Alt Empordà III
Aquest és el territori de les rutes per l’Alt Empordà i el Rousillon, per pobles com Llança, Port Bou, Colera, Roses i Cadaqués. Com moltes de les rutes de Alt Empordà són rutes transfrontereres connecten amb les rutes que comencen a la comarca històrica catalana del Roselló. Walter Benjamin i Antonio Machado, per la part intel·lectual, les vinyes i el vi de Banyuls per la terra, les fortificacions Vauban i la fabrica de les Paulilles per les construccions militars i, sobre tot, la mar Mediterrània, li donen un encant sobrenatural a aquestes rutes.
Volta pel cap de Creus
Roses – cap de Creus – Roses
Walter Benjamin – Antonio Machado: Port Bou – Colliure
Volta al Carroig
Enllaç l’Estartit – Camallera
El castell de Quermanco i el Castell Saverdera des de Vilajuïga
El Castell Saverdera des de Vilajuïga
Lladó – camí riu Muga – Sant Llorenç de la Muga – Lladó
Volta pel cap de Creus
Es tracta d’una volta curta pel cap de Creus. Connecta amb l’última etapa de l’Axial.
[map style=”width: auto; height:400px; margin:20px 0px 20px 0px; border: 1px solid black;” bike=”yes” gpx=”http://www.bttpirineus.org/wp-content/uploads/cap creus a punt.gpx”]Roses cap de Creus Cadaques Roses
L’al·licient d’aquesta fantàstica excursió és visitar el cap de Creus i Cadaqués i fer una bona colla de corriols rocallosos. Sortim des de Roses en direcció a cala Montjoi per pista asfaltada. Al cap de una estona desprès de unes vinyes agafem el camí a l’esquerra i puguem per pista ample i puguem cap al Pani. Un cop finalitzada la pujada, agafem ja camins més estrets amb molta pedra (com a tota la zona) per baixar fins la carretera de Roses a Cadaqués que seguim fins la rotonda. Es en aquest punt (Perafita) prenem una pista cap el mas Bufadors, corriols fàcils i el camí de la mina fins seguir cap a la dreta fins sortir a la carretera que porta al cap de Creus. Anem i tornem i seguim per la carretera, entrem a Port Lligat i a Cadaqués. Sortim de Cadaques per l’Hotel Rocamar i comencem a pujar per pista i al coll prenem un corriol que ens porta a cala Joncols. Seguim per la pista fins cala i Montjoi i més endavant agafar un corriol a l’esquerra de baixada a les cales per seguir fins a Punta Falconera, on seguim fins Almadrava, Canyelles i Roses.
[map style=”width: auto; height:400px; margin:20px 0px 20px 0px; border: 1px solid black;” bike=”yes” gpx=”http://www.bttpirineus.org/wp-content/uploads/Roses cap de Creus.gpx”]Walter Benjamin – Antonio Machado: Port Bou – Colliure
L’objectiu d’aquesta circular és fer un recorregut de dos dies rememorant la fugida del poeta Antonio Machado d’Espanya a França i la del filòsof Walter Benjamin, en sentit contrari poc anys desprès. És un homenatge a tots exiliats personificats en un poeta espanyol Antonio Machado (1875, 22 de febrer de 1939) i un filòsof alemany d’origen jueu, Walter Benjamín (1892 – 26 de setembre de 1940). Els seus camins es van creuar, un fugint de la barbàrie franquista i l’altre fugint de la barbàrie nazi uns pocs anys desprès. Macahado va morir a Colliure i Benjamín es va suïcidar a Port Bou i podem visitar les seves tombes, la primera en un cementiri absolutament urbà i l’altre a un dels cementiris marins més impressionant de la Mediterrània. Dos refugiats que il·lustren la barbàrie dels homes que van creuar la mateixa frontera en sentit contrari, amb 18 mesos de diferència fugint de diferents inhumanitats. Es tracta d’una circular de dos dies, aèria, històrica, emotiva, panoràmica i refugiada. Punts de sortida alternatius són Colliure, Port-Vendres i Banuyls sur Mer.
