escolliu bé els acompanyants! Són excursions per recordar tota la vida. Ens agrada la muntanya, les altures, l’espectacularitat, el repte i l’aventura. Són llocs de somni, boira, esforç i fantasia. Un privilegi a l’abast de molt pocs.
ATENCIÓ: pàgina web no adaptada a la consulta per mòbil. Utilitza el teu ordinador per visualitzar les rutes i baixar-te els tracks.
En aquests viatges hem trobat turons, cims, pics, puigs, caps, tossals i volcans. Alguns fan frontera entre països, entre comarques o entre municipis. Acostumen a ser els més alts i amb bona panoràmica, però sobretot són… emblemàtics. Molts tenen construccions com antenes, torres de comunicació, castells vius i enderrocats, vèrtex geodèsics, ermites, vies d’escalada, torres de guaita o humils pessebres. Hi podem arribar per pista, carretera o corriol. El repte és apropar-se, per pujar-lo o senzillament gaudir-lo. La satisfacció la podem trobar a dalt o fent el camí cap a ells. Hi trobem cims més o menys assequibles per la bicicleta; haurem d’escollir aquells que estiguin al nostre nivell o al nostre gust perquè entenem que un ciclista de muntanya no només pedala. El repte del dels 100 cims de la FEEC parteix d’una llista amb un total de 308 dels quals l’excursionista pot triar. Amb la bicicleta tenim menys opcions perquè molts no són assumibles o no té sentit carregar la bicicleta durant hores per tornar pel mateix camí una vegada fet el cim, fent el repte més desafiant. En altres casos està prohibit pujar amb la bicicleta per limitacions mediambientals. El que hem fet és ampliar la llista de la FEEC amb altres cims que considerem imprescindibles. Entre els nous cims, hem donat preferència als 105 emblemàtics de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) sempre coronats per un vèrtex geodèsic. Ni la llista de la FEEC ni la de l’ICGC són perfectes com tampoc ho és la nostra tria. Et correspon a tu escollir els que consideres que son el teu repte i afegir els que consideris oportú.
El dia 1 de juliol de 2019 la FEEC va establir que per superar el repte caldria assolir un centenar de cims d’una llista de 150 que considera “essencials”. És a dir, ara tenim 308 cims emblemàtics dels quals 150 es consideren essencials. El 22 de juny de 2022 la FEEC va publicar al seu web que el repte dels “100 cims” s’ampliava amb 214 noves opcions a sumar als 308 vigents (en total 522 cims) i que l’augment de cims no modificava els cims considerats “essencials”. Aquest és el link a la llista dels 522 cims emblemàtics de la FEEC, actualitzat a juliol de 2022.
El repte dels 100 cims per bicicleta de muntanya té unes característiques que el fan singular. Comencem pels inconvenients. Arribar al cim amb la bicicleta és molt més dur que arribar a peu. Un esforç moderat amb una motxilla lleugera pot ser una empresa titànica amb una bicicleta a l’esquena. Senzillament, algunes vegades es pot deixar la bicicleta a l’últim coll i acabar d’arribar a peu. Deixem, doncs, la bicicleta i gaudim a peu de la seva esplendor. A canvi, els avantatges són importants. Amb la bicicleta és possible assolir més d’un cim en una excursió augmentant les nostres possibilitats per superar el repte. Sent fidels a l’objectiu inicial de la FECC de “conèixer les diferents contrades del nostre país mitjançant l’excursionisme”, un altre avantatge és que les rutes que fem amb la bicicleta ens permeten gaudir amb escreix del territori i conèixer la geografia i cultura catalanes. L’últim avantatge es que quan enllacem diferents cims d’una comarca donem un nou sentit a la nostra excursió i al nostre coneixement del territori. Per tant, el recorregut de la majoria de les excursions oscil·la entre els 30 i els 60 km, sense límit de desnivell positiu i amb menys del 10% del recorregut per asfalt. Són excursions assolibles per betetistes de nivell mig i estan pensades per fer en bicicleta de muntanya. Totes (o quasi totes) compleixen els paràmetres de les excursions ‘rodacamins’ de la FECC.
El nostre repte particular es va iniciar a finals de l’estiu del 2016 quan ens vam proposar pujar als cims ciclables més alts de Catalunya. A partir d’aquí vam començar a registrar els cims que fèiem i els que ja havíem fet com Betetistes dels Pirineus i va ser quan ens vam adonar que el repte no era tan impossible. Vam aprofitar l’hivern 2016 – 17 per avançar el projecte i va ser quan vam escoltar als que ens demanaven compartir l’empresa amb el màxim de betetistes. Així volem fer-vos participar del repte, el gaudi (i la suor) de conèixer Catalunya amb l’excusa de pujar amb (o la) bicicleta als seus cims. El repte dels 100 cims és tan important com tenir bona companyia de ruta per gaudir-los amb ella.
