1001 cims: Urdosa i Juverri
Cap de Juverri ’100 cims de la FEEC’: no Betetistes dels Pirineus: 1.098 Altitud: 2.085 m Data primera ascensió: oct 2023 Pedalable: si |
Pui d’Urdosa ’100 cims de la FEEC’: si, juliol del 2022 Betetistes dels Pirineus: 1.099 Altitud: 2.226 m Data primera ascensió: oct 2023 Pedalable: fins 2.040 |
El cap de Juverri, el Pui d’Urdosa i Biuse des de Tírvia
En aquesta excursió us proposem apujar un cap i un pic, el cap de Juverri (2.085 m) i el pui d’Urdosa (2.226 m). Havíem fet la volta fa uns anys, però mai havíem arribat al cim. L’excusa del llibre de cims ens van donar l’oportunitat de fer aquests dos cims. El cap de Juverri no pertany al repte cims de la FEE·C i el pui d’Urdosa es va incorporar el juliol del 2022. Un altre focus d’interès és la zona de l’ermita de la Mare de Déu de Biuse, hospital de campanya a prop d’on es va lliurar la batalla de Baladredo a la Guerra Civil.
El punt de sortida és Tírvia, igual que altres excursions betetistes per aquesta zona. Tírvia (a 991 m d’altitud; 194 habitants; bar-restaurant). Segons Joan Coromines el topònim prové del llatí Trivia, plural de Trivium (cruïlla de tres camins). Per tant, es refereix a la situació geogràfica enlairada damunt del punt on es troben de tres camins importants, els que porten a la coma de Burg, a la vall Ferrera i a la vall de Cardós. A la Guerra Civil, el gener del 1939, Tírvia sofrí les conseqüències de ser línia de front i la vila va quedar pràcticament destruïda, fins que fou reconstruïda a partir del 1940 dins del programa de la Dirección General de Regiones Devastadas, amb criteris urbanístics d’acord amb l’època i al règim Encara avui és possible trobar restes d’impactes de bala en algunes façanes.
Prenem la carretera que duu a Burg (1.260 m; a on el metge i capellà Pere Tarrés va treballar a l’hospital de campanya ) i a Farrera (1.360 m) i continuem, ara ja per pista fins al mirador del coll de So (1.920 m). Al mirador deixem la pista que ens portaria cap a Santa Magdalena i Sant Joan de l’Erm. Deixem les bordes de Tressó avall a l’esquerra i tornem a pujar cap al portell de Finestres, des del qual, a camp obert, arribem a l’arrodonit cap de Juverri. Girem cua fins a la pista, fem el collet de Juverri i al coll de Trescollo deixem anar a la dreta la pista que porta a Montesclado. La nostra pista esdevé pedregosa i més estreta i tal com ens apropem al cim, augmenta la dificultat. El tram de 500 m des del collet d’Urdosa fins a la base de cim és realment demolidor. Encara ens falten 10 m per arribar al pui (2.226 m; vèrtex geodèsic 267074001) que hem de superar d’una grimpada deixant la bici recolzada a un arbre. Gaudim de panoràmica 360 graus de la zona de la Pica d’Estat, Andorra, el Cadí, Aigüestortes, la vall d’Esterri d’Aneu i la de Cardós. Girem cua fins al collet, tirem pedres avall fins que al coll de Baladredo i al planell de Campirme, el terra de la pista millora i el pendent s’alleugereix. Anem baixant pel bosc de Baladredo i ens aturem per a conèixer la història de Biuse i l’ermita de la Mare de Déu de Biuse. Pensar que aquí ens van lliurar intenses batalles a la Guerra Civil, que van morir molts soldats republicans de la Lleva del Biberó i que a l’ermita va haver-hi un hospital de campanya, posa els pèls de punta en comparació amb la pau i bellesa actual. Es poden llegir llibres i veure documentals sobre la Batalla de Baladredo (Valadredo). Pere Tarrés va deixar escrit al seu llibre ‘El meu diari de guerra’: “Per al 1r Batalló el dia d’avui ha estat un dia de catàstrofe. Dels 500 homes en queden 60. No tinc paraules per ponderar la terrible desfeta. El Valadredo ha estat avui testimoni d’una de les batalles més sagnants que la nostra Brigada ha lliurat.” Arribem a la carretera C-13 i tot seguit al poble de Llavorsí (811 m). Ara no és el moment, però podríem fer esports de riu com rafting o hidrospeed. Tornem a Tírvia per l’antic camí sense haver de trepitjar carretera, amb trams de pista fàcil i de sender. Alternatives: Si se surt de Llavorsí, no deixem pel final els últims 100 m de desnivell.