El nostre recorregut comença a Port Bou cap el coll del Frare, coll de la plana del Ras (520 m), (coll de la Rumpissa), rec de la Rovira, coll de la Martina, coll de Banuyls, coll de Vallaurie, coll de Gascons, torre de Madeloc, coll de Tallaferro (bateria de Tallaferro), font del Vern, coll de la Serre, coll, desviació, coll d’en Raixat, fort Dugommier, castell de Sant Elme i Colliure. Hem caminat per un sender amb punxes desprès del coll del Ras i desprès de coll de Tallaferro.
El segon dia anem cap a Port-Vendres, el far, fabrica abandonada de dinamita de Paulilles, Banyuls sur Mer, mas Parer, pont del Bolet (amb la seva petita bala de canó incrustada), tornem sobre els nostres pasos fins Banyuls, coll de Gran Blau, puig Joan (440 m, amb molt bona panoràmica), coll de Cerbere, coll de la Farella, coll de Belitres, punta de la Fessa, coll de Belitres i Port Bou. Hem caminat desprès del far de Port-Vendres.
[map style=”width: auto; height:400px; margin:20px 0px 20px 0px; border: 1px solid black;” maptype=”SATELLITE” bike=”yes” gpx=”http://www.bttpirineus.org/wp-content/uploads/port bou colliure port bou benjamin machado.gpx”]
Volta al Carroig
Enllaç l’Estartit – Camallera
El castell de Quermanco i el Castell Saverdera des de Vilajuïga
Del monestir anem a buscar la pista que baixa cap a Llançà, però de seguida trenquem a la dreta per un corriol (trams a peu) que ens porta al poble de la Selva de Mar que va desenvolupar l’agricultura amb vinyes i oliveres sota la protecció dels monjos de Sant Pere de Rodes i del castell de Saverdera. La pesca també va ser el suport primordial en aquells temps i la seva platja (Port de la Selva) albergava les cabanyes i el material de pesca. A Selva de Mar podem prendre forces al bar Felip. Sortim per la carretera, ens desviem a la dreta, potser veiem un búnquer a l’esquerra i anem enfilant suaument, fins que després d’una desviació a l’esquerra elm tema s’enfila per arribar al coll de Sant Genís. Baixem per corriol, travessem la carretera, tornem a aquesta, travessem la urbanització el Mas Fumats, sortim a la GI-610, per la que rodem 700 m i anem a buscar una pista que ens porta al poble de Palau-saverdera. Sense tornar a sortir a la carretera, rodant en pla sense esforç, travessem la urbanització del Mas Isaac, el poble de Pau i entrem a Vilajuïga, pel camp d’aviació de la Guerra Civil.
[map style=”width: auto; height:400px; margin:20px 0px 20px 0px; border: 1px solid black;” bike=”yes” gpx=”http://www.bttpirineus.org/wp-content/uploads/Vilajuiga Quermanco Sant Pere Rodes Palau Saverdera Pau.gpx”]El Castell Saverdera des de Vilajuïga
L’objectiu d’aquest track bttt, track gps, ruta btt és pujar al Castell Saverdera, un cim de 682 m d’altitud, a l’Alt Empordà, cim número 25 de la llista dels 100 cims de la FECC i què és un dels cims essencials segons la llista de juliol de 2019. El punt de sortida és a Vilajuïga, un municipi de l’Alt Empordà, al peu de la serra de Rodes (a uns 31 m d’altitud; uns 700 habitants). Sortim del poble en direcció al castell de Quermanco per asfalt, però només superar la via del tren comencem a pujar per una urbanització (El veïnat de dalt) de la que sortim pel camí de les Finques i ens endinsem en un territori de cultius de seca i parets i marges de pedra seca. Anem fent per pistes secundàries i corriols, a la vista d’uns pals de telefonia girem a la dreta i ens enfilem, a peu, per un corriol abalisat com camí de la Muntanya (seria millor seguir pels pals) fins a sortir a la pista asfaltada que puja de Vilajuïga al monestir de Sant Pere de Rodes, deixem una esplanada mirador a l’esquerra i en una corba a dretes agafem una pista prohibida als vehicles per una tanca de ferro que comença baixant. En travessar un petit torrent, s’enfila i ens fa suar fins a arribar a un petit mas restaurat (mas de la Mata). Seguim per la pista que li dona accés, fins mas magí (cartells informatius) i mas Margall. Agafem la pista que puja i que més endavant creua l’asfalt. Tirem a l’esquerra (a la dreta aniríem a l’ermita de Sant Onofre) i poc després deixem a l’esquerra la pista que ens portaria al poble medieval de Santa Creu de Rodes. Seguim, deixem una possible cabana de pedra a l’esquerra i arribem a una esplanada a on s’acaba la pista (620 m). A peu baixem al coll del Mosquit (600 m) i seguim el camí més fressat fins que trobem el corriol que puja des del monestir de Sant Pere de Rodes al castell de Saverdera (o castell de Verdera o castell de Sant Salvador de Verdera o Sant Salvador) és una fortificació medieval situada al cim de Sant Salvador Saverdera. Podem deixar la bicicleta aquí o pujar-la al castell (uns 80 m de desnivell en uns 350 m). Visitem les ruïnes del castell i gaudim de la panoràmica del cap de Creus i de les badies de Port de la Selva i de Llançà. Veiem el vèrtex geodèsic (una mica vandalitzat) i ens acostem. Girem cua i baixem al monestir de Sant Pere de Rodes.
