Ripollès I
Tenim un problema a l’hora de carregar els tracks. Si voleu cap track podeu contactar amb: xaviercarbonell222@gmail.com
En aquesta secció trobaràs track gps, rutes btt, tracks btt per la comarca del Ripollès, amb punts de sortida a poblacions com Ripoll, Planoles, Camprodon, Sant Joan de les Abadesses o Ribes de Freser.
Pots trobar més rutes pel Ripollès a diferents territoris de la web. A la secció de Transfrontereres pel Ripollès – Vallespir; les transfrontereres són les rutes que uneixen les dues vessants dels Pirineus; aquestes, en particular, uneixen el Ripollès amb la comarca històrica del Vallespir, pràcticament equivalent als cantons actuals de Prats de Molló, Céret i Prades de Conflent. També trobaràs rutes pel Ripollès a la secció d’ascensions als cims emblemàtics per les comarques de Girona.
Volta per la Collada de Saltor
Volta per Sant Martí d’Ogassa i Ogassa
El Coll del Vent i l’Ermita de Vidabona
Els colls de Saltor, Portella i Jou
Ripoll Campdevànol Ripoll
BI-6000, edició 2009
El Puig Estela des de Camprodon
El puig Ou i el Talló des de Sant Pau de Seguries
Volta en bicicleta de muntanya al Ripollès
Vallfogona: Castell de Milany i ermita de Santa Margarida de Cambrils
Vallfogona: Sortida alternativa
Ermites des de Sant Joan de les Abadesses: Perella Surroca Ogassa
Volta per la Collada de Saltor
Ens donarem una volta per la magnífica collada de Saltor. Sortirem de Ripoll (685 m) directament per la N-152 en direcció a Campdevànol, la colònia Pernau i la colònia Herand. Poc desprès trencarem a la dreta per una pista que seguirem fins un prats (1.420 m) que constitueixen un mirador natural sobre els Pirineus i els Prepirineus. Baixem a la collada de Saltor (1.380 m), l’ermita del mateix nom i el coll de Canyemars (1.375 m). Baixem per la pista i al poc ens deviem a l’esquerra per un corriol balisat GR que seguirem fins el coll del Vent (1.384 m). Seguim avall pel corriol fins les runes del Monestir de Vidabona (1.360 m) i al petit coll ens desviem a l’esquerra per un corriol amb trams tècnics i altres molt divertits. Quan la pendent suavitza entrem en un terreny trencacames flanquejant a uns 1.000 m d’alçada fins baixar suaument fins el coll de Balbs (840 m). Han estat uns 10 km seguits de corriols. Al coll, prenem a l’esquerra i arribem a Ripoll passant pel mas de Comallibosa.
[map style=”width: 640px; height:480px; margin:20px 0px 20px 0px; border: 1px solid black;” bike=”yes” gpx=”http://www.bttpirineus.org/wp-content/uploads/Ripoll Saltor Vidabona Comallibosa.gpx”]Volta per Sant Martí d’Ogassa i Ogassa
Sortim de Sant Joan de les Abadesses (800 m) en suau baixada per la via verda i a l’alçada del pantà de Can Gat i d’un club de tennis sortim a la C-26 que seguirem cara avall fins trobar una pista ampla que puja (740 m). Seguirem aquesta pista fins els 1.600 m, una mica abans del coll de Jou, per prendre un corriol que no es veu. Deu ser l’antic camí de coll de Jou a Sant Martí d’Ogassa (1.300 m) amb trams sobre prats tan fantàstics que semblen irreals. Seguim per la pista formigonada fins troba el trencall d’Ogassa (1.120 m) i Ogassa (960 m). Podem baixar al punt de sortida per la via verda però el track busca pujar primer al coll de l’Art (1.040 m) per poder baixar per un corriol.
