Riudarenes III
Aquí trobareu més rutes pels voltants de Riudarenes orientades cap a les serres de Riudarenes, l’Esparra, Massanes, Sant Feliu de Buixalleu, Santa Coloma de Farners i les urbanitzacions de Can Fornaca i Riuclar. Boscos molt treballats per la ma de l’home, alguna pista ample en bon estat i camins d’explotació forestal molt poc transitats.
Riudarenes Sant Pere Cercada
Primera variant per Sant Pere Cercada
Segona variant per Sant Pere Cercada
Riudarenes Montcorp Sant Pere Cercada Argimon
Riudarenes, L’Esparra, Fornaca, Sant Feliu, Sant Segimon, Sant Iscle, corriols, Santa Coloma
Riudarenes L’Esparra Rest Puig Feliu de Buixalleu Massanes Maçanet
Riudarenes Santa Coloma Farners Sant Segimon Sant Feliu de Buixalleu Massanes Maçanet
Buscant Sant Romà
Sant Romà 3: L’Esparra, Foravila, Sant Romà, olla, Can Fornaca, Montcorp
Sant Roma i 4: L’Esparra, Can Fornaca, Sant Feliu Buixalleu, Sant Romà, Riuclar, Can Fornaca, Montcorp
Riudarenes Sant Pere Cercada
Sortint de Riudarenes anem a visitar l’ermita de Sant Pere Cercada tot passant per l’Esparra i per sota de l’ermita d’Argimon per una pista bastant malmesa. A la tornada, pujem fins a prop de Can Sureda, baixem pel camí que dona a can Martí, la Morgadella i fem la baixada des de l’Esparra a Riudarenes per asfalt. El track acaba uns 2 km abans del final, quan s’ajunten l’anada i la tornada.
[map style=”width: auto; height:400px; margin:20px 0px 20px 0px; border: 1px solid black;” maptype=”SATELLITE” bike=”yes” gpx=”http://www.bttpirineus.org/wp-content/uploads/Riudarenes Sant Pere Cercada.gpx”]Primera variant a Sant Pere Cercada
Riudarenes, Can Martí, pista, Sant Pere Cercada, sota Argimon, Can Pere Llarg, corriols
Aquesta es la primera de las variants per anar al monestir de Sant Pere Cercada. Sortirem de Riudarenes per la carretera en direcció a l’Esparra i ens desviarem cap a Can Gelats Nou, Can Gelats Vell, bassa de Can Toni, antiga Pedrera d’en Toni, barracons, cementiri de l’Esparra, sota la torre de les Bruixes, nucli de l’Esparra, la Morgadella, deixem pista principal, Can Martí, deixem pista i creuem la riera de l’Esparra, orientació, pista de Can Fornaca al coll divisori entre Sant Feliu de Buixalleu i Santa Coloma, desviació, Can Sureda, monestir de Sant Pere Cercada, font de l’Avellaner, pista, riera esllavissada ‘gloria’, sota ermita de Sant Argimon, cruïlla, indicador 1.400 a Argimon, can Pera Llarg, can l’Hort de la Vila, corriols [can Boades], corriols, [carretera l’Esparra], corriol, carretera l’Esparra, desviació, corriol, pista a granja ous ecològics, corriol, creuem carretera, corriol, arribada.
[map style=”width: auto; height:400px; margin:20px 0px 20px 0px; border: 1px solid black;” bike=”yes” gpx=”http://www.bttpirineus.org/wp-content/uploads/Riu Marti pista Cercada sota Argimon Can Pere Llarg corriols.gpx”]Segona variant Sant Pere Cercada
Riudarenes, l’Esparra, Can Martí, pista interior, Can Sureda, pista, Can Formiga, Sant Pere Cercada, [torre del Far], ca l’Agustí
Aquesta es la segona de las variants per anar al monestir de Sant Pere Cercada. Sortirem de Riudarenes per la carretera en direcció a l’Esparra i ens desviarem cap a Can Gelats Nou, Can Gelats Vell, bassa de Can Toni, Pedrera d’en Toni, barracons, cementiri de l’Esparra, sota la torre de les Bruixes, nucli de l’Esparra, la Morgadella, deixem pista principal, Can Martí, deixem pista i creuem la riera de l’Esparra, orientació, tram antic molt brut antic buscant Sant Romà i reculem, orientació, Can Sureda, pista de Sant Feliu de Buixalleu i Santa Coloma de Farners, desviació, [Can Formiga], Sant Pere Cercada, font de l’Avellaner, pista, riera esllavissada ‘gloria’, desviació esquerra i pugem de nou, reculem (la pista ens portaria a Can Gorgals i a la pista de de Sant Feliu de Buixalleu a Santa Coloma de Farners), cruïlla que puja a la torre del Far (no pugem), cara avall fins la pista que uneix Argimon a Ca l’Agustí, passem un parell de desviacions, ens desviem a l’esquerra abans de Ca la Agustí (ens podríem arribar) per fer una mica de volta i acabar trobant la pista que baixa de ca l’Agustí a Can Barrot, creuem la carretera de l’Esparra, granja d’ous ecològics, camí, antiga pedrera d’en Toni i fi de track, continuar fins la sortida.
