Cadí – Moixeró
Aquesta és la secció de rutes bi tracks pel Parc Natural del Cadí – Moixeró.
Volta al Parc Natural del Cadí-Moixeró
El MOIXERÓ des de Bellver de Cerdanya per pujant per la Vall d’Ingla
El MOIXERÓ des de Bellver de Cerdanya per pujant pel Serrat de les Esposes
Volta al Parc Natural del Cadí-Moixeró
La ruta la van dissenyar Sergi de Campos, Lluís García, Joan Rovira i Probike. Aquesta ruta va néixer amb la idea de promoure la creació del centre BTT del Parc del Segre a la Seu d’Urgell. El vessant nord del Cadí és abrupte, desafiador i amb nombroses valls i racons, contrasten amb el vessant sud, més amable, de grans valls i pendents més suaus. L’itinerari descrit discorre principalment per pistes i camins en bon estat, alternant amb alguns trams curts més tècnics de senderons o trialeres i amb un final espectacular de 15 km per trialeres (que sempre podrem evitar baixant per carretera).
L’itinerari s’inicia al Parc del Segre de la Seu d’Urgell. D’aquí, s‘enfila per carretera en direcció a Ortedó, d’on ja per pista, ens endinsarem cap a les valls que duen a la cara nord del Cadí. Passarem pel coll de Vanses, la Mare de Déu del Boscal i Ansovell, un tram molt variat que ressegueix la complexa orografia d’aquesta zona. Baixarem fins a Arsèguel i ens tornarem a enfilar saltant pel coll de Jou i el coll de Se fins al poble del Querforadat. Baixarem i pujarem de nou, seguint la tònica general de la banda nord del Cadí, passant per boniques masies perdudes fins a Béixec, on ens espera un descens ràpid i sensacional per trialera que ens durà fins a Martinet. A partir d’aquí ens mantindrem per la zona baixa i resseguirem els nombrosos poblets, alternant trams de pista i carreteres locals, fins a enfilar-nos cap a La Molina.
Continuarem pujant, passant per un dels trams més durs de l’itinerari i saltar pel coll de Pal, al vessant sud del Cadí, amb una llarga baixada fins a Bagà. Remuntarem per la vall de Bastareny i, ja per una zona de paisatges més oberts, menys trencacames, anirem recorrent la banda sud del Cadí, passant per diversos colls i amb magnífiques vistes del Pedraforca, i per alguns dels pobles molt pintorescos, com Josa. Abans de tornar a saltar a la cara nord, encara passarem Cornellana i Fórnols, per acabar d’enfilar-nos cap al coll de Bancs. A partir d’aquí ens espera un llarg tram de trialera amb trossos molt espectaculars. Finalment, ens espera un darrer tram de descens ràpid per corriols espectaculars que ens durà directament a la Seu d’Urgell.
Proposta de segmentació Extrem
La Seu d’Urgell – Supermolina, 92 km, 3120 m de desnivell acumulat
Supermolina – La Seu d’Urgell, 94 km, 2492 m de desnivell acumulat
La Seu d’Urgell – Supermolina, 92 km, 3.120 m de desnivell acumulat
[map style=”width: 640px; height:480px; margin:20px 20px 20px 20px; border: 1px solid black;” bike=”yes” gpx=”http://www.bttpirineus.org/wp-content/uploads/PPrVoltaCadiEtapa1.GPX”]
Supermolina – La Seu d’Urgell, 94 km, 2.492 m de desnivell acumulat
[map style=”width: 640px; height:480px; margin:20px 20px 20px 20px; border: 1px solid black;” bike=”yes” gpx=”http://www.bttpirineus.org/wp-content/uploads/PPrVoltaCadiEtapa2.GPX”]
Proposta de segmentació Esport
La Seu d’Urgell – Bellver, 69 km, 2332 m de desnivell acumulat de pujada
Bellver – Bagà, 48 km, 1302 m de desnivell acumulat de pujada
Bagà – La Seu d’Urgell, 67 km, 1978 m de desnivell acumulat de pujada
Podeu consultar:
Rutes GRP. Volta al Cadí-Moixeró. Editorial Alpina. 2009
El Moixeró des de Bellver de Cerdanya pujant per la Vall d’Ingla
Bellver de Cerdanya, vall d’Ingla, Refugi d’Ingla, coll de Trapa, Moixeró, Refugi Serrat de les Esposes, Riu Bor
L’objectiu d’aquest track gps, ruta btt és pujar el Moixeró, un cim de la Serra del Moixeró, que s’estén en direcció oest-est, des del Coll de Pendís fins al Coll de Jou. El Moixeró fa de límit de les comarques de la Baixa Cerdanya (Bellver, Riu de Cerdanya, Urús) i el Berguedà (a l’enclavament de Gréixer. La totalitat del Moixeró forma part del Parc Natural Cadí-Moixeró, juntament amb la Serra de Cadí, el massís del Pedraforca i gran part de la Tosa d’Alp i el Puigllançada. Juntament amb la Serra del Cadí forma un contrafort d’oest a est, que sol confondre o atribuir el nom de Cadí fins a la Serra de Moixeró, la Tosa d’Alp i el Pedraforca. Fins i tot el túnel que travessa el Moixeró és anomenat túnel del Cadí. Malgrat la seva bellesa i panoràmica el Moixeró (2.090) no és a la llista de la FECC ni de l’ICGC.
