Anoia II
Aquesta és la segona fulla de la secció de rutes i tracks per la comarca de l’Anoia dels Betetistes dels Pirineus.
La serra de Miralles: El Grony de Miralles i l’Agulla Grossa
El Grony de Miralles i l’Agulla Grossa
La serra de Miralles des de La Llacuna
Puig de Sant Miquel, Torre Alta (castell Ferran) i Puig d’Aguilera
La Llacuna: les Agulles, Puig Castellar i Castell de Montagut
La Llacuna: poblat ibèric, Puig Castellar i Esglèsia de Sant Jaume de Montagut
La serra de Miralles: El Grony de Miralles i l’Agulla Grossa
Aquesta excursió ens permet conèixer la serra de Miralles, al Sistema Prelitoral Central i pujar al Grony de Miralles i a l’Agulla Grossa. Sortirem de l’ajuntament de Santa Maria de Miralles i passarem per la Censada (casa de colònies), ca l’Amigó, cal Maginet (restaurant), la Roqueta (ermita i castell ruïnós), mas de l’Aubareda, cal Caselles (restaurant), coll entre els dos cims, Grony de Miralles (vèrtex geodèsic i cim emblemàtic) i l’Agulla Grossa (molt a prop de l’anterior). Ara no ens queda més que baixar i recuperar el camí d’anada fins l’ajuntament de Santa Maria de Miralles de nou. Espai típic del secà amb grans extensions de cereals, que permet observar la diferència entre les comunitats vegetals dels dos vessants de la serra, un presenta clima i vegetació continental i l’altre marítima. Observacions: La pujada final tant al Grony de Miralles com a l’Agulla Grossa es fa a peu per un corriol que surt del coll a la pista entre els dos cims a 810 m. Pot haver certa confusió entre els dos cims perquè els pals indicadors de l’ajuntament de Santa Margarida indiquen a ‘l’Agulla Grossa de Miralles’ i s’obliden del catalogat com emblemàtic, el Grony de Miralles. Aquesta excursió es pot combinar amb la del puig Castellar.
Accés al punt de sortida: A l’ajuntament de Santa Maria de Miralles, just a tocar la C-37 que uneix Igualada amb Valls, entre Santa Margarida de Montbui i la cruïlla de la B-220, entre La Llacuna i Santa Coloma de Queralt.
Punts de referència: Santa Maria de Miralles, saltant de la Fou, ca l’Amigó, cal Maginet (restaurant), ermita i castell de Roqueta, mas de l’Aubareda, cal Caselles (restaurant), coll entre els dos cims, Agulla Gossa i Grony de Miralles, les Colomines.
El Grony de Miralles i l’Agulla Grossa
Cómoda excursió amb l’objectiu de pujar directament al Grony de Miralles i a la Agulla Grossa amb el punt de sortida a l’Ajuntament de Miralles.
Accés al punt de sortida: A l’ajuntament de Santa Maria de Miralles, just a tocar la C-37 que uneix Igualada amb Valls, entre Santa Margarida de Montbui i la cruïlla de la B-220, entre La Llacuna i Santa Coloma de Queralt.
La serra de Miralles des de La Llacuna
Santa Maria de Miralles, ca l’Amigó, cal Maginet, ermita Roqueta, Agulla Gossa, Grony de Miralles, serra Fontfregona
Una excursió que ens permet conèixer la serra de Miralles i rodalies. Sortirem de la Llacuna i passarem pel coll de la Creu del Pla, l’ajuntament de Santa Maria de Miralles, la Censada (casa de colònies), ca l’Amigó, cal Maginet (restaurant), la Roqueta (ermita i castell ruïnós), els Omells, cal Caselles, Grony de Miralles (vertex geodèsic i cim emblemàtic), l’Agulla Grossa (molt a prop de l’anterior), juntament de Santa Maria de Miralles de nou i serra de Fontfregona.
Puig de Sant Miquel, Torre Alta (castell Ferran) i Puig d’Aguilera
Una bona excursió per pujar a tres cims emblemàtics de a comarca de l’Anoia: Sant Miquel, Torre Alta i Puig d’Aguilera amb el punt de sortida a Igualada. El Puig de Sant Miquel és ciclable fins l’ermita de sant Miquel, a 300 m de distància, vam arribar a peu; vèrtex geodèsic. La torre Alta és ciclable fins el coll del castell Ferran; vam pujar a peu, el camí pel que vam baixar és més evident que el de pujada; bon mirador de les muntanyes de Montserrat i control sobre el coll Maçana; no hi ha vèrtex però si quatre pedres curioses. El puig d’Aguilera té algunes rampes sobiranes. Uns metres abans d’arribar tenim un mirador més agraït que el del Puig que dona directe sobre una explotació minera i el circuit de de Castellolí; el vèrtex es troba entre el mirador i el puig. Observacions: a 100 cims btt Igualada.