[map style=”width: auto; height:400px; margin:20px 0px 20px 0px; border: 1px solid black;” bike=”yes” gpx=”http://www.bttpirineus.org/wp-content/uploads/riu esparra marti interior sureda pista formiga cercada.gpx”]Riudarenes Montcorp Sant Pere Cercada Argimon
L’objectiu d’avui és visitar l’antic monestir de Sant Pere Cercada, la capella de la Mare de Déu de Montcorb (Montcorp) i la Mare de Déu d’Argimon que és tan considerat una capella del castell d’Argimon, com un santuari o una ermita.
Sortim de la rotonda a l’entrada del poble de Riudarenes i ens dirigim a creuar a gual la riera de Santa Coloma. Si baixa crescuda l’alternativa més raonable és recular i anar a buscar les indicacions a la Masia Montcorp. Tots els indicadors de la propietat, dedicada a bodes i esdeveniments, anomenen la propietat com a Montcorp quan, per la seva banda, l’CGC l’anomena Montcorb. Ens apropem a la propietat passant un pont atribuït al taller Eiffel i una galeria de plataners. La capella de la Mare de Déu de Montcorb és una edificació moderna edificada el 1123 i reedificada l’any 1900. És un edifici d’una sola nau, absis semicircular i porxo d’entrada. Té la coberta a dues aigües i un campanar d’espadanya d’un sol ull sobre la porta d’entrada. El parament exterior és de maçoneria pintada de blanc excepte els angles de carreus vistos. El porxo està sustentat per tres pilars i té coberta de bigues de fusta. És l’antiga capella del mas, enclavat a uns centenars de metres, i es celebren algunes bodes. No es pot accedir a l’interior. Continuem per pista, superem els masos de Baió de Baix i Can Patufa i passem a prop del càmping Riudarenes. Seguim per pista en bon estat, superant antigues pedreres i ens apropem a la urbanització Can Fornaca. Abans d’arribar girem a la dreta i continuem per pista en bon estat en la que podem coincidir amb bestiar i treballs forestals. Prenem una desviació que ens porta a Can Sureda i comencem a baixar cap al monestir de Sant Pere Cercada.
L’església data del 1063, però l’oposició del monestir de Sant Salvador de Breda impedí l’establiment de la comunitat agustiniana fins al 1136. La nova església, de factura romànica, fou construïda entre finals del segle xii i principis del XIII. A partir del 1592 passà a dependre del convent d’agustinians de la Seu d’Urgell. L’església és un magnífic exemple de romànic tardà, de planta de creu llatina, cimbori octogonal i capçalera triabsidal. Exteriorment, l’església presenta pocs elements ornamentals, excepte a la façana principal, orientada a ponent, de portalada amb arcs en degradació, columnes amb capitells decorats, llinda i timpà, una finestra superior de mig punt i campanar d’espadanya de dos ulls. L’estat de conservació del temple, recentment restaurat, és excel·lent. No queden restes del claustre.
La pista per la comencem a pedalar és secundària amb trams boscosos i altres en els que podem trobar bastant sorra, amb alguns puja i baixa el que la fa bastant entretinguda. Aquesta pista ens deixa als peus d’Argimon. Sigui un santuari o una capella o una ermita és molt interessant la visita lliure a la terrassa de l’edificació, amb extenses vistes panoràmiques.
