100 cims btt: Sant Mamet
Sant Mamet, el castell d’Alòs de Balaguer i el Congost de Mu
’308 cims de la FEEC’: nº 239
’100 cims de l’ICC’: no catalogat
Betetistes dels Pirineus: 57
Alçada: 1.391 m
Data ascensió: 6 desembre 2016 i novembre 2022
Ciclable: si
En aquesta ocasió el nostre objectiu és pujar al cim i ermita de Sant Mamet, punt culminant de la serra del seu nom, amb el punt de sortida al poble d’Alòs de Balaguer. Alòs de Balaguer (uns 130 habitants; a 297 m d’alçada) és un poble al que s’arriba des d’Artesa de Segre per una carretera que creua el riu Boix i desprès es deixa acaronar pel Segre i que s’acaba al poble; una carretera màgica, a vegades envoltada de boira i què a vegades ens permet gaudir del riu com si comencéssim un viatge iniciàtic. Ubicat en un paisatge geològic molt ric, marcat pel pas del riu Segre, amb aigua abundant contrastant amb l’ambient de secà que l’envolta, Alòs és una mena d’oasis particular.
Sortim per la pista a Sant Mamet i un cartell ens informa que entrem a una zona Starlight, a on la foscor natural de la nit està protegida. Seguim i fem un curta visita opcional al seu castell (anada i tornada pel mateix camí) construït pels àrabs i conquerit pel comte Ramon Borrell entre els anys 1015 i 1016. S’estima que la construcció del castell va anar evolucionant al llarg dels segles i a l’inici del segle XI s’afegí la característica torre circular. Per pujar a Sant Mamet seguirem pistes generalment en bon estat amb trams pedregosos. Trobem diferents cartells indicadors. Deixem a la dreta la Cabana de Pifaio (en venda al novembre de 2022) i passem per les mines de bauxita abandonades de Les Cóms (Mina Pilar i Mina Consuelo, en explotació als anys 60. La bauxita és usada per a la fabricació d’alumini i de refractaris, d’abrasius industrials i en l’obtenció de ciments especials. Poc desprès del terra vermell de l’esplanada de les mines deixem una pista a la dreta (cartell indicador a La Granolla, alternativa b de tornada). Trobem una plantació de tòfones protegides dels senglars. Les tòfones salvatges havien estat una important font d’ingressos d’aquests boscos d’alzina, boix i matoll. Al cim tenim vistes dels Pirineus i pre-Pirineus (Montsec de Rúbies, la vall d’Ager, i la Coma de Meià). Hem fet uns 1.100 m de desnivell positiu. És un cim arrodonit sense vegetació amb vistes 360 graus i s’hi troba el vèrtex geodèsic referència 260098001, l’ermita, restaurada a l’any 2000 i un refugi lliure. Sant Mamet és considerat el patró de les dides per les seves facultats per augmentar el cabdal de llet de les mares lactants. Per baixar reculem un 800 m i prenem unes roderes pedregoses. L’espectacle és majestuós malgrat la les roderes es van fent més i més pedregoses amb dues curtes remuntades. Sembla que la pista s’arriba a perdre però es que abans (ull!) hem de trencar a la dreta, i de seguida la pista esdevé corriol. Arribem al fons del Barranc del Torrent. El tenim que remuntar uns metres per trobar un corriol (a peu) que ens portarà al corral en ruïnes de La Granolla. Ara ja si, recuperem una pista en bon estat per sobre del Torrent de la Granolla i les seves parets verticals, les Cabanes del Camp i arribem a l’Ermita de Sant Miquel (segle XI) i al poble.
Observacions. Va haver un important incendi al juny de 2022 que va començar al poble de Baldomar i què va pujar per la muntanya cap a Sant Mamet. A la tardor ja es començaven a recuperar les boixedes i les alzines despertant tristor i esperança. Aquest incendi ha fet que la pista i els corriols estiguin encara més descarnats. Podem trobar informació molt valuosa sobre la Serra del Montsec en general i específicament sobre el Congost de Mu i Sant Mamet a la pàgina web de la Serra del Montsec. Alternatives. a) Tornar en una ràpida baixada pel mateix camí utilitzat per pujar; b) Tornem per la mateixa pista però després de la plantació de tòfones i abans de les mines prenem una pista baixant a l’esquerra (cartell indicador a La Granolla) per la que remuntem uns metres però de seguida comença a davallar fins unir-se al track i baixar per la pista cap a l’Ermita de Sant Miquel. Les dues alternatives són ràpides i si les utilitzem podem fer la segona part del recorregut després de refer-se al bar-restaurant del Molí (629 23 08 67).
El que podem fer per completar el dia és anar a visitar el Congost de Mu i Camarasa: són uns 28 km extres que podem fer el mateix dia (si estem forts i no hem perdut temps a la trialera o si hem tornat per una de les alternatives ràpides) o podem tornar un segon dia. Seguim el track i anem al Pont d’Alòs i a la Font del Pont d’on surt el camí del Solà cap a la Font de l’Espadella. Els primers 3 km discurreixen per una pista en bon estat al costat del Segre però quan comença el Congost es transforma en ‘sendera’ per la que haurem de caminar freqüentment. Son uns 3.5 km en els que hem de remuntar perquè el camí s’eleva uns 100 m per sobre del riu i el congost. Finalment baixem pel corriol fent ziga-zagues fins un pont penjant de fusta i en unes passarel·les. Estem a l’aiguabarreig del Segre i del Noguera Pallaresa. Seguim per pista asfaltada al costat del Congost de Camarasa fins el Pont del Pastor pel marge esquerre del riu Segre fins la carretera C-13 (barrera), seguim cap al Geoparc i Camarasa. Al poble podem descansar de nou, anem a visitar la tomba del soldat Joan Montserrat, i enfilem per una pista en bon estat cap el coll de Cal Lloses (623 m) rodejats de camps i arbres de secà. La baixada és més feréstec amb més roures i pista en pitjor estat. Deixem a la dreta indicacions cap el Barranc de Saborell fins que trobem asfalt que ens mena al pont sobre el Segre.
[map style=”width: auto; height:400px; margin:20px 0px 20px 0px; border: 1px solid black;” bike=”yes” gpx=”http://www.bttpirineus.org/wp-content/uploads/SANT MAMET Alos Congost Mu Camarasa.gpx”]Alòs de Balaguer. bar restaurant El Molí. 629 23 08 67
http://www.serradelmontsec.com/2016/07/10/castell-mare-de-deu-de-torre-alos-de-balaguer-montsec/