100 cims btt: Montsoriu
Tenim un problema a l’hora de càrregar els tracks i els mapes. Si necessiteu cap track podeu contactar amb: xaviercarbonell222@gmail.com
El castell i el turò de Montsoriu
’308 cims de la FEEC’: 97
’100 cims de l’ICC’: no catalogat
Betetistes dels Pirineus: 104
Alçada: 564
Data ascensió: 1 febrer 2013
Ciclable: si
Esta és una gran volta per La Selva amb l’excusa de pujar al castell de Montsoriu. De fet, sortim d’Hostalric (estació RENFE), anem a Sant Feliu de Boixalleu (400 m), donant la volta cap a el collet de Raurell abans no arribar a Arbúcies (310 m). D’Arbúcies anem a buscar el castell de Montsoriu (564 m), baixem al collet de N’Orri (260 m, carretera), anem a buscar la carena, baixar al poble de Gaserans (140 m), creuem la riera d’Arbúcies (94 m, carretera i restaurant) i pugem al poble de Grions (140 m), abans no arribar a Hostalric. Gaserans i Grions pertanyen a Sant Feliu de Boixalleu. Actualitzada 10 de maig 2024.
track original: Hostalric Arbucies Castell Montsoriu Breda v2
El castell i el turò de Montsoriu
L’objectiu d’aquesta excursió és pujar al turó de Montsoriu (649 m d’altitud), cim essencial del repte dels 100 cims de la FEEC, coronat pel castell de Montsoriu. El punt de sortida és a Hostalric (a uns 189 m d’altitud; uns 4.400 habitants; estació RENFE), a la comarca de la Selva, al baix Montseny. Hostalric va ser zona de pas obligat en la ruta nord-sud entre Girona i Barcelona i sembla que l’origen del seu nom sigui el d’un hostal documentat des del segle XI a l’antiga via romana. Hostalric conserva un notable llegat de l’època medieval catalana (Torre dels Frares, la Torre del Convent, el recinte murallat, el Portal de Barcelona, la Cova del Relliguer o la Fortalesa) i està presidida per la imponent fortalesa militar.
Sortim d’Hostalric, passem per sota de la via del tren i ens comencem a enfilar cap a Sant Feliu de Buixalleu, alternant trams de pista, de ciment i d’asfalt i superant diferents masos. De fet, fem l’últim tram per carretera. A Sant Feliu (400 m) trobem el restaurant Masferrer, de la família del conegut periodista. De Sant Feliu, ens enfilem cap m l’ermita de Santa Bàrbara (575 m) amb vistes espectaculars de la serra del Montnegre-Corredor, la vall del Tordera i la costa del Maresme. Sembla que al segle XVII hi havien viscut ermitans. Refem el camí i continuem cap a l’ermita de Sant Segimon del Bosc (d’origen romànic, restaurada l’any 1953; amb un atri amb arcs de mig punt adossat a la façana davantera). El bosc encara és d’alzina i suro i estepa borrera. Comencem a baixar, s’acaba el ciment i abans de la riera de Riudecòs i del salt de la Dona d’Aigua, ens desviem a l’esquerra. Deixem a l’esquerra la Casanova d’en Blanc i rodegem la zona de pícnic del Pol. Sortim a la carretera Gi-552, fem uns 400 m i prenem una pista que ens portarà als peus del turó i castell de Montsoriu. És la segona pujada del dia i les cames ho comencen a notar. El castell de Montsoriu és una fortalesa gòtica, situat estratègicament domina visualment la depressió Prelitoral i la zona costanera i, per l’altra, els massissos del Montseny i les Guilleries, controlant el pas natural entre la Selva i el Vallès i la Via Augusta. Després de fer volar la imaginació, baixem per la mateixa pista i abans d’arribar a l’asfalt prenem una pista que ens porta al collet de N’Orri (260 m; carretera). Continuem baixant amb un parell d’incòmodes però curtes remuntades fins a Gaserans i can Pladevall. Hem estat seguint indicacions d’una ruta dita ‘Tourdera’ que ressegueix la Tordera i la riera d’Arbúcies. Entrem a Hostalric per la zona esportiva, i fem l’última pujadeta per recórrer el nucli antic. Observacions: Altres rutes per pujar al Montsoriu comencen a Arbúcies. És una ruta m´çes curta que la que arriba al collet de Raurell i Arbùcies.
Track original: Hostalric Buixalleu Barbara Segimon Montsoriu