100 cims btt: Neulós
Tenim un problema a l’hora de càrregar els tracks i els mapes. Si necessiteu cap track podeu contactar amb: xaviercarbonell222@gmail.com
El Puig Neulós des de Cantallops
’100 cims de la FEEC’: nº 198
’100 cims de l’ICC’: nº 68
Betetistes dels Pirineus: 42
Altitud: 1.257 m
Data ascensió: 1 juny 2014
Ciclable: si
El Puig Neulòs des de Cantallops anant a Coloumettes
Aquesta ruta s’endinsa a la zona pirenaica de l’Alt Empordà i el Rosselló. El punt de sortida és a Cantallops (a uns 200 m; uns 325 habitants) i pujarem al Puig Neulós (1.257 m), pic culminant de la serra de l’Albera, inclòs al repte dels 100 cims de la FEEC com a cim essencial. La carena de la serra de l’Albera constitueix des del 1659, arran del Tractat dels Pirineus, la frontera entre Catalunya i França i s’estén del coll del Pertús fins al mar Mediterrani. Al Paratge Natural d’Interès Nacional de l’Albera trobem dues zones ben diferenciades: l’occidental amb vegetació de caràcter centreeuropeu, amb fagedes i roures, i l’oriental, de caràcter mediterrani, amb suredes i brolles on subsisteix la tortuga mediterrània, és a dir la transició entre les espècies pròpies de la serralada pirinenca i les més típicament mediterrànies.
Sortim del poble de Cantallops en direcció nord, seguint les indicacions per anar a Requesens. Superem un primer tram molt dur de pista fins al coll de Medàs i després anem quasi planejant. Ja estem a la finca Requesens un exemple d’explotació privada amb col·laboració amb el Parc de l’ALbera. La finca de Requesens comprèn un territori de 2200 hectàrees, principalment de bosc, que inclouen el veïnat, la cantina, el castell de Requesens, masos escampats per la falda de la muntanya i diferents atractius naturals propis del clima mediterrani. El castell va ser restaurat pels comtes de Peralada entre 1893 i 1899 i allí s’ha rodat part de la pel·lícula ‘El Perfum’ i espots publicitaris. Comença un nou tram de pujada dura i bastant pedregosa per pista forestal fins al coll del Pou. Hem deixat enrere els camps de conreu, l’alzinar i ens endisem en la fageda. Al coll de Pou, fronterer, ens podem desviar uns 200 m per visitar el pou de neu amb molt bon estat de conservació. Podríem seguir amunt per la pista asfaltada, però el track segueix pel GR10 i la HRP fins al Puig Neulós (antenes, monòlit i vèrtex). Les vistes des del pic del puig Neulós, si la meteorologia no fa honor al seu nom, són espectaculars, amb les planes del Rosselló i de l’Alt Empordà esteses als seus peus fins al mar, el Canigó i la serra de l’Albera.
Baixem per una curta trialera i seguim per la carena fins al refugi lliure de la Tanyadera, poc després seguim cap a la font de l’Orri, el coll de l’Estaque i el coll dels tres Haitres. Quan s’acaba la pista, seguim un corriol a la dreta pel que després d’arribar a la carena baixem fins a la barraca des Couloumates (refugi i font). Estem al bell mig de la reserva natural del bosc de la Maçana, un dels escassos exemples de bosc antic i mostra de com podria ser un bosc primari dels Pirineus. El lloc és paradisíac.
Exigim la màxima precisió al gps i seguim el track pel mig de la fageda fins al coll d’en Barderol. Al coll seguim un corriol que ens porta a l’antiga conducció d’aigua. El corriol millora després de travessar un petit túnel fins al coll de la Baillaury (pels que no vulguin passar per dins del túnel és possible vorejar-lo seguint unes balises grogues i pels que vulguin passar una llanterna serà d’utilitat). Del coll de Baillaury ens dirigim per pista franca al coll de Banyuls (amb cartells explicatius de la retirada republicana i refugi obert ben a prop) fronterer amb l’Alt Empordà. Baixem per la pista asfaltada a mas Pils i la seguim fins al poble d’Espolla (cooperativa agrícola amb oli i vins remarcables). Anem a buscar l’antic camí a Vilartolí que utilitza ‘La travesía de los Pirieneos en BTT’ d’Alfons Valls i Jordi Laparra i la pista militar de la caserna de Sant Climent Sescebes, el menhir de Pedra dreta de Vilartolí i girem a l’esquerra per baixar entre nous camps de conreu a Cantallops.
Observacions: Un punt de sortida alternatiu és el poble d’Espolla.