[map style=”width: 640px; height:480px; margin:20px 0px 20px 0px; border: 1px solid black;” bike=”yes” gpx=”http://www.bttpirineus.org/wp-content/uploads/Abadesses Sant Marti Ogassa.gpx”]El Coll del Vent i l’Ermita de Vidabona
Sortim de Sant Joan de les Abadesses (800 m) per la via verda cap a Ogassa (960 m) i seguim pujant fins el trencant de la pista formigonada que uneix Camprodon amb Bruguera (1.120 m) que prendrem a l’esquerra. Superem Sant Martí d’Ogassa (1.300) i remuntem fins 1.380 m per prendre a l’esquerra una pista ampla per la que baixem fins els 1.430 m. Trobem senyalització vertical del Camí i deixem la pista per un corriol poc ciclable que ens porta al Coll del Vent (1.384 m). Prenem un corriol balisat al Monestir de Vidabona (1.360 m) i seguim el corriol principal fins el Coll de Balbs (840 m). Tirem recte per entrar a Ripoll (685 m) per l’Ermita de Sant Roc i tornem a Sant Joan per la via verda.
[map style=”width: 640px; height:480px; margin:20px 0px 20px 0px; border: 1px solid black;” bike=”yes” gpx=”http://www.bttpirineus.org/wp-content/uploads/Coll vent i Vidabona.gpx”]Els colls de Saltor, Portella i Jou
Aquesta és una gran excursió que ressegueix alguns colls significatius del Ripollès buscant unint-los per corriols i que podria ser un bon extracte d’algunes les rutes anteriors. Sortim de Ripoll i anem cap a Campdevànol per una pista a la dreta del riu Ripoll que s’enfila fins els 800 m abans de baixar a Campdevànol. Sortim a la N-152, la creuem i ens comencem a enfilar cap al Coll de de Canyemars (1.375 m) i, casi units, el de Saltor (1.380 m) i l’ermita del mateix nom. Baixem per la pista i al poc ens desviem a la dreta per un corriol balisat Camí que seguirem fins el coll de la Portella (1.263 m). Sortim a la pista de formigó de Bruguera i la seguim a l’esquerra cap al Coll de Jou (1.618 m). Poc desprès de superar el coll prenem un corriol amagat a l’esquerra. Deu ser l’antic camí de Coll de Jou a Sant Martí d’Ogassa (1.300 m) amb trams sobre prats tan fantàstics que semblen irreals. Seguim per la pista formigonada fins troba el trencall d’Ogassa (1.120 m) i Ogassa (960 m). Podem baixar a Sant Joan de les Abadesses per la via verda però el track busca pujar primer al coll de l’Art (1.040 m) per baixar per un corriol. Ara si que seguim un tram convencional i la via verda ens porta de retorn a Ripoll.
[map style=”width: 640px; height:480px; margin:20px 0px 20px 0px; border: 1px solid black;” bike=”yes” gpx=”http://www.bttpirineus.org/wp-content/uploads/Ripoll colls Saltor Portella Jou Ogassa Abadesses.gpx”]Ripoll Campdevànol Ripoll
Aquesta curta circular uneix Campdevànol amb Ripoll. A l’anada es puja fins els 800 m i la tornada es fa pel coll de Balbs i el mas de Comallevosa. Observacions: Per tornar a Ripoll des de Campdevànol sense desnivell i evitant la carretera veure el final de l’etapa Saldes – Ripoll de la Prepirinea.
[map style=”width: 640px; height:480px; margin:20px 0px 20px 0px; border: 1px solid black;” bike=”yes” gpx=”http://www.bttpirineus.org/wp-content/uploads/Ripoll Campdevanol Ripoll.gpx”]BI-6000, edició 2009
Aquesta és una reproducció bastant exacta de l’edició 2009 de la BI-6000. Altament recomanable a nivell paisatgístic i esportiu. Podeu conèixer més dades i contactar amb l’organització al seu web.