Situat sobre el Puig d’Argimon, a 450 metres del nivell del mar, l’actual Santuari correspon al s.XVIII, d’estructura moderna, és emplaçat en el terreny on es dreçava l’antic castell d’Argimon. La primitiva capella romànica del s. XI, és una edificació de dues naus i absis semicircular. Les dues naus, paral·leles, estan adossades a la roca pel costat nord-occidental, irregular. La nau més meridional té un absis rodó i finestra de doble esqueixada. La portalada té una esvelta espadanya d’un sòl ull, molt alta, possiblement de construcció posterior i edificada sobre la porta formada per dos arcs. L’espadanya no té campana. No es pot accedir lliurement.
Reculem fins a l’inici de la pujada i baixem cap al nucli de l’Esparra (església mig enderrocada arran del temporal Glòria) i el restaurant Mas Ferrer. Tirem avall per la carretera fins a Riudarenes.
Observacions. A Riudarenes podeu trobar una piscina municipal, el ‘bar dels jubilats’ (bona opció per menjar) un restaurant (Mas Cordons) i alguns serveis.
Track original: Riudarenes Montcorp Sant Pere Cercada Argimon
Descàrrega el track a Wikiloc
Riudarenes, Esparra, Fornaca, Sant Feliu, Sant Segimon, Sant Iscle i Santa Victòria de Sauleda, corriols, Santa Coloma
Una excursió exigent en la que haurem d’estar molts atents al track perquè no sempre utilitzarem les pistes més obvies. Sortim de la rotonda de Riudarenes i anem remuntant cap a l’Esparra per la pista interior. Seguim amunt i ens desviem per anar a buscar uns camins que ens portaran a la part baixa de la urbanització de Can Fornaca. Anem a buscar la pujada a Sant Feliu de Buixalleu, una vegada a Sant Feliu en lloc de seguir la pista principal asfaltada agafem la que puja a Santa Bàrbara, passem per Sant Segimon que té davant de la façana adossat un atri amb arcs de mig punt molt rebaixats (tenim molt a prop el restaurant Can Pons), deixem a la dreta una desviació a Can Panarra, collet de la Petja de Sant Salvi i la seva característica pedra, les Femades, coll (coll del Vent?) i anem seguint cap a l’ermita de Sant Iscle i Santa Victòria de Sauleda, anem enfilant corriols molts d’ells d’enduro i de curses btt de Santa Coloma fins arribar pràcticament al parc de Sant Salvador de Santa Coloma de Farners (ens podem estalviar aquest tram final i baixar directament per la pista del castell de Farners al coll que hi ha poc desprès de Can Planes Vell, quan el nostre itinerari va a buscar un corriol a la dreta). Seguim per la pista fàcil fins Riudarenes.
[map style=”width: auto; height:400px; margin:20px 0px 20px 0px; border: 1px solid black;” maptype=”HYBRID” bike=”yes” gpx=”http://www.bttpirineus.org/wp-content/uploads/Fornaca Feliu Segismund Iscle Corriols Salvador.gpx”]Riudarenes Esparra Rest Puig Feliu Massanes Maçanet
Ens aproparem a Sant Feliu de Buixalleu i tornarem a Riudarenes per Massanes i Maçanet. Sortim de Riudarenes i pujarem a l’Esparra per la pista de terra. Seguirem pujant, desviació a l’esquerra, la Morgadella, Can Martí, seguirem per pistes de pujada conexió amb la ruta de Sant Pere Cercada, Can Sureda i anem a buscar la pista principal que uneix Santa Coloma de Farners amb Sant Feliu de Buixalleu (coll limit de Santa Coloma de Farners) a on ens dirigim tot passant pel restaurant Can Puig per la pìsra asfaltada. A Sant Feliu comencem a baixar per la carretera cap a Hostalric però ens desviem a l’esquerra per una pista de terra. Seguim per camins i corriols, resseguim una riera, ens fiquem una estona dintre i anem a Massanet. Baixem a buscar la Via Augusta que ens porta al castell de Torcafelló de Maçanet i seguim cap a la Torre de Marata, estanys de Sils i Riudarenes.
