100 cims btt: Engrillò
El tossal d’Engrilló des de Paüls
’100 cims de la FEEC’: nº 269
‘100 cims de l’ICC’: no catalogat
Betetistes dels Pirineus: 13
Alçada: 1.072 m
Data ascensió: 2 gener 2015
Ciclable: si fins el tossal
Sortirem de Paüls (a uns 300 m d’alçada) i ens dirigirem pel camí de les Vinyes cap el coll de la Refoia (825 m; mirador), seguirem cap el coll Roig a on trobarem la Bassa de la Refoia o del coll Roig pel color rogenc del terreny (900 m). La Bassa és una bassa d’aigües permanents, d’unes 0,3 ha. A on van els ramats a pasturar i a on es reprodueixen amfibis i libèl·lules. Seguirem pujant per la pista fins el tossal d’Engrilló (1.072 m; vèrtex geodèsic referència 246147001). El vessant ponentí del Montsagre d’Orta cau abruptament sobre la plana amb més de quatre-cents metres de desnivell. El Tossal d’Engrilló és el punt més alt i s’alça ran de cingle. Això el converteix en una perfecta talaia sobre la vasta planúria que conforma la Terra Alta, la Ribera d’Ebre i el Matarranya. A sota tenim l’arbre monumental del Teix d’Engrilló. Reculem fins una corba i unes fites ens ajuden a trobar el corriol que porta a la Font del Montsagre d’Horta (975 m; pal indicador). Seguirem pel corriol fins el coll de la Gilaberta (975 m,) important cruïlla de camins amb un pal indicador i desprès girarem a la dreta per anar a buscar el coll de l’Avenc (950 m), termenal entre Paüls (Ribera d’Ebre) i Orta (Terra Alta). Girarem a l’esquerra i ja enfilarem el descens cap a Paüls per una sendera tècnica en la que es pot gaudir força, fins arribar a la pista que ens porta a Paüls. Observacions: Força trams a peu i tècnics. Al tossal també es pot pujar des de Prat del Compte. Es tracta d’una excursió curta però intensa.
[map style=”width: auto; height:400px; margin:20px 0px 20px 0px; border: 1px solid black;” bike=”yes” gpx=”http://www.bttpirineus.org/wp-content/uploads/pauls refoia engrillo gilaberta avenc.gpx”]Paüls és un municipi de la comarca del Baix Ebre al límit amb la Terra Alta al Parc Natural dels Ports. Amb 550 habitants la seva agricultura se centra en el secà (oliveres, garrofers i ametllers). Des dels als 70, s’ha implantat el conreu de cirerers de Paüls i el primer cap de setmana de juny es celebra la Festa de la cirera. El turisme rural es la nova font econòmica del poble amb varies cases rurals aprofitant el Parc Natural dels Ports. La major part de la població, però, es trasllada a poblacions del voltant per al seu treball, o son jubilats (el 30% de la població paülsenca està jubilada).
Els Parc Natural dels Ports. Pel que fa a la bicicleta de muntanya els ports són un espai especialment feréstec i solitari en el que podem gaudir de pistes, corriols i zones de bany molt atractives i contemplar fauna diversa essent les cabres hispàniques, els cabirols i els bous braus els més representatius. El Parc Natural dels Ports sobrepassa els límits de les Terres de l’Ebre i s’endinsa a les províncies de Terol i Castelló. El massís dels Ports, és un massís calcari, de relleu escarpat i abrupte que ha estat humanitzat des de temps prehistòrics. El Parc Natural dels Ports, declarat el 2001, comprèn 35.050 hectàrees de la part catalana d’aquestes muntanyes. Tot i la intensa humanització, es presenta avui com un espai natural feréstec i ple de vida salvatge.
Teix d’Engrilló. És un Taxus baccata mil·lenari què es mostra vigorós i poderós malgrat la seva edat. Mostra un estat vital de teix jove: cepat, robust, carregat de rebrots a la soca i amb una impressionant brotada que engloba tota la capçada. En un forat d’una branca trencada hi feia el cau una geneta. Fou declarat Arbre Monumental l’any 2000. Matrícula: AM 37.117.01.
El teix és considerat des de temps immemorials, l’arbre de la vida i la mort. Els antics pobles celtes del vell continent, veneraven els teixos als seus rituals ja que deguda la seva longevitat i toxicitat, el consideraven un arbre que simbolitzava la fertilitat eterna (extret de Coves de Montserrat).