[map style=”width: 640px; height:480px; margin:20px 0px 20px 0px; border: 1px solid black;” bike=”yes” gpx=”http://www.bttpirineus.org/wp-content/uploads/GV Ripolles.gpx”]El Puig Estela des de Camprodon
L’objectiu d’aquesta excursió és pujar al Puig Estela, cim pertanyent al repte dels 100 cims de la FEEC. El punt de sortida és al poble de Camprodon (a uns 950 m d’altitud; uns 2.500 habitants), a la comarca del Ripollès, a la regió de l’Alt Ter. El riu Ter i el seu afluent Ritort travessen Camprodon. Camprodon és una vila eminentment turística, amb àmplia oferta hotelera i gastronòmica, seu de les galetes Birba, lloc de naixement del compositor Isaac Albeniz. El pont nou (segle XII) sobre el riu Ter i el Passeig Maristany són altres llocs d’interès.
Sortim per la carretera en direcció a Sant Joan de les Abadesses i a la colònia Estabanell (antiga colònia tèxtil) prenem una pista de ciment que deixa a l’esquerra l’església romànica de Sant Miquel de Cavallera i la dreta, el mas Poner. Poc abans de l’església de Sant Martí de Surroca (a 1.730 d’altitud és una de les esglésies del bisbat situades a més altitud). Ens desviem a la dreta i deixem aquesta pista que ens portaria al poble de Bruguera. Enmig de fortes rampes superem can Frare, el refugi Montserrat, una font i arribem al (un de tants a Catalunya) coll de Pal (1.780 m). Al coll prenem la carena herbosa pedalable a trams que ens portarà al puig Estela (2.013 m), caracteritzat per una construcció de pedra seca rematada per una petita creu de ferro. El cim, a la serra Cavallera entre els municipis d’Ogassa i Pardines, és un mirador inqüestionable dels Pirineus orientals. La serra Cavallera és una gran carena que s’estén d’est a oest entre la vall del Freser i la del Ter, al bell mig del Ripollès. L’Espai Natural Serra Cavallera destaca per ser tenir una àmplia representació dels paisatges del Prepirineu oriental, on domina el paisatge forestal, i hi destaca la gran riquesa i diversitat dels boscos caducifolis com fagedes, rouredes i pinedes de pi roig. Als cims més alts hi trobem una bona representació dels prats subalpins, destinats a la pastura dels ramats des de temps antic.
Tornem per la mateixa carena herbosa al coll de Pal, fem un curt tram fora pista en el que ens orientem perquè tenim la Collada Verda a la vista. Una vegada a la collada tirem pista avall en direcció a l’Abella i Camprodon. Observacions: Una vegada al Puig Estela es pot seguir per la carena en direcció oest i al coll, es pot escollir entre baixar cap a Pardines, cap a Ogassa o pujar al Taga.
El puig Ou i el Talló des de Sant Pau de Seguries
L’objectiu d’aquesta ruta btt, track btt, track gps és pujar al Puig Ou (cim 199 del repte 100 cims de la FEEC i cim essencial) i al Talló. Sortirem de Sant Pau de Seguries i l’eix vertebrador de la ruta és la ruta vermella 5 del centre btt. Son punts de pas: Pont de la Rovira-Can Peric-Collada del Sitjar-Coll de la Bau-Coll d’Arrencafels- Puig Ou – Collada de Resclusanys-Plans de Resclusanys-el Talló-Sant Miquel de la Torre-Hostal de la Vall del Bac-Mare de Deu dels Angels-Llongarriu-Collet del Cortal. El Puig Ou és molt interessant. El Talló no té cap visibilitat degut a la vegetació però a l’iniciar el descens podem admirar tres grans faigs (el més gran podria estar catalogat com a monumental). Ens mourem a cavall del Ripollès i La Garrotxa. Fagedes, rouredes i prades i rasos.