El monestir benedictí de Sant Pere de Rodes va ser el principal centre espiritual del comtat d’Empúries del segle XI al XIV, joia arquitectònica del romànic català. Del monestir anem a buscar la pista que baixa fent corbes i llaçades fins que a una corba a esquerres l’abandonem per una pista en lleu pujada i 500 m després deixem la pista per un corriol senyalitzat GR que ens porta al poble de la Selva de Mar després de travessar la riera de la Selva. La Selva de Mar va desenvolupar l’agricultura amb vinyes i oliveres sota la protecció dels monjos de Sant Pere de Rodes i del castell de Saverdera. La pesca també va ser el suport primordial en aquells temps i la seva platja (Port de la Selva) albergava les cabanyes i el material de pesca. A Selva de Mar podem prendre forces al bar Felip. Sortim per la carretera, ens desviem a la dreta i seguim per la pista de terra en bon estat, potser veiem un búnquer a l’esquerra i anem enfilant suaument, deixem una desviació a la dreta (porta al coll de Sant Genis què el camí natural que podríem seguir) i arribem a la carretera per la qual baixem a tota velocitat fins a trobar la pista que ens porta la urbanització el Mas Fumats. Remuntem durament pels carrers de la urbanització fins a trobar un corriol i després una pista que ens porta al poble de Palau-saverdera. Sense tornar a sortir a la carretera, rodant en pla sense esforç, travessem la urbanització del Mas Isaac, el poble de Pau i entrem a Vilajuïga, pel camp d’aviació de la Guerra Civil.
[map style=”width: auto; height:400px; margin:20px 0px 20px 0px; border: 1px solid black;” bike=”yes” gpx=”http://www.bttpirineus.org/wp-content/uploads/Vilajuiga Saverdera Sant Pere Rodes Selva Palau Pau.gpx”]Lladó – camí riu Muga – Sant Llorenç de la Muga – Lladó
Aquesta ruta forma part de les preparación de santuaris Girona. Sortim de Lladó cap a l’ermita de Mare de Déu de Vida, el poble Cistella, per pistes cap al castell de Palau-surroca, estanys de Llers, baixem cap a la pedrera (aquest punt és diferent del tram que finalment vam utilitzar per la ruta dels santuaris), sortim a la carretera, travessem el riu Muga per un pont, i girem a la dreta per enfilar el camí natural de la Muga, a Les Escaules, Boadella d’Empordà i Sant Llorenç de la Muga per pistes en bon estat i un corriol final (BRs, B&B). Sortim de Sant Llorenç per la carretera que porta a Albanyà, deixem a la dreta l’església de Palau i a l’esquerra mas Carreres (turisme rural) i prenem la pista a l’esquerra que travessa el riu Muga. Fortes rampes formigonades, superem un primer collet, el collet puig Albanyà, cruïlla de Les Vinyes que deixem a la dreta i prenem pista principal cap a Lladó passant per l’ermita dels Apòstols.
Track intern: Lladó riu Muga Sant Llorenç Lladó
Descàrrega el track a Wikiloc