1001 cims: Pic Negre
Pujada al Pic Negre, des de Bescaran
’100 cims de la FEEC’: no catalogat
’100 cims de l’ICC’: no catalogat
‘1001 cims Betetistes dels Pirineus’: 1001
Alçada: 2.643 m
Data ascensió: 30 agost 2016
Ciclable: si
L’objectiu d’aquesta primera ruta, per tant, és pujar al cim que vam considerar durant uns anys el cim pedalable més alt de Catalunya, el pic Negre (2.643 m) ‘muntanya desolada i polsosa, però magnètica’, fronterer amb Andorra. Sorprenentment, aquest cim no és al repte dels 100 cims de la FEEC ni als 100 cims de l’IGCC. La pista (i, per tant, els 4 x 4) arriba fins al mateix cim i, a diferència d’altres cims amb pista, no és servidora d’una estació d’esquí.
Sortirem de Bescaran (1.370 m), una entitat de població i entitat municipal descentralitzada del municipi de les Valls de Valira, a la comarca de l’Alt Urgell, a on destaca el campanar de l’antic monestir de Sant Martí. A Bescaran trobem un bar restaurant, una font d’aigua fresca i poca cosa més excepte amabilitat. Els serveis els trobarem a La Seo d’Urgell. Tot el terme de Bescaran està inclòs dins la zona PEIN (protecció d’espais d’interès natural) de la Tossa Plana i Puig-Pedròs. Penseu que els trams de la ruta que farem entre Bescaran i Andorra han estat molt transitats per contrabandistes de totes èpoques i per jueus i militars aliats que fugien de la França conquerida pels nazis. Sembla que el contraban es va reduir després d’arribar a un acord amb Andorra, però hi ha rumors que les caravanes nocturnes de 4 x 4 i els ‘motxileros’ revifen. Amb aquest halo misteriós sortim del poble i comencem pujant per la pista en bon estat que, de no deixar-la, ens portaria al pla de Sorri i al poble de Castellnou de Carcolze. Als 2 km trenquem a l’esquerra, fem una gran marrada i seguim aquesta pista fins a trobar una desviació a l’esquerra quan portem uns 6,5 km d’excursió (1.800 m d’altitud). Creuem el rierol del Bescaran, un bon lloc per trobar contrabandistes amb problemes amb el cotxe i guàrdies civils a l’ombra controlant el pas (si anéssim a la dreta, arribaríem al coll de Midós, Font d’Aristot i les pistes d’esquí de fons d’Arànser). Seguim sense problemes passant per les bordes de Cintó (podríem dir que encara fan olor de tabac de contraban malgrat son d’ús ramader), el coll de Cintó i la collada del Sarset, on hi ha un pas canadenc, fins al coll de Pimés (2.120 m). De la collada a les pistes d’esquí de la Rabassa arribaríem en un moment. Al coll fem una curta baixada i la cosa es complica. La pista està en pitjor estat i fa més pendent, el que ens obliga a empentar la bici donat que hi ha trams de pujada de més de 100 m de llargada que superen el 20% de desnivell. Superem el coll de Finestres i seguim fins al Pic Negre amb vistes impressionants. Una vegada aquí a dalt ja sabem que podem fer la resta de cims del nostre particular desafiament. Tornem pel mateix camí fins a la collada de Pimés. A la collada abandonem la pista i travessem un prat fins a trobar indicadors i balises vermelles del Camí de la Unió Excursionista de Catalunya, una ruta de senderisme cultural per les terres de parla catalana); seguim aquestes marques travessant el bosc, amb algun tram una mica perdedor, fins a la pista que dona accés a l’increïble paratge de les bordes de Pudovern (o de Padovern). Si volem visitar les bordes, hauriem de remuntar uns metres per la pista en millor estat de la que hem utilitzat per baixar.
Alternatives: Es pot començar a l’espai nòrdic i estació de esquí de fons de la Rabassa, en Andorra, el que evita molt desnivell, però l’excursió queda massa curta. Si el que vols és una excursió extrema pots començar la Seu d’Urgell i remuntar fins a Bescaran per la tranquil·la carretera. Altra opció és des del Pic Negre anar a buscar el Monturull i baixar als estanys de la Pera des d’on podem fer cap al coll de la font d’Aristot.
Observacions: Coincideix amb la tercera etapa de la travessa Axial (Areu/Cap de Rec). Gràcies a Totof pel la baixada fins les bordes. Es pot començar a les pistes de la Rabassa, en Andorra el que evita molt desnivell. Si ho vols fer extrem pots començar La Seu d’Urgell i remuntar fins Bescaran per la tranquil·la carretera. Observacions: No és a la llista del ICC ni a la de la FEEC. L’hem numerat el primer de la sèrie dels 1001 cims, aquells no catalogats a les llistes ICC ni FEEC: 1001. Track actualitzat a octubre 2017.
https://www.elcami.cat/
Aquest és el vídeo gentilesa de Jordi Enduro Fernández. I aquestes les fotos de l’Ada Escapa
[map style=”width: auto; height:400px; margin:20px 0px 20px 0px; border: 1px solid black;” maptype=”HYBRID” bike=”yes” gpx=”http://www.bttpirineus.org/wp-content/uploads/Bescaran Pic Negre.gpx”]Demana’ns el track