[map style=”width: auto; height:400px; margin:20px 0px 20px 0px; border: 1px solid black;” bike=”yes” gpx=”http://www.bttpirineus.org/wp-content/uploads/Seguries OU Tallo.gpx”]Volta en bicicleta de muntanya al Ripollès
A l’any 2002 Albert Castellet i Pere Oller van publicar a l’editorial Alpina el llibre guia Volta en bicicleta de muntanya al Ripollès. Vam gaudir el seu recorregut al seu moment i a l’estiu del 2017 hem tingut l’oportunitat de tornar-ho a repetir i trackejar el recorregut, com a reconeixement al seu esforç i manera d’apropar aquesta magnífica ruta al betetista actual.
Aquestes són els punts de pas més importants i que serveixen com a punt de partida per organitzar les etapes al teu gust.
Ripoll – Coll de Merola
Coll de Merola – Planoles
Planoles – Queralbs
Queralbs – Setcases
Setcases – Molló
Molló – Sant Pau de Seguries
Sant Pau de Seguries – Ripoll
Fem ara una breu descripció de cada etapa aprofitant el seu llibre i les nostres anotacions de l’estiu de 2017.
Ripoll – Coll de Merola
Aquesta etapa té el punt de sortida a l’estació de tren de Ripoll i es desenvolupa pels extensos boscos de pins del Baix Ripollès. Es tracta de muntanya mitja amb molt bosc a on no pararem de pujar i baixar tot creuant petits collets i rierols. Veureu que el track s’allunya de la pista poc abans de Sant Esteve de la Riba i es que vam parar a fer un bany. Quan vam passar hi estaven treballant en una pista nova al coll de Fajaneral. Són punts de pas: Ripoll (690 m), El Remei, riera de Vilardell (790 m), mas Vallespirans, Arquers, riera del mas (990 m), la Sobirana, Robert, Cal Sastre, Viladonja, Sant Esteve de la Riba (970 m), coll de Fajaneral (1.360 m), coll de la Palomera (1.1790 m), coll de l’Arç, coll de Merolla (refugi, bar restaurant; 1.100 m).
Aquest és el vídeo gentilesa del Jordi Enduro Fernández
Coll de Merola – Planoles
Aquesta etapa s’iniciava baixant per carretera del coll de Merolla fins la desviació a l’esquera per pista asfaltada fins Castellar de n’Hug. Nosaltres hem trackejat una variant per estalviar carretera però que té un tram de porteo. De Castellar (1.420 m) ens dirigim al coll del Remoló (magnífica vista del Puigmal, punt culminant de l’etapa; 1.868 m) i pels prats i seguint el track baixem a la pista que ens porta als pobles de Nevà (1.231 m) i Planoles (dos albergs i una pensió, bar-restaurants; 1.080 m).
Aquest és el vídeo del Jordi Enduro que inclou un sender per baixar de La Molina a Alp i Puigcerdà
[map style=”width: auto; height:400px; margin:20px 0px 20px 0px; border: 1px solid black;” maptype=”HYBRID” bike=”yes” gpx=”http://www.bttpirineus.org/wp-content/uploads/Ripoll Merola Planoles.gpx”]Planoles – Queralbs
En aquesta etapa arribarem a Queralbs pel la vall de l’Estremera. Són punts de pas: refugi, coll de les Barraques (1.890 m), vall d’Estremera/riu de Tosa (1,810 m), casa dels Plaus, Queralbs (1.200m).
Planoles – Queralbs, variant
Aquesta variant guanya menys alçada i és més lògica però amb menys descoberta.
Queralbs- Setcases
En aquesta etapa farem el punt culminant de la ruta a la cota 2.060 m. Anirem a buscar la collada de Meianell (1.930 m) i baixarem per la pista fins Tregurà. Podem baixar per la carretera des de Tregurà i seguir fins Setcases però us proposem una variant, un corriol a la sortida del poble que ens apropa al Catllar i ens evita molt asfalt. És el mateix corriol que utilitzem a la travessa Axial.
