Selva III
Aquí trobareu més rutes btt, rutes mtb, tracks btt, tracks mtb per la comarca de La Selva, amb múltiples connexions amb la plana de la Selva interior, com Riudarenes, Vidreres, Sils, Violobí d’Onyar, Vidreres, Maçanet de la Selva, Santa Coloma de Farners o Caldes de Malavella.
Vilobi, Salitja i el volcà de la Crosa
Caldes de Malavella, Selva 14 i 15: Camps de l’Onyar i Sant Maurici
Les ermites de Caldes de Malavella
La ruta termal de Caldes de Malavella
Caldes de Malavella, Sant Andreu Salou i Campllong
Petites coses: Vilobí d’Onyar, pins Picò, Brunyola, volcà de la Crosa, riu Onyar
La capçalera de l’Onyar
Explora alternativa ruta ermites
Vilobi, Salitja i el volcà de la Crosa
Ruta curta i tranquil·la amb sortida a Vilobí d’Onyar que ens permet pedalar al costat del riu Onyar, acostar-nos a la resclosa d’en Borra, visitar el volcà de la Crosa i apropar-nos a Salitja per pista per baixar fins Vilobí per la pista.
[map style=”width: auto; height:400px; margin:20px 0px 20px 0px; border: 1px solid black;” maptype=”HYBRID” bike=”yes” gpx=”http://www.bttpirineus.org/wp-content/uploads/Vilobi volca Salitja.gpx”]Selva 14 i 15: Camps de l’Onyar i Sant Maurici
Aquesta ruta tampoc no té cap complicació tècnica i alguna pujadeta. Ressegueix en la seva totalitat les rutes 14 i 15 del centre btt de la Selva amb sortida i arribada a Caldes Malavella. Sortirem del poliesportiu de Caldes i ens dirigim cap el castell de Malavella i l’ermita de Sant Maurici i després de fer una petita volta, tornem al poble i en dirigim cap a Franciac per una pista balizada Via Augusta (i que utilitzem per anar a Girona) i un tram al costat del riu Onyar. Tornem per pistes i camins rurals asfaltats.
[map style=”width: auto; height:400px; margin:20px 0px 20px 0px; border: 1px solid black;” maptype=”SATELLITE” bike=”yes” gpx=”http://www.bttpirineus.org/wp-content/uploads/Selva Caldes 14 15p.gpx”]Les ermites de Caldes de Malavella
Aquesta és una ruta circular dissenyada pel Consell Comarcal de la Selva que visita cinc ermites al voltant de Caldes de Malavella. Sortim del poliesportiu de Caldes i visitem Franciac, la Torreponsa, Sant Andreu Salou, Mas Matetes, urbanització Can Carbonell, Santa Ceclina, Sant Maurici i Sant Sebastià. Recorregut sense complicacions. Observacions: Waypoints actualitzats el març de 2024.
[map style=”width: auto; height:400px; margin:20px 0px 20px 0px; border: 1px solid black;” maptype=”HYBRID” bike=”yes” gpx=”http://www.bttpirineus.org/wp-content/uploads/Ermites Caldes Malavella.gpx”]Descàrrega el track a Wikiloc
Track original:
La ruta termal de Caldes de Malavella
Aquesta és una ruta circular a partir de la ruta Termal del consell comarcal de la Selva. Una ruta planera i sense complicacions d’uns 30 km (en la que no vam saber trobar cap font termal). En sentit contrari a les agulles del rellotge anem cap a Franciac, la Torreponsa, Sant Andreu Salou, rodalies de Cassà de la Selva i, seguint les indicacions de Termal, cap a Caldes.
[map style=”width: auto; height:400px; margin:20px 0px 20px 0px; border: 1px solid black;” bike=”yes” gpx=”http://www.bttpirineus.org/wp-content/uploads/Ruta termal de Caldes.gpx”]Caldes de Malavella, Sant Andreu Salou i Campllong
Una ruta tranquil·la que encara es ho pot ser més si comencem i acabem a Sant Andreu Salou. Sortim del pàrquing a la rotonda petita de Caldes i enfilem pel camí de Girona, creuem la via del tren per un pont i desprès agafem el trencall cap a Sant Andreu Salou que travessa la via de tren. Una vegada a Sant Andreu començarem corriols al costat de la riera Seca i ens anirem apropant a Campllong. Desprès el bosc coincidirem a una pista asfaltada uns metres amb el camí d’anada. Casi arribant a Sant Andreu ens desviarem a l’esquerra per una pista que de seguida esdevé asfaltada fins trobar un camí adaptat a bicicletes que seguirem fins la carretera que porta a Sant Andreu des de Caldes. Baixarem pel costat de la carretera i entrarem a Caldes per la carretera (potser el camí ciclista arribarà a Caldes algun dia).
