100 cims btt: Montsianell
El Montsianell
’308 cims de la FEEC’: 46
’100 cims de l’ICGC’: 48
Fitxa ICGC del Montsianell
Betetistes dels Pirineus: 118
Alçada: 293 m
Data ascensió: 22 abril 2017
Ciclable: fins 120 m
Aquest recorregut ens permet fer una volta a serra del Montsià i pujar al Montsianell, un dels cims emblemàtics de la FEEC, situat al Nord de la serra de Montsià. El punt de sortida és el poble mariner i turístic de la Ràpita (el plenari de l’ajuntament del 26 de novembre de 2021, va aprovar el canvi de nom del municipi, que passa de Sant Carles de la Ràpita a La Ràpita). Començarem per la carretera N-340a i la N-340, passem pel càmping Els Alfacs (fa més de 40 anys de la seva tragèdia) fins desviar-nos per la pista que porta a l’hotel familiar Cal Naudí a l’alçada de Les cases de Alcanar (en altre moment aniríem a menjar una paella). Farem un corriol de pujada amb trams a peu, arribarem a collet amb un xiprer: en aquest tram hem passat per platges, tarongers de regadiu, oliveres de secà i oliveres abandonades. Fem un coll i baixem per sender fins Mas Mulet (coto de caça) i anem a buscar pistes en bon estat i un camp amb unes oliveres mil·lenàries fins Freginals. Freginals és un poble de 380 habitants i que passava desapercebut fins l’accident d’autocar a l’AP-7 a l’altura del municipi que va provocar la mort de tretze joves. Fem un collet i intuïm el corriol de pujada cap al Montsianell i la seva estàtua del sagrat cor que fa fer instal·lar la propietària de la finca en memòria del seu marit i que no s’ha lliura de l’atac dels brètols. Tot i la seva baixa alçada el Montsianell és un molt bon mirador del delta de l’Ebre, bona part de les comarques del Montsià i el Baix Ebre, del massís dels Ports i de les serres properes. Pujarem i baixarem pràcticament en la seva totalitat a peu fins trobar una pista per la què creuarem la carretera. Ens aproparem a Sant Carles de la Ràpita pel camí de l’antic canal de navegació Amposta – Sant Carles de la Ràpita. Aquest canal construït durant el regnat de Carles III per a desenvolupar la navegació entre el riu Ebre (des d’Amposta) i el Mediterrani. Però, en ser construït al mateix nivell del mar i del riu, fou omplint-se de sorra, fet que exigia uns constants treballs de neteja i de manteniment, per la qual cosa fou abandonat. Desprès d’un intent de revitalització es va aprofitar com a sèquia. Una vegada a La Ràpita ja no dubtem i anem a menjar la paella en la que portem somiant tot el matí.
La serra del Montsià paral·lela al litoral mediterrani. Malgrat la seva escassa alçada com està molt a prop de la línia de la costa és un punt de referència geogràfic i privilegiat mirador de les comarques del Baix Ebre, Montsià i els Ports. El seu punt més alt és la Torreta del Montsià (764 m), al centre de la serralada. Un altre cim característic és la Foradada, situada al nord de la Torreta, car és un magnífic mirador natural sobre el Delta de l’Ebre. De fet, la Torreta era el primer objectiu de l’excursió però ens va semblar que tenien que caminar molt abans no arribar al seu cim.
La Ràpita. Uns 15.00 habitants. El port pesquer de la Ràpita és un dels més importants de Catalunya pel seu volum de captures de llagostí i de marisc i el gran nombre de barques que hi ha. Encara que l’arròs és el principal cultiu, també s’hi troben explotacions dedicades a olivera i garrofer. Fou també durant el segle XIX quan es va iniciar l’explotació de les salines de la Trinitat. La Ràpita és un centre destacat turístic gràcies a les seves platges i la seva localització a prop del Delta de l’Ebre. L’any 2014 s’inaugurà el Museu del Mar.
[map style=”width: auto; height:400px; margin:20px 0px 20px 0px; border: 1px solid black;” maptype=”HYBRID” bike=”yes” gpx=”http://www.bttpirineus.org/wp-content/uploads/Montsianell.gpx”]