[map style=”width: auto; height:400px; margin:20px 0px 20px 0px; border: 1px solid black;” maptype=”HYBRID” bike=”yes” gpx=”http://www.bttpirineus.org/wp-content/uploads/Planoles Serrat Tregura Setcases.gpx”]
Variant[map style=”width: auto; height:400px; margin:20px 0px 20px 0px; border: 1px solid black;” maptype=”HYBRID” bike=”yes” gpx=”http://www.bttpirineus.org/wp-content/uploads/Planoles Ribes Tregura Setcases.gpx”]
Setcases – Molló
Sortim de Setcases en direcció a l’estació d’esquí de Vallter 2000 i al cap de 3 qm ens desviem a la dreta per la pista que puja a la collada Fonda /Roques d’en Mercer (2.000 m). Just abans d’arribar al coll ens desviem per una pista secundària i desprès un corriol que ens porta al coll de Liens (1.890 m). Seguim el GR-11 per baixar al poble de Molló. Observacions: Si haguéssim seguit per la pista a la collada Fonda hauriem arribat al poble d’Espinavell.
Molló – Sant Pau de Segúries
En aquesta etapa no hi ha cap coll important però no pararem de pujar i baixar tot transcollant. De Molló anirem al collet de la Costa, urbanització de Font Rubí, pujada a Sant Antoni Vell, trialer fins la collada del Remei, d’on per pista, fem la travessa del tres colls: el Remei, l’Alec i el Sitjar abans d’arribar al poble de Sant Pau de Segúries.
[map style=”width: auto; height:400px; margin:20px 0px 20px 0px; border: 1px solid black;” maptype=”HYBRID” bike=”yes” gpx=”http://www.bttpirineus.org/wp-content/uploads/Setcases Mercer Lien Mollo Rubi Pau Seguries.gpx”]
Sant Pau de Segúries – Ripoll
Aquesta és una etapa llarga amb trams trencats i entretinguts, Passarem per coll de Puigsacreu, Bac de les Planes, Santa Llúcia de Puigmal, serra del puig Estela, poble de Vallfogona, Llaés i colònia de Santa Maria.
[map style=”width: auto; height:400px; margin:20px 0px 20px 0px; border: 1px solid black;” maptype=”HYBRID” bike=”yes” gpx=”http://www.bttpirineus.org/wp-content/uploads/Pau Seguries Vallfogona Llaes Ripoll.gpx”]
Castell de Milany i ermita de Santa Margarida de Cambrils
L’objectiu de la ruta és pujar dos cims del repte 100 cims de la FEEC: Castell de Milany (Milany pel ICGC) i Santa Magdalena de Cambrils (1.547 m). El castell de Milany (1.529 m) és un cim essencial del repte. Altres focus d’interès de la ruta són les tres ermites per les quals passarem: Mare de Déu de la Cau, Santa Margarida de Cabagés i la mateixa Santa Magdalena de Cambrils. El punt de sortida és a Vallfogona (del llatí valle faecŭnda) de Ripollès. El seu nucli medieval, ben conservat, consta d’una plaça central i al voltant seu i en forma circular es van construir les antigues cases, que encara conserven llindars i balcons centenaris. Destaquen el castell i el pont medieval. L’activitat ramadera i forestal subsisteix amb el turisme i les cases de segona residència.