Sortim de Bellver de Cerdanya (1.040 m) de forma decidida pel camí de l’Ingla. De fet seguirem aquesta pista deixant diferents desviacions a esquerra i dreta. Passem el poble de Talló i la seva església de Talló és una entitat de població del municipi cerdà de Bellver de Cerdanya, situada a 1060 metres sobre el nivell de la mar. El 2007 tenia 35 habitants i 44 l’any 2009. En aquest nucli s’hi troba l’església de Santa Maria de Talló, documentada a l’any 839 i poc després l’església de Sant Serni de Coborriu, del segle X. Tal com avancem anem deixant la plana i entrant a la muntanya, la pista s’estreny, deixa d’estar asfaltada i es va transformant tal com remunta el riu Ingla. A la dreta tenim la Font del capellà i poc després Ingla de baix, àrea recreativa i mas en restauració. Deixem a la dreta una pista que marxa cap a la Foradada i la pista s’envalentona fins el punt que precisa de ciment pòrtland per arribar al refugi de l’Ingla (1.600; restauració i hospedatge). Seguim amunt fins a un collet a 1.760 m. Si seguim recte aniriem al refugi del Serrat de les Esposes i a la dreta cap el coll del Pendís. Nosaltres anem a la dreta, passem la barrera metàl·lica i, de seguida a l’esquerra, en direcció al coll de la Trapa (1.820 m) per pista neta, acollidora i ombrívola. Seguim pujant per bosc d’avets o boix fins que sortim a un collet. A sota una bassa i una cabana de pastor de pedra. Seguim cap el coll del Moixeró i fem una aproximació per corriol abans de decidir-nos a pujar fen ziga-zagues fins el cim (2.090). Gaudim del paisatge verd, del Berguedà i de la Cerdanya, del Penyes Altes del Moixerò, de la Torreta del Cadí, del Pedraforca i dels Pirineus si mirem al nord. Tirem a avall i reculem fins el coll de la Trapa a on prenem la pista que en forta inclinació ens porta al Refugi del Serrat de les Esposes (1.512; restauració i hospedatge). No ens compliquem la vida i baixem per la pista ampla, ben cuidada i transitada fins Riu de Cerdanya i seguim avall cap a Pedra, Bor a on prenem una pista secundaria/roderes protegida per parets de pedra seca, boixos i arbres fins Bellver. En resum, una pujada i una baixada de 1.000 m desnivell, cara ombrívola i molta bellesa en harmonia perfecte dels elements paisatgístics abiòtics, biòtics i antròpics.