Fitxa tècnica
o Punt de sortida i d’arribada: Cantallops
o Distància: 57 km
o Altura mínima: 105 m. Altura màxima: 1.250 m
o Desnivell acumulat: 1.450 m
o Exigència física: Esport
o Dificultat tècnica: trams tècnics des de la baraque des Couloumates fins el coll de Barderol i des del coll fins Coll de Baillaury (poden fer baixar el promig!)
o Època recomanable: d’octubre a juny
o Observacions: Circular. A Espolla coincidim con una variant de la transpi Axial i al Pic Neulòs con el recorregut oficial. D’Espolla a Vilartolí seguim la transpi Clàssica. Track actualitzat a maig de 2014.
o Punts de pas: Cantallops, Pic Neulós, coll de Barcerol, coll de Gascons, coll de Banyuls, Espolla, Cantallops.
Fitxa del Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC).
[map style=”width: auto; height:400px; margin:20px 0px 20px 0px; border: 1px solid black;” bike=”yes” gpx=”http://www.bttpirineus.org/wp-content/uploads/Cantallops Neulos Coloumetes.gpx”]Descàrrega el track a Wikiloc
Track original: Cantallops Neulos Coloumetes
El Puig Neulòs des de Espolla i tornant des del coll Pregon
Aquesta ruta s’endinsa a la zona pirenaica de l’Alt Empordà per pujar al Puig Neulós (1.257 m), pic culminant de la serra de l’Albera, cim essencial del repte dels 100 cims de la FEEC. La carena de la serra de l’Albera constitueix des del 1659, arran del Tractat dels Pirineus, la frontera entre Catalunya i França i s’estén del coll del Pertús fins al mar Mediterrani. Al Parc Natural d’Interès Nacional de l’Albera trobem dues zones ben diferenciades: l’occidental amb vegetació de caràcter centreeuropeu, amb fagedes i roures, i l’oriental, de caràcter mediterrani, amb suredes i brolles on subsisteix la tortuga mediterrània, és a dir la transició entre les espècies pròpies de la serralada pirinenca i les més típicament mediterrànies. El punt de sortida és a Espolla (a 125 m; uns 400 habitants). Espolla té un celler cooperatiu amb vins i olis molt interessants i el bar-restaurant La Fraternal, que conserva l’aire de l’antiga mutua de socors i sindicats de molts pobles de l’Alt Empordà (I ball els diumenges).
Sortim del poble d’Espolla per una pista entre oliveres i ceps fins a Mas Torres i Vilartolí. Travessem en pujada, per pista massa ampla, una zona militar de la caserna de Sant Climent Sescebes, el menhir de Pedra dreta de Vilartolí i girem a l’esquerra per baixar entre nous camps de conreu a Cantallops. Sortim del poble de Cantallops en direcció nord, seguint les indicacions per anar a Requesens. Superem un primer tram molt dur de pista fins al coll de Medàs i després anem quasi planejant. Ja estem a la finca Requesens un exemple d’explotació privada amb col·laboració amb el Parc de l’ALbera. La finca de Requesens comprèn un territori de 2200 hectàrees, principalment de bosc, que inclouen el veïnat, la cantina, el castell de Requesens, masos escampats per la falda de la muntanya i diferents atractius naturals propis del clima mediterrani. El castell va ser restaurat pels comtes de Peralada entre 1893 i 1899 i allí s’ha rodat part de la pel·lícula ‘El Perfum’ i espots publicitaris. Comença un nou tram de pujada dura i bastant pedregosa per pista forestal. Hem deixat enrere els camps de conreu, l’alzinar i ens endinsem en la fageda; a l’esquerra trobaríem un bosc de castanyers. Al coll de Pou, fronterer, ens podem desviar uns 200 m per visitar el pou de neu amb molt bon estat de conservació. TRobem a l’Oriol, el pastor de la finca treballant amb la tanca per a que no s’escapin les vaques. Podríem seguir amunt per la pista asfaltada, però el track segueix pel GR10 i la HRP fins al Puig Neulós (antenes, monòlit i vèrtex). Les vistes des del pic del puig Neulós, si la meteorologia no fa honor al seu nom, són espectaculars, amb les planes del Rosselló i de l’Alt Empordà esteses als seus peus fins al mar, el Canigó i la serra de l’Albera.