Sortim per la carretera N-260 en direcció a Ripoll que deixem a l’altura de l’Orri per una pista encimentada que hem d’abandonar a causa d’una pedrera. A can Mestre, deixem el ciment i seguim marques de PR fins a anar a sortir a la pista que puja al mas la Tolosa. Aquest és un tram entretingut i amb trams que poden estar enfangats. Si vols anar més de pressa, no ets desviïs a l’Orri i segueix per la carretera en direcció Ripoll uns 4 km i al pont de Samala, s’agafa una pista encimentada que surt a l’esquerra. Se segueix aquesta pista fins a connectar amb el track una corba abans de la Tolosa. De seguida, la pista comença a tenir trams pedregosos i altres de fort pendent, però la fageda per la qual pedalem és exuberant i val la pena gaudir de les sensacions. Deixem l’ermita de la Mare de Déu de la Cau (no sembla una ermita perquè no té campanar ni cap signe religiós; Mare de Déu de la Cau, / doneu-me un marit, si us plau; / siga ronyós, siga poiós, / mentre marit fos) a la dreta i, més endavant la casa de Milany. Pocs metres després de la casa seguim per l’esquerra i anem superant desnivell pels camps de pastura. Fa falta força i tècnica i empentar la bici a estones. Finalment, arribem al castell deixant la bicicleta als seus peus. Tenim una panoràmica 360° des del Bassegoda a l’est als Rasos de Peguera i el Pedraforca a l’oest passant pel Canigó, el Costabona, els Bastiments, el Taga, la Tossa d’Alp i la serra d’Ensitja. Reculem al coll i prenem un corriol balizat en groc i /o blanc-i-vermell, però ens guiem pel track. Seguim aquest corriol que va carenant entre prats i fagedes fins al coll de l’Espinal. Al coll decidim baixar per les pistes de treure fusta fins al Pujol i la bufona ermita de Santa Margarida de Cabagés. Seguim per la pista, superem el faig de Fontcuberta (declarat monumental pel departament de Medi Ambient, però sense placa identificativa) i sortim a la pista que uneix Vidrà amb la vall d’en Bas que prenem cap a l’esquerra. A la collada de Collfred prenem una pista secundària a l’esquerra, bastant malmesa i habitualment fangosa i amb roderes que ens porta al coll a on comença el corriol que puja a Santa Magdalena de Cambrils. Amaguem la bicicleta i ens acostem a peu a l’ermita i cim amb poca panoràmica a causa dels faigs. Reculem i només ens falta seguir pista avall, de nou amb roderes, fins que a prop del mas el Portús, millora considerablement i s’aplana. Al coll de Canes prenem l’N-260 cap a Vallfogona.
Track intern: Vallfogona Ermita Cau MILANY coll Espinal Cabages MAGDALENA
Vallfogona: Sortida alternativa
Sortida alternativa des de Vallfogona, al pont de Samala per l’N-260 fins al pont de Samala, pista encimentada cap a la Tolosa
Track intern: Vallfogona salida alternativa
Ermites des de Sant Joan de les Abadesses: Perella Surroca Ogassa
Aquesta excursió sense cap dificultat tècnica ens permet visitar algunes de les joies del romànic del Ripollès. Ens mourem per la part baixa de la serra Cavallera i la via verda del carbó i del ferro que uneix Ripoll amb Sant Joan de les Abadesses u Sant Pau de Segúries. El punt de sortida és a Sant Joan de les Abadesses (a uns 773 m d’altitud; uns 3.300 habitants). Del poble destaquen el nucli antic, el pont medieval, l’antiga església de Sant Poli, les restes de Sant Miquel de la infermeria, el Palau Abicial i, sens dubte, el magnífic monestir romànic que va ser l’únic monestir femení de Catalunya. A Sant Joan la fàbrica tèxtil Espona havia donat feina a mil treballadors; ara queden les restes de les naus i el Molí Gros. Actualment el turisme, la via verda del carbó i del ferro i l’agricultura i ramaderia extensiva són fonts econòmiques rellevants.