[map style=”width: auto; height:400px; margin:20px 0px 20px 0px; border: 1px solid black;” bike=”yes” gpx=”http://www.bttpirineus.org/wp-content/uploads/MOIXERO Bellver Ingla Trapa Esposes Riu Bor.gpx”]El Moixeró des de Bellver de Cerdanya pujant per Bor, Pedra, Riu de Cerdanya, Serrat de les Esposes, coll de Trapa, Moixeró, Mirador del Cap de Ras, corriol
Aquesta és la segona proposta track gps, ruta btt per pujar el Moixeró, potser més coneguda al utilitzar un corriol ben conegut. Sortim de Bellver de Cerdanya per pista secundaria/roderes protegida per parets de pedra seca, boixos i arbres fins Bor. Per pista asfalta passem per Pedra i arribem a Riu de Cerdanya. No ens compliquem la vida i pugem per la pista ampla, ben cuidada i transitada fins el Refugi del Serrat de les Esposes (1.512; restauració i hospedatge). Seguim amunt, passem una font, una pista a la dreta (que segons el mapes no té sortida) i arribem al coll de la Font Freda (1.690 m). Al coll trobem plafons informatius, el camí adaptat de més d’un km que porta al Mirador del Cap del ras (podem anar ara o a la tornada) i l’entrada a camí pel que baixarem. Ara seguim amunt fins un collet, passem la barrera metàl·lica (avall aniríem al refugi de l’Ingla), esquerra i pista neta, acollidora i ombrívola fins el coll de la Trapa (1.820 m). Seguim pujant per bosc d’avets o boix fins que sortim a un collet. A sota una bassa i una cabana de pastor de pedra. Seguim cal el coll del Moixeró i fem una aproximació per corriol abans de decidir-nos a pujar fen ziga-zagues fins el cim (2.090). Gaudim del paisatge verd, del Berguedà i de la Cerdanya, del Penyes Altes del Moixerò, de la Torreta del Cadí, i del Pedraforca i dels Pirineus si mirem al nord. Tirem a avall i reculem fins el coll de la Trapa, collet i Mirador del Cap de Ras. Gaudim del sender adaptat de més de 1.000 m, dels panells informatius i del priopi mirador. Retornem al Coll de la Font Freda i prenem una pista herbosa que es va transformant en roderes i corriol, fàcil en general, que es va complicant fins que arriba a una pista que el parc ha netejat i endreçat i, en fixem, perquè en una corba a dretes el corriol segueix (abalisat GR), fàcil, fins desembocar a una pista que ens porta a Coborriu, Talló i Bellver. En fi, fem nostres i adaptem el que diu un dels plafons del camí adaptat, reproduint el que estableix l’enciclopèdia catalana: Aquest paisatge ceretà caracteritzat per una combinació dinàmica, i per tant inestable, d’elements geogràfics diferenciats —abiòtics, biòtics i antròpics—, harmònics i brillants.
[map style=”width: auto; height:400px; margin:20px 0px 20px 0px; border: 1px solid black;” bike=”yes” gpx=”http://www.bttpirineus.org/wp-content/uploads/MOIXERO Bellver Bor Riu Serrat Esposes Trapa Mirador corriol.gpx”]Fent el tafaner …
Les dues grans serralades del Cadí i el Moixeró, unides pel coll de Tancalaporta, formen una impressionant barrera muntanyosa en el punt d’unió entre el Prepirineu i el Pirineu. El Parc Natural de Cadí-Moixeró és un espai d’interès natural, que comprèn el conjunt de serres prepirinenques del Cadí: el puig de la canal Baridana o Vulturó de 2.648 m, el Moixeró (2 409 m), el Comanegre, el massís del Pedraforca (2 506 m) i gran part de la Tosa d’Alp (2 536 m) i el Puigllançada (2 409 m). Té una superfície de 41.342 ha i està situat en límit de les comarques del Berguedà, l’Alt Urgell i la Cerdanya. Protegit des de 1983 en ser declarat Parc Natural per decret del 15 de juliol de 1983 de la Generalitat de Catalunya.
Les seves altituds se situen entre els 900 m a les valls i els 2.648m del cim més alt, el Vulturó. És per tant un parc d’alta muntanya. Les serres del Cadí i del Moixeró unides en el port de Tancalaporta (2.357 m) formen una barrera d’impressionant alçada que separa la vall del Segre de la capçalera del riu Llobregat i és el punt d’unió entre el prePirineus i el Pirineu. Aquesta zona acull, a més d’una gran biodiversitat, llocs d’una bellesa i un atractiu especials.
Wikipedia: http://ca.wikipedia.org/wiki/Parc_Natural_del_Cad%C3%AD-Moixer%C3%B3
Natura al Berguedà: http://www.naturabergueda.cat/EspaciosNaturales.aspx?Id=2