A la fitxa de cada excursió indiquem:
– si forma part de la llista dels 100 cims de la Federació Catalana d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) i si és un cim essencial (la nostra llista utilitza l’actualització a 308 cims del 2013, no segueix la més moderna de l’any 2022 de 522 cims).
– si pertany a la llista dels 100 Cims emblemàtics de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), – quan no figura en cap de les dues llistes pertany a la sèrie 1001 cims.
Altra informació que podeu trobar és:
– tots els cims que es poden pujar a l’excursió
– el punt de sortida de l’excursió
– la data que vam gravar el track de la primera ascensió
– la distància
– fins a quin punt considerem que es pot arribar pedalant al seu cim
– el desnivell positiu (hem de tenir en compte que el mateix track pot donar desnivells diferents en funció del programa o aparell que utilitzis). El programa que utilitzem habitaulment dona entre el 10 i el 20% menys de desnivell acumulat que els Garmin.
– la possibilitat de descarregar el track
– una breu descripció del seu recorregut o dels punts de pas
– en alguns casos, curiositats, anècdotes o altres informacions del cim i de l’excursió
Finalment, recorda que fas aquestes excursions sota la teva responsabilitat. La informació és acurada i fidedigna, però no ens podem responsabilitzar dels canvis als camins o de les inclemències meteorològiques. Apel·lem a la teva sensatesa i et demanem prudència: la muntanya no es mourà de lloc i pots tornar qualsevol altre dia.
En aquest enllaç trobareu el nostre llistat dels 105 cims de l’ICGC, la llista dels 308 cims emblemàtics de la FEEC, la llista de 150 cims essencials de la FEEC i les anotacions de les nostres ascensions: Cims emblemàtics essencials FEEC – ICGC gener 2023.
Llistat cims Betetistes dels Pirineus 2023
Qualsevol dubte o comentari us podeu adreçar al correu electrònic: xaviercs@blanquerna.url.edu
I ara, només ens queda desitjar-vos molta força i molt gaudi amb aquest repte. Amunt betetistes!!
Fent el tafaner …
Aquesta és la pàgina dels 100 cims de la Vikipèdia:
https://ca.wikipedia.org/wiki/Repte_dels_100_cims
https://ca.wikipedia.org/wiki/Repte_dels_100_cims#Cims_exclosos_del_%22Repte_dels_100_cims%22_[cal_citaci%C3%B3]
El repte dels «100 Cims» és un projecte de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) que es va iniciar l’1 de juliol de 2006 i que pretén fer conèixer el Principat de Catalunya, la Catalunya del Nord i Andorra per mitjà de l’excursionisme. El repte, per a qualsevol federat de muntanya, consisteix a assolir cent cims d’un catàleg que conté els més representatius i emblemàtics.[1] Els cims han estat triats pel Comitè dels 100 cims valorant-ne les característiques físiques, històriques o de distribució al territori. Els cims tenen, bàsicament, tres característiques comunes: ser un cim referenciat, tenir un accés que no requereixi obligatòriament material d’escalada i que tingui una extensa visió del territori que l’envolta. En l’actualitat la llista la formen 522 cims.[2]
Inicialment la llista tenia únicament 175 cims. El 2012 es van ampliar a 308. Per tal de recuperar l’esperit inicial de l’activitat i que els participants no acumulin cims prop del seu lloc de residència, la FEEC va categoritzar 150 cims en «essencials» i, a partir del dia 1 de juliol de 2019, cal assolir un centenar d’aquests cims essencials per superar el repte.[3] El juliol de 2022 aquesta llista es va incrementar en 214 cims més fins a assolir, en total, 522 muntanyes de tot el territori.[4]
La llista havia tingut fins a 23 cims més, que ara no es poden validar dins el repte. A continuació es llista la relació de cims actuals i, al final, els cims que són fora del catàleg actual.
Vikipèdia: El repte dels «100 Cims» és un projecte de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) que es va iniciar l’1 de juliol de 2006 i que pretén fer conèixer Catalunya per mitjà de l’excursionisme, assolint els seus cims mes representatius i emblemàtics. En l’actualitat el llistat d’aquest repte el formen 308 cims, que inclou també cims d’Andorra i de la Catalunya Nord , característics i ben repartits per tota la geografia de parla catalana. El repte, per a qualsevol federat de muntanya, consisteix en fer-ne cent d’aquest catàleg. Els cims han sigut triats pel Comitè dels 100 cims valorant les seves característiques físiques, geogràfiques, històriques o de distribució al territori, a fi de conèixer-lo millor. Els cims tenen, bàsicament, tres característiques comunes: ser un cim referenciat, tenir un accés normal (que no requereixi obligatòriament material d’escalada) i que tingui una extensa visió del territori que l’envolta.
Molts dels cims estan coronats per un vertex geodèsic. Pots trobar tota la informació sobre els vertex geòdesics de Catalunya a Senyals geodèsics de la Xarxa Utilitària de Catalunya.
Gerard Reyes i el seu repte de 100 cims (per sobre de 1.500 m)
Fer el cim tot fent ruta amb bicicleta de muntanya
escapa 2017.