[map style=”width: auto; height:400px; margin:20px 0px 20px 0px; border: 1px solid black;” maptype=”HYBRID” bike=”yes” gpx=”http://www.bttpirineus.org/wp-content/uploads/Caldes Sant Andreu Campllong.gpx”]Petites coses: Vilobí d’Onyar, pins Picò, Brunyola, volcà, riu Onyar
Una sortida tranquil·la i molt fàcil per gaudir de la tardor que ens permet visitar camps d’avellaners, boscos mediterranis i bosc de ribera tot visitant els pins de Can Picó, el nucli de Brunyola (església i castell), el volcà de la Crosa, el riu Onyar, la resclosa d’en Borra, el Pi gros (pi pinyer) de Vilobí i el poble de Vilobí d’Onyar utilitzant pistes i corriols fàcils, alguns d’ells al costat del riu Onyar. Una ruta exigent de navegació però bucòlica d’esforç. Bons esmorzars a Brunyola. Observacions: Amb l’Scott i el seu grup, amb nedadors. Amb el Toni Talarn.
[map style=”width: auto; height:400px; margin:20px 0px 20px 0px; border: 1px solid black;” bike=”yes” gpx=”http://www.bttpirineus.org/wp-content/uploads/petites coses v2 vilobi.gpx”]Descàrrega el track a Wikiloc
track original: petites coses v2 vilobi
La capçalera de l’Onyar
La capçalera de l’Onyar és un Espai d’Interès Natural i Paisagístic d’alternança de conreus i bosc.
El riu Onyar d’uns 34 km de llargada neix segons els informadors: a) als estreps nord- orientals de les Guilleries (muntanya de Santa Bàrbara, 854m) i desemboca com afluent del riu Ter a l’alçada del barri de Pedret de Girona (Vikièdia i el mapa topo Hispania). b) A sota de ca l’Hortelà, i concretament a Ca l’Esclopeter, a prop de l’urbanització de Mas Lluners (la gent de la comarca i el mapa topo Catalunya). O sigui que pot haver certa confusió entre el Torrent o Riera de Sant Martí i riu Onyar.
Les aigües procedents dels brolladors de La Crosa, del riu Onyar i dels torrents del voltant van ser aprofitades fa uns anys a través de canals, rescloses i comportes que permeteren fer funcionar molins i regar camps de conreu. La resclosa d’en Borra crea un sistema aquàtic d’aigües lentes que genera un hábitat favorable per a moltes espècies vegetals i animals. L’acumulació hivernal d’aire fred al fons de la vall de l’Onyar afavoreix la presència d’una vegetació de tipus centroeuropeu i atlàntic que tendeix a desplaçar la vegetació mediterrània cap als relleus més enlairats. Aquesta vegetació es veu afavorida per la humitat de sòls profunds a les fondalades.
Hi tenim vegetació de ribera : verns, acàcies, pollancres i plàtans ; rouredes de roure pènol, prats humits, falguerars, balcars i avellanoses. També s’hi troben boscos mixtos de roures, sureres, alzines i pinedes de pi pinyer, pinastre i prats secs. I finalment, paisatges humanitzats amb plantacions d’avellaners i conreus.
Les espècies vegetals més comunes són el vern, el plàtan, el freixe, l’acàcia, el pollancre, l’avellaner, l’om, el roure martinenc, el roure pènol, la moixera de pastor, l’auró, el sanguinyol, l’arç blanc, el buixol, el marxívol, la sarriassa, el marcòlic i la falguera d’avellanosa. Les espècies animals més comunes són el senglar, el visó americà, el teixó, l’aligot, el gaig, el tudó, la merla, el tord, el pit-roig, el picot garser, el pica-soques, la mallarenga, el pinsà, la cuereta, el gripau, la salamandra, la serp d’aigua i el barb de muntanya. Hi ha indrets on s’ha observat el cranc de riu, segurament afavorit per la vegetació de ribera i les aigües netes. La seva presència i l’augment de la población seria un bon indicador de la qualitat de les aigües.
La ruta btt track gps track btt de la capaçalera de l’Onyar, tal com està plantejada surt de Sant Martí Sapresa per buscar l’ermita de Sant Pere Sestrenques (el Torrent de Sant Pere afluent del Ter) per centrarse desprès en la descuberta de l’Onyar. Al km 10 comença un tram de corriols d’uns 8 km i desprès perd aquest punt més salvatge per tornar-se més plácid, hortelà, aquàtic, fluvial i bucòlic. Visitarem la resculsa d’en Borra, les inmediacions del volcà de la Crossa, el poble de Vilobí d’Onyar, els voltants de Brunyola. Amb moltes possibiulitats d’adaptar-la al teu gust. Una de les nostres favorites.
[map style=”width: auto; height:400px; margin:20px 0px 20px 0px; border: 1px solid black;” bike=”yes” gpx=”http://www.bttpirineus.org/wp-content/uploads/Capcelera Onyar.gpx”]Explora alternativa ruta ermites
Exploració frustrada como alternativa. pint de sortida a una zona de picnic al riu Onyar, Mas Canals (auténtic) , Mas Baró (deshabitat) i arribant al carrilet. En gdb a la carpeta.