1001 cims: Puigdefrou
Tenim un problema a l’hora de càrregar els tracks i els mapes. Si necessiteu cap track podeu contactar amb: xaviercarbonell222@gmail.com
Puigdefrou Sant Gregori
Puigdefrou
’100 cims de la FEEC’: des de juliol 22
’100 cims de l’ICGC’: no catalogat
Betetistes dels Pirineus: 1057
Altitud: 838 m
Data primera ascensió: 29 desembre 2019
Ciclable: si
Sant Gregori
’100 cims de la FEEC’: no catalogat
’100 cims de l’ICGC’: no catalogat
Betetistes dels Pirineus: 1056
Altitud: 1.090 m
Data primera ascensió: 29 desembre 2019
Ciclable: si
Anglès, Puigdefrou, Sant Gregori, pantà de Susqueda, la Cellera (amb el Marc i la Montse)
Una ruta clàssica per aquest territori. Pugem a Puigdefrou (838 m) i la seva gran creu i quan creiem que ja ens en queda poc, les rampes fins a Sant Gregori i la seva ermita (1.090 m) i la piràmide d’en Vinyes ens posaran a prova. Poc després de l’ermita tenim amagat al bosc un vèrtex geodèsic. Baixem fins al coll de Nafre a on podem decidir si anar cap a Osor, pujar al santuari del Coll o baixar cap al pantà de Susqueda per pista asfaltada què és el que finalment fem. Seguim per la carretera fins al pantà de Susqueda, pantà del Pasteral i cap a la Cellera de Ter i Anglès pel carrilet. Observacions: Amb el Marc i la Montse.
[map style=”width: auto; height:400px; margin:20px 0px 20px 0px; border: 1px solid black;” maptype=”HYBRID” bike=”yes” gpx=”http://www.bttpirineus.org/wp-content/uploads/Angles Puigdefrou Gregori Susqueda Pasteral Cellera.gpx”]Descàrrega el track a Wikiloc
Track original: Angles Puigdefrou Gregori Susqueda Pasteral Cellera
Puigdefrou i Sant Benet
Tenim per endavant una excursió molt enriquidora perquè a més d’enlairar-nos a dos cims del repte 100 cims tindrem l’oportunitat de visitar un santuari, un arbre monumental, una capella i dues ermites. Els dos cims del repte són el Puigdefrou (839 m) i Sant Benet (1.147 m) a la comarca de la Selva. El punt de sortida és a Anglès (a uns 181 m d’altitud; uns 5.900 habitants). Anglès és banyat pel riu Ter, sacsejat per les tropes de Napoleó el 1809, bressol de la indústria tèxtil Burés i que va viure la seva esplendor a finals dels anys seixanta amb el tèxtil, la industria de la fusta i la construcció del pantà de Susqueda a ple rendiment.
Sortim pel carrilet en direcció a la Cellera de Ter, poble a on enfilem la pista que puja al coll de la Palomera (antiga pedrera i fantàstic mirador del pantà de Susqueda) i el Plantadís a on trenquem a l’esquerra. Continuem pujant, deixem els Gomars a la dreta i al pla dels Roure (781 m) enfilem l’exigent tram final cap al Puigdefrou. Hem estat pedalant per boscos de castanyers. El Puigdefrou està coronat per una gran creu i és un punt d’enlairament d’ala delta i de parapent. Ara ens toca pujar a Sant Gregori, cim més alt que el Puigdefrou per pista de fort pendent i amb molts trams pedregosos. A Sant Gregori, destaquen l’ermita de Sant Gregori del Turonal, reconstruïda el 1941 i immatriculada per l’Església catòlica l’any 1986, la piràmide d’en Vinyes (un curiós refugi en forma piramidal) i a uns 200 m, el vèrtex geodèsic molt amagat. La panoràmica és escassa degut a una replantació de pins dels anys setanta.
Tirem avall cap al coll de Nafré, pas tradicional entre les valls d’Osor i Susqueda i que ens recorda al bandoler Serrallonga) des d’on fem una petita marrada per conèixer la capella de la Mare de Déu del Part (en força mal estat). Reculem al coll de Nafré i ens enfilem per asfalt cap al Santuari de la Mare de Déu del Coll (hostatgeria i restaurant). Un fet curiós és que l’església i l’antiga casa prioral, adossada a ponent, són al municipi d’Osor i l’hostaleria i la plaça al de Susqueda. Encara ens queda superar uns 300 m per arribar a Sant Benet. Aqui gaudim de bona panoràmica dels Pirineus i del Montseny, malgrat que sembla que el cim no és pròpiament a la creu sinó al punt on hi ha l’antena. Reculem uns metres i prenem la pista secundària i anem baixant. Ens hem de fixar per descobrir l’alzina de la Coma (arbre monumental). Cara avall trobem el coll de Querós i d’aquí cap a l’ermita de Sant Francesc del Carbonell. Malgrat que hi ha altres opcions, continuem baixant fins a la carretera que uneix Sant Hilari Sacalm amb Osor i ens regalem una baixada suau per aquesta carretera, favorita dels amants de la bicicleta de carretera, primer fins a Osor (bar restaurant), les Mines d’Osor (Càmping) i Anglès.
Observacions: amb el Toni Talarn, ell buscant ermites i nosaltres, cims.
Descàrrega el track a Wikiloc
track original: Angles Puigdefrou Sant Benet alzina coma ermita Carbonell Osor
Puigdefrou i Sant Gregori
Puigdefrou és la muntanya que regeix la vall de la Cellera de Ter. Tot i que té 838,7 metres, al darrere seu hi ha una muntanya més gran i alta, la més gran del municipi, la muntanya de Sant Gregori (1090,8 metres). Al costat de l’ermita de Sant Gregori hi ha una curiosa piràmide. La part més alta està compartida amb el municipi d’Osor. El camí que hi porta és una carretera de muntanya ampla, per on hi poden passar cotxes, que queda malmesa en alguns trams quan hi ha fortes i continuades pluges. Els boscos dels vessants de la muntanya estan formats principalment per alzines, roures i castanyers. Des del camí que porta al cim de Puigdefrou hi ha esplèndides vistes cap al pantà de Susqueda, la vall de la Cellera i la vall d’Anglès. Al llarg del recorregut es troben diverses masies i cases de pagès. Des del poble de la Cellera s’albira una gran creu, que va ser instal·lada per primer cop l’any 1966 per l’Agrupament Escolta que porta el mateix nom de la muntanya. Aquesta icona religiosa s’ha convertit en el seu símbol. Puigdefrou és un punt del recorregut de nombroses rutes o caminades que es poden fer per aquestes contrades. Al cim trobem un punt d’enlairament de vol lliure amb ala delta o parapent i s’hi ha celebrat alguna competició d’aquest esport.