100 cims: Comptador
Tenim un problema a l’hora de càrregar els tracks i els mapes. Si necessiteu cap track podeu contactar amb: xaviercarbonell222@gmail.com
Roc del Comptador
’308 cims de la FEEC’: 225
’100 cims de l’ICC’: 78
Betetistes dels Pirineus: 140
Alçada: 1.451 m
Data ascensió: 3 agost 2021
Ciclable: pràcticament
El Moixer
’308 cims de la FEEC’: no
’100 cims de l’ICC’: no
Betetistes dels Pirineus: 1060
Alçada: 1.443 m
Data ascensió: 3 agost 2021
Ciclable: si
Roc de Frausa
’308 cims de la FEEC’: no
’100 cims de l’ICC’: no
Betetistes dels Pirineus: 1061
Alçada: 1.421 m
Data ascensió: 3 agost 2021
Ciclable: pràcticament
En aquesta excursió pujarem a tres cims de la carena fronterera de la serra de les Salines. La serra de les Salines és una serralada fronterera entre les comarques de l’Alt Empordà i el Vallespir, continuació natural de la serra de l’Albera després del coll del Portús. El Roc del Comptador (1.451 m), n’és el cim culminant de la serra i de l’Empordà. El punt de sortida és al poble de Maçanet de Cabrenys (a uns 370 m d’altitud; uns 700 habitants). Maçanet havia tingut una fàbrica de pipes i altres de taps de suro indústria tèxtil i del ferro, però en l’actualitat la seva activitat més important és el turisme. Acull una prova del calendari nacional per bicicletes d’enduro i de descens.
Sortim de la plaça de Maçanet que custodia la maça d’en Rotllà, una vara de ferro gruixuda, de més de cinc metres d’alçada, amb una anella al capdamunt. Segons la llegenda, un dia Rotllà va llençar la maça des del castell de Cabrenys dient «Allà on la meva maça caurà, Maçanet de Cabrenys serà». Enfilem per una pista en bon estat uns 13 km de pujada en direcció al Santuari de Mare de Déu de les Salines (refugi i restauració a temporada). Uns 800 m abans d’arribar al santuari ens desviem per una pista encimentada fins al coll de Pous (1.240 m) que rep aquest nom pels pous de neu que hi havia al seu voltant. Encara ens queda altra pujada encimentada ben exigent abans d’arribar al Moixer (o el cim dels repetidors; 1.443 m) a on trobem a banda dels repetidors, un vèrtex geodèsic i una placa de sostre comarcal. Seguim a peu cap al Roc del Comptador i poc després cap al Roc de Frausa, a despit de les possibles confusions sobre en quin cim estem perquè els francesos al Roc del Comptador li diuen Roc de France i perquè a vegades es confon amb els veïns Roc de Frausa (1.421 m, cap a occident) o el Moixer (1.443 m, cap a orient), que disten uns pocs centenars de metres del Roc del Comptador i són més coneguts. El Roc del Comptador és un cim essencial del repte dels 100 cims de la FEEC.
Reculem cap al coll de Pous a on prenem un corriol del camí de germanor, abalisat blanc-i-vermell, que seguim cap al Santuari de les Salines, l’abundant font de les Salines i el coll de les Cordes (1.015 m). Al coll podríem seguir les balises cap a Maçanet, però nosaltres seguim cap a les runes del castell de Cabrera. La llegenda del castell de Cabrera diu que dos germans àrabs van aconseguir la seva edificació i trobar el tresor amb la condició de que quan un d’ells morís, l’altre també moriria. Una segona llegenda està lligada a les bruixes que cantaven: “Al castell de Cabrera | cada dia toca el sol | per assolellar les banyes | dels cornuts de la Vajol. | Al castell de Cabrera | el sol hi toca matinet | per assolellar les banyes | dels cornuts de Maçanet”.
Seguim avall cap al coll de Lli (amb una placa commemorativa de la retirada republicana del 1939 i la fita transfronterera 557) i el poble de la Vajol a on visitem el monument a l’exili (és una escultura en bronze inspirada en una fotografia apareguda en un setmanari francès de dos personatges reals: un pare i la seva filla, que havia perdut una cama en els bombardeigs de la ciutat de Montsó i que representa tot el dolor d’aquells dies). També tenim l’oportunitat d’apropar-nos a la mina Canta o d’en Negrín, a on es va guardar el tresor republicà i que tantes llegendes i badomeries modernes ha generat. Per pista asfaltada arribem pràcticament fins a Maçanet amb la sensació d’haver pujat cims, però també conèixer una part de la nostra història recent.
[map style=”width: auto; height:400px; margin:20px 0px 20px 0px; border: 1px solid black;” bike=”yes” gpx=”http://www.bttpirineus.org/wp-content/uploads/Comptador Castell cabrera Vajol monument.gpx”]