Baixem per una curta trialera i seguim per la carena i el GR-10 fins al refugi lliure de la Tanyadera i després del coll Pregon (I abans del coll de Faig) prenem un corriol indicat per un cartell, però brut. Baixem a una antiga pista de desembosc que durant uns 1.500 m està bruta de pedres i ortigues. Ràpidament, però desemboquem a una pista neta que ens porta al castell de Requesens. Deixem el castell a la dreta i seguim avall, passem per les ruïnes del mas de l’Església (antiga església de Santa Maria de Requesens). Continuem baixant prestant atenció perquè hem de fer un gir a l’esquerra. Passem les ruïnes d’un mas i creuem un torrent. Ens endinsem a una zona d’alzines sureres i caos de roques granítiques abans de tornar a Espolla.
Observacions. Sembla que també es posible seguir per la carena fins al coll del Faig i prendre al coll el corriol de baixada que acabaria connectant amb la nostre pista de desembosc, el que no sabem si aquest corriol està més net que el nostre.
Descàrrega el track a Wikiloc
Track original: Espolla Cantallops Requesens Neulos Tanyareda Requesens
El Puig Neulòs des de Espolla i tornant des del coll de l’Estaca
Aquesta ruta s’endinsa a la zona pirenaica de l’Alt Empordà per pujar al Puig Neulós (1.257 m), pic culminant de la serra de l’Albera, cim essencial del repte dels 100 cims de la FEEC. La carena de la serra de l’Albera constitueix des del 1659, arran del Tractat dels Pirineus, la frontera entre Catalunya i França i s’estén del coll del Pertús fins al mar Mediterrani. Al Parc Natural d’Interès Nacional de l’Albera trobem dues zones ben diferenciades: l’occidental amb vegetació de caràcter centreeuropeu, amb fagedes i roures, i l’oriental, de caràcter mediterrani, amb suredes i brolles on subsisteix la tortuga mediterrània, és a dir la transició entre les espècies pròpies de la serralada pirinenca i les més típicament mediterrànies. El punt de sortida és a Espolla (a 125 m; uns 400 habitants). Espolla té un celler cooperatiu amb vins i olis molt interessants i el bar-restaurant La Fraternal, que conserva l’aire de l’antiga mutua de socors i sindicats de molts pobles de l’Alt Empordà (I ball els diumenges).
Sortim del poble d’Espolla per una pista entre caos de roques granítiques que va pujant fins a la finca Requesens un exemple d’explotació privada amb col·laboració amb el Parc de l’Albera. La finca de Requesens comprèn un territori de 2200 hectàrees, principalment de bosc, que inclouen el veïnat, la cantina, el castell de Requesens, masos escampats per la falda de la muntanya i diferents atractius naturals propis del clima mediterrani. El castell va ser restaurat pels comtes de Peralada entre 1893 i 1899 i allí s’ha rodat part de la pel·lícula ‘El Perfum’ i espots publicitaris. Comença un nou tram de pujada dura i bastant pedregosa per pista forestal fins al coll del Pou. Hem deixat enrere els camps de conreu, l’alzinar i ens endisem en la fageda. Al coll de Pou, fronterer, ens podem desviar uns 200 m per visitar el pou de neu amb molt bon estat de conservació. Podríem seguir amunt per la pista asfaltada, però el track segueix pel GR10 i la HRP fins al Puig Neulós (antenes, monòlit i vèrtex). Les vistes des del pic del puig Neulós, si la meteorologia no fa honor al seu nom, són espectaculars, amb les planes del Rosselló i de l’Alt Empordà esteses als seus peus fins al mar, el Canigó i la serra de l’Albera.
Baixem per una curta trialera i seguim per la carena i el GR-10, passem el refugi lliure de la Tanyadera, el coll Pregon i el coll del Faig i ens mantenim a la carena fins al coll de l’Estaca. Baixem per un corriol molt incòmode durant uns 50 minuts, amb poques possibilitats de ciclabilitat. Passem la placa que recorda als maquis que van morir a aquest indret a mans de la Guàrdia Civil i un parell de tanques. Abans del coll de la Dona Morta (fita de propietat característica) passem a l’altre banda de la tanca i busquem una pista de desembosc. Hem deixat les balises grogues. Passem l’església de Sant Martí de Baussitges i fem una anada i tornada per visitar l’església de Sant Genís Desprac. Continuem per la pista amb remuntada inclosa i, al coll de Creus, deixem la pista que ens portaria a passar per davant de mas Corbera. Com no sabem fins a quin punt som benvinguts, al coll de Creus prenem un corriol que bastant còmodament ens apropa a les pistes secundàries que seguirem fins a Espolla.
Observacions. Es pot provar a pujar per aquest corriol fins al coll de Creus; la pujada és dura però segurament possible excepte un parell de pasos que s’haurà d’empentar la bici.
Descàrrega el track a Wikiloc
Track original: Espolla Requesens Neulos Estaca Bausitges Genis