[map style=”width: auto; height:400px; margin:20px 0px 20px 0px; border: 1px solid black;” maptype=”HYBRID” bike=”yes” gpx=”http://www.bttpirineus.org/wp-content/uploads/Riu Esparra Rest Puig Feliu Massanes Macanet.gpx”]Riudarenes Santa Coloma Farners Sant Segimon Sant Feliu de Buixalleu Massanes Macanet
Aquesta és una ruta llarga que enllaça o ressegueix moltes de les rutes que hem fet per Riudarenes i Santa Coloma de Farners. Sortim de la rotonda de Riudarenes i ens dirigim cap a Santa Coloma de Farners. Creuem el poble i ens dirigim al Parc de Sant Salvador per iniciar la pujada al castell de Farners. El deixem a la dreta (poc desprès enllacem amb la ruta Riudarenes, Esparra, Fornaca, Sant Feliu, Sant Segimon, Sant Iscle i Santa Victòria de Sauleda, corriols, Santa Coloma) i seguim per la pista ampla en direcció a Sant Pere Cercada. Arribem a un coll (límit entre San Feliu i Santa Coloma, enllaç amb la ruta Esparra Rest Puig Feliu Massanes Macanet) i pugem per la pista de la dreta fins un coll (coll del vent?), nou enllaç amb la ruta Riudarenes, Esparra, Fornaca, Sant Feliu, Sant Segimon, Sant Iscle i Santa Victòria de Sauleda, corriols, Santa Coloma) i seguim cap a Sant Segimon per Les Femades (mas), collet del Reurell, collet de la Petja de Sant Salvi i la seva caraterística pedra. Baixem i casi toquem el restaurant Can Puig i per la pista asfaltada anem cap a Sant Feliu de Buixalleu. A Sant Feliu comencem a baixar per la carretera cap a Hostalric i ens desviem a l’esquerra per una pista de terra. Seguim per camins i corriols, resseguim una riera, ens fiquem una estona dintre (enllaç amb la ruta Riudarenes, Esparra, Fornaca, Sant Feliu, Sant Segimon, Sant Iscle i Santa Victòria de Sauleda, corriols, Santa Coloma que podríem seguir en sentit invers per tornar a Riudarenes; de fet, aquesta opció sembla més interessant i més curta) i anem a Massanet. Baixem a buscar la Via Augusta que ens porta al castell de Torcafelló de Maçanet i seguim cap a la Torre de Marata, estanys de Sils i Riudarenes.
[map style=”width: auto; height:400px; margin:20px 0px 20px 0px; border: 1px solid black;” maptype=”HYBRID” bike=”yes” gpx=”http://www.bttpirineus.org/wp-content/uploads/Riu Coloma Feliu Massanes Macanet.gpx”]Buscant Sant Romà
Aquesta és una ruta llarga, la primera de la sèrie de rutes en les que arribem a l’ermita de Sant Romà al terme municipal de Sant Feliu de Buixalleu. La capella antiga, enrunada, està documentada des de l’any 1511 però el seu origen és probablement molt anterior. La capella nova va ser alçada al segle XX. Consta d’una nau rectangular amb portal de llinda recta, precedit d’un ampli porxo de pedra, i capçada amb un absis poligonal. El dia de sant Romà s’hi celebrà un aplec. Sortim de la rotonda de Riudarenes i anem per la pista planera cap a les termes Orion i el parc de Sant Salvador a Santa Coloma de Farners. Pugem per la pista de l’ermita i castell de Farners que deixem a la dreta. Segui pujant per la pista que ens portaria a Sant Feliu de Buixalleu. Al coll (a uns 600 m d’alçada) prenem la pista ample a l’esquerra que ens portaria a la urbanització de Can Fornaca. Prenem una desviació a la dreta i seguim camins per explotar el bosc fins que una pujada final ens acosta a l’ermita de Sant Romà. Ara ens dirigim cap a la urbanització de Riuclar, la travessem i seguim per la carretera que li dona accès fins la carretera GI-555 que seguim a l’esquerra uns 3 km (ull!! carretera sense voral). Abans de la benzinera ens desviem a l’esquerra i a Can Patufa anem a buscar l’ermita i masia de Montcorp. A can Campets anem a creuar la riera i fem el tram final.