Entre can Maçana i Sant Pau de la Guàrdia hi ha una torre fortificada feta amb pedra i maons (castell Ferran), amb alguns murs defensius al voltant. És probable que es fes servir durant les guerres carlines. Posteriorment es va utilitzar com a torre de telegrafia òptica, comunicada amb la torre de can Dolcet, a Collbató. Formava part de la línia Barcelona-Manresa-Solsona, i feia d’enllaç amb la de Barcelona-Lleida. S’hi pot accedir des d’un corriol que surt de can Maçana o bé des de Sant Pau de la Guàrdia, pel camí del cementiri.
La Llacuna: les Agulles, Puig Castellar i Castell de Montagut
Sortirem del poble de La Llacuna amb l’objectiu de pujar tres cims. El Puig Castellar (que ja coneixem; vèrtex geodèsic i una caseta de guaita), el Puig de Montagut, un puig emblemàtic i el Puig de les Agulles, que per algunes fonts, és el sostre comarcal de l’Alt Penedès. A més els tres cims pertanyen a comarques diferents, el Puig Castellar a l’Anoia, el Puig de les Agulles a l’Alt Penedès i el Puig de Montagut a l’Alt Camp.
Són punts de pas; cementiri de La Llacuna, collet del Retomb (carretera), (Cal Manyo, esquivem els gossos), Les Agulles, corriol, puig Castellar, (puig Solanes), urbanitació i coll de la Rimbalda, coll del pinar de la costa, font del Juvany, collet del Vent/les cases noves de Formigosa amb un exemplar de roure, esglesia de Sant Jaume de Montagut, coll de Montagut, pujada al Puig de Montagut, baixada pel corriol, esglesia de Sant Jaume de Montagut, tornem pel mateix camí fins el coll de la Rimbalda, roure d’Ancosa, convent d’Ancosa, poble de Torrebusqueta, la Llacuna. Observacions: excursió a 100 cims btt: Agulles, Montagut.
La Llacuna: poblat ibèric, Puig Castellar i Esglèsia de Sant Jaume de Montagut
L’objectiu es visitar la serra d’Ancosa i l’esglèsia de Sant Jaume de Montagut sortint des de la Llacuna. Són punts de pas: cementiri de La Llacuna, collet del Retomb (carretera), poblat ibèric, corriol, puig Castellar, (puig Solanes), urbanitació i coll de la Rimbalda, coll del pinar de la costa, font del Juvany, collet del Vent/les cases noves de Formigosa amb un exemplar de roure, esglesia de Sant Jaume de Montagut, volta al puig i castell de Montagut, tornem pel mateix camí fins el coll de la Rimbalda, roure d’Ancosa, convent d’Ancosa, poble de Torrebusqueta, la Llacuna.
El Puig de Montagut té un vertex geodèsic i conserva les restes de l’antic Castell de Montagut, vinculat al castell de Querol i al de Pinyana. Testimoni de la zona fronterera que formava el riu Gaià durant desenes d’anys entre el Comtat de Barcelona i l’Al-Àndalus. També unes antenes. Hi ha un altre castell del mateix nom, molt a prop del Puig Cadiretes, que igual que aquest només conserve les restes d’una torre (veure l’excursió Puig Cadiretes. I encara un altre Montagut, a la comarca del Maresme al municipi de Santa Susanna, la Torre de Montagut, és la torre nº 213 de la línia de torres de Telegrafia Òptica civil, del ramal de Barcelona a la Jonquera (segle XIX). (veure l’excursió Sant Genis de Palafolls, Montagut, Montpalau, Calella, Pineda de Mar)
L’església de Sant Jaume de Montagut de transició del románic al gótic. Església gótica de Sant Jaume de Montagut. Catalunya medieval. Wikipedia.
Poblat ibèric de La Llacuna. Memòria de l’excavació arqueològica poblat ibèric del Castellar a la Llacuna.