Sortim de l’alberg de joventut de la Generalitat i baixem a travessar el riu pel pont medieval. De seguida, trenquem a l’esquerra i, per sobre de l’antiga fàbrica de l’Espona i el riu, ens trobem l’ermita de la Mare de Déu del Prat. Seguim, superem el cal que portava l’aigua a la fàbrica i, encara en zona urbana, enfilem per la via verda. Anem fent, tranquil ament per la via, molt ben condicionada. Tindrem l’oportunitat de passar per sobre del Ter diferents vegades. A uns sis quilòmetres trobem el desviament a l’esquerra que puja a Santa Magdalena de Perella (segle XII), edificada a un turonet a sobre de la vall del Ter. L’edifici és d’origen romànic i és de planta gairebé rectangular sense absis diferenciat. A la façana sud-oest hi ha un banc de fusta adossat a la façana molt per descansar mirant la vall. Reculem a la via verda que seguim fins a Sant Pau de Segúries i anem a buscar la pista que porta a Campdevànol. A l’altura del càmping travessem el Ter, sortim a la carretera i anem a buscar la pista que ens portaria fins a Ribes de Freser. Per aquesta pista de formigó trobarem Sant Miquel de Cavallera, Sant Martí Surroca i Sant Martí d’Ogassa. A la pista anem trobant cartells indicatius per als cicloturistes amb indicacions de l’altitud, el pendent i de la distància que falta per arribar al coll. Sant Miquel de Cavallera és una església d’origen romànic, a la qual es van adossar la rectoria, la sagristia i les dependències del cementiri. Seguim la pista per la serra de Cavallera, arribem al coll de Burgarès i al magnífic Pla d’en Plata amb vistes, lloc ocasional d’aterratge de parapent i freqüent de vaques en pastura. Seguim superant diversos masos fins a Sant Martí Surroca, un altre autèntica joia romànica. A principis de novembre és la festa major, i es celebra misa i ball. Un cartell ens informa que en moltes ocasions les esglésies romàniques dedicades a Sant Martí fan veïnatge amb les dedicades a Sant Miquel, com és el cas de la veïna Sant Miquel de Cavallera. Després de deixar a l’esquerra la pista que porta a Ogassa ens enfrontem a fortes rampes fins a Sant Martí d’Ogassa, d’origen romànic, modificada al segle XII i objecte de disputes al segle XII. Seguim pista, superem el mas de turisme rural de Mitjavila i arribem a un encreuament. A la dreta pujaríem al coll de Jou i baixaríem a Bruguera. Nosaltres enfilem cara avall, per pista ampla de terra en bon estat. Passem pel coll de la Tuta i seguim pista avall que ens portaria directament a la via verda, però nosaltres ens desviem a l’esquerra per pista de desembosc, al gran mas del Serrat de la Reia i de seguida a la via verda fins a Sant Joan. Observacions: Els colors de la tardor són un valor afegit a la ruta.
Descarrega’t el track a Wikiloc
Track intern: 3 ermites Abadesses Magdalena Surroca Ogassa
Serveis per a una aventura autònoma
Ajuntament de Planoles: http://webspobles.ddgi.cat/sites/planoles/default.aspx
Refugi Corral Blanc: http://www.corralblanc.com/portal/refugi_corral_blanc
web: http://www.setcases.org/serveis/index.html
Autobus. http://www.teisa-bus.com/
Hostals/Restaurants
Can Falera 972 13 60 93
Can Musiques ** 972 13 60 58
Can Tiranda ** 972 13 60 52
El Molí * 972 13 60 49
El Ter ** 972 13 60 96
La Cabanya ** 972 13 60 65
Refugi Pastuira 972 13 60 43 (a prop de les pistes d’esquí de Vallter)
Tots els serveis. Botiga taller de bicis
Hostal restaurant: La Piazzeta: 972 700 215
Hostal restaurant La Trobada: 972 70 23 53
Hostal Caçadors: 972 72 77 22
Restaurant Fonda Can Costas: 972 72 02 93
Coll de Ares/ Prats de Mollo/ Lamanère
Ermitage Notre Dame du Coral (gîte d’étape): 04 68 55 33 94
Restaurant Molló l’Enclusa: 972 74 02 65
Ajuntament Lamanère: 04 68 39 62 52.
Bar restaurant El Cingle. 033 04 68 87 12 83
Refugi Ardericó. Serra del Catllaràs. La Pobla de Lillet. 626 881 151. www.arderico.com.
Gombrèn. Fonda Xesc. 972 730 404. www.fondaxesc.com/. info@fondaxesc.com
Refugi Coll de Merolla. 972 73 12 91. 606 23 56 19 . www.refugicolldemerolla.com/