[map style=”width: auto; height:400px; margin:20px 0px 20px 0px; border: 1px solid black;” bike=”yes” gpx=”http://www.bttpirineus.org/wp-content/uploads/Buscant Sant Roma.gpx”]Sant Romà 3: Esparra, Foravila, Sant Romà, olla, Can Fornaca, Montcorp
Aquesta és la tercera excursió de la sèrie de Sant Romà. Sortim de la rotonda de Riudarenes i anem pujant a l’Esparra per la pista. Veiem Sant Argimon a la nostre dreta, seguim cap a can Martí i poc desprès de començar a remuntar la riera ens desviem a mà esqerra creuant la riera de l’Esparra. Sortim a la pista de can Fornaca a Santa Coloma que deixarem per un camí menys transitat pel que anem fet amb diferents tipologies de bosc i de camins fins sortir a l’asfalt de Sant Feliu de Buixalleu – Santa Coloma. Ens desviem cap a Can Foravila i poc desprès arribem a Sant Romà. Per baixar entrem i fem una mica d’olla amb puja- baixa fins acabar a la urbanització de Can Fornaca. Anem cap a la sortida de la urbanització i prenem el camí a mà esquerra que ja coneixem per baixar a la zona del càmping, can Patufa, ermita i masia de Montcorp i a can Campets anem a creuar la riera per fer el tram final.
[map style=”width: auto; height:400px; margin:20px 0px 20px 0px; border: 1px solid black;” bike=”yes” gpx=”http://www.bttpirineus.org/wp-content/uploads/Sant Roma 3 Esparra Martí cami asfalt Roma olla Fornaca.gpx”]Sant Roma i 4:
L’Esparra, (Fornaca), Sant Feliu Buixalleu, Sant Romà, Riuclar, Can Fornaca, Montcorp
Aquesta és la quarta excursió de la sèrie de Sant Romà. Sortim de la rotonda de Riudarenes i anem pujant a l’Esparra per la pista. seguim per la pista principal fins pocs metres abans de l’urbanització de can Fornaca quan ens desviem a la dreta per la pista que porta a Santa Coloma de Farners. De seguida que podem, la abandonem per un camí d’explotació forestal que ens porta pujant i baixant fins la pista asfaltada de Sant Feliu de Buixalleu que seguim fins el nucli urbà amb l’església i el restaurant. Agafem la pista asfaltada al cementiri i seguim per camí i corriol fins Sant Romà. Anem baixant per la pista principal de l’esquerra fins prendre una desviació corriolera a mà esquerra que ens porta fins la urbanització de Riuclar. Baixem per la carretera que li dona accés i a l’alçada de can Garrambau prenem una pista que ens porta a un coll i per camins fin Can Fornaca. Prenem una pista molt ampla al principi per baixar a la zona del càmping, can Patufa, ermita i masia de Montcorp i a can Campets anem a creuar la riera per fer el tram final.
[map style=”width: auto; height:400px; margin:20px 0px 20px 0px; border: 1px solid black;” maptype=”HYBRID” bike=”yes” gpx=”http://www.bttpirineus.org/wp-content/uploads/SANT ROMA 4 Esparra (Fornaca) Buixalleu Roma Riuclar.gpx”]Masia de Montcorp. Casa senyorial restaurada el segle XIX a l’estil dels antics palaus europeus, compta amb una ermita pròpia del segle XII. La casa està situada en una finca envoltada de bosc i disposa d’una carpa per a celebracions amb capacitat per a 250 persones. La finca també té una torre-pou datada el 1898, diversos jardins, una espectacular avinguda d’arbres plataners i un petit pont construït per Eiffel.
Las primeras referencias del Montcorp (Montcorb) fechan del 1125, cuando se edificó la ermita. Berenguer de Montcorb, consejero mayor del rey Martín I el Humano, fue el primer noble del que se tiene constancia que habitó en la finca. Más tarde, el Moncorp perteneció a la conocida familia Manresa, quien, según la leyenda, robó la imagen de la Virgen del Montcorb a los árabes, y por esta razón tenían derecho a ser enterrados en la cripta debajo del altar de la ermita. La familia Manresa fue una de las principales familias nobles de la provincia. A finales del siglo XIX la finca fue vendida a la familia Soler, que la reformó en gran parte. Pidieron a Gustave Eiffel que construyera el puente que da entrada a la finca. Construyeron el pozo que ahora es el emblema del Montcorp. Reformaron la ermita y en 1900 instauraron el “Aplec del Montcorp” En 1930, Prudenci Beltrana, que había vivido en L’Esparra, escribió la comedia en tres actos El fantasma de Montcorb, que sitúa la acción en la masía y que es una escenificación del cuento de Oscar Wilde El fantasma de Canterville.