Alt Empordà I
Tenim un problema a l’hora de càrregar els tracks i els mapes. Si necessiteu cap track podeu contactar amb: xaviercarbonell222@gmail.com
Aquest és el territori I de les rutes per l’Alt Empordà dels Betetistes dels Pirineus.
A l’ombra del Bassegoda i les ermites de la Mare de Déu de la Fau i de Sant Feliu de Carbonils
Tapis i el cim del Castell de Bac Grillera
El cim del Bassegoda des d’Albanyà
El Bassegoda des d’Albanyà, ruta curta
Ermites de la Muga: Sant Jordi, Carbonils, Joan de Mussols i Mare de Déu de Palau
La ruta de les ermites del Bassegoda des d’Albanyà
Pels voltants de la Vajol i la mina Canto
El cims del Roc Comptador, el Moixer i Roc de Frausa
Volta per l’Alta Garrotxa, el Vallespir i l’Alt Empordà
El Puig Neulós des de Cantallops tornat per Couloumetes (57 km, 1.450m)
El Puig Neulòs des de Espolla i tornant des del coll Pregon
El Puig Neulòs des de Espolla i tornant des del coll de l’Estaca
Entre Figueres i la Jonquera
Excusa per l’Alt Empordà: Puig Segalar i Puig Valldavia, el Castellet i castell de Valldavia, el riu Fluvià
i la platja de Sant Pere Pescador
A l’ombra del Bassegoda i les ermites de la Mare de Déu de la Fau i de Sant Feliu de Carbonils
Aquesta és una ruta potent en la que descobrirem alguns corriols poc transitats per ciclistes. Al sortir d’Albanyà (230 m), prenem la pista cap el coll de Pincarò (530 m) i el coll del Bassegoda (1.101 m). És una pista llarga i bella pel mig del bosc. Desprès de superar el coll del Principi (1.128 m), comencem a baixar per la pista cap al riu Muga però, en una pronunciada corba a esquerres, l’abandonem per un corriol que ens portarà casi directes a l’Hostal de la Muga. Deuria ser l’antic camí; ens estalvia un bon tros de pista però s’ha de caminar bastant. Anem a petar a Sant Corneli i de seguida a l’Hostal de la Muga (abandonat): estem al territori del maqui Quico Sabaté. A l’Hostal busquem el corriol que ens porta a les afores de Vilaroja i, per la pista forestal, a Coustouges. Prenem la carretera cap a Maçanet i l’abandonem a uns 4,2 km per una pista a la dreta. Anem pujant per la pista i, a la font, la deixem a la dreta per una de secundària, corriol costerut (caminem) pel que arribem a la magnifica talaia de l’Ermita de la Mare de Deu del Fau (957 m). Baixem pel corriol però el deixem quan intuïm una pista a la nostre dreta que utilitzem per baixar fins a Can Trilla i la seva collada. Amb la pista i el GR baixem a Albanyà.
Observacions: Podem sortir tant de Albanyà a l’Alt Empordà com de Coustouges, al Vallespir. S’ha de caminar per arribar a Sant Corneli, (uns 90 minuts segons el cartell per senderistes) i una estona per pujar i per baixar de l’ermita de la Fau. Sinó vols caminar tant, et pots estalviar el corriol fins Sant Corneli seguint els cartells indicadors cap a l’Hostal de la Muga que trobaràs a la pista o el track de la ruta que puja al Bassegoda des d’Albanyà passant per Sant Feliu de Carbonils.
[map style=”width: 640px; height:480px; margin:20px 0px 20px 0px; border: 1px solid black;” bike=”yes” gpx=”http://www.bttpirineus.org/wp-content/uploads/Falda Bassegoda i La Fau.gpx”]Tapis i el cim del Castell de Bac Grillera
Pujarem al Castell de Bac Grillera (1.057 m) sortint des de Maçanet de Cabrenys. Per aconseguir-ho farem una sortida curta però molt intensa. Sortim de Maçanet de Cabrenys fent filigranes per evitar al màxim la carretera Gi-503 que uneix Maçanet i Coustouges. Tanmateix la seguirem un parell de kms i la creuarem al nucli de Tapis. La nostre ruta coincideix amb un abalisat de una ruta transfronterera i la ruta negra 2 del centre BTT de Maçanet; desprès de travessar la riera dels Horts haurem de remuntar per un camí molt trencat fins una pista en molt bon estat. Estem molt a prop del punt quilomètric 22,300 de la Gi-503 a on hi ha un pàrquing a on comencen les excursions a peu que pugen al Castell de Bac Grillera. Nosaltres el que fem és visitar les restes de l’església de Sant Cristòfol dels Horts. Reculem i ens dirigim al mas La Gavarra, al davant del qual girem a la dreta per una pista fins trobar un corriol abalisat groc al coll de Parat (880 m). Aquí comença el segon tram dur del dia ja que hem de remuntar pel corriol, a trams bici a l’esquena a trams arrossegant-la al nostre costat, fins el cim. Hi pot haver certa controvèrsia sobre quin és el cim del Castell del Bac Grillera. A la carena trobarem primer un mirador, desprès el cim amb el seu vèrtex geodèsic i després un cim què només es pot culminar utilitzant una ferrata (seria el Castell del Bac). Davallem per un corriol ciclable a molts trams fins el coll del Fau (930 m) molt a prop de l’ermita de la Mare de Déu del Fau. Davallem per un corriol fins el final d’una pista (880 m), uns metres desprès trobem el Teix del Fau i desprès de girar a la dreta (si haguéssim girat al mas Gavarra hauríem arribat a aquest punt) enfilem cap a Maçanet per pistes en bon estat i final per asfalt.
[map style=”width: auto; height:400px; margin:20px 0px 20px 0px; border: 1px solid black;” bike=”yes” gpx=”http://www.bttpirineus.org/wp-content/uploads/Castell de Bac Grillera Tapis.gpx”]El cim del Bassegoda des de Albanya
L’objectiu de l’excursió és pujar al puig del Bassegoda (1.373 m) a l’Alt Empordà, cim essencial del repte dels 100 cims de la FEEC. El punt de sortida és al poble d’Albanyà (a uns 230 m d’altitud; uns 170 habitants). Albanyà forma està inclòs al Pla d’Espais d’Interès Natural o PEIN, de l’Alta Garrotxa i la seva activitat econòmica es basa en el turisme i l’explotació del bosc, però molts dels seus habitants treballen a Figueres.
Sortim d’Albanyà seguint les indicacions per Sant Miquel de Bassegoda per la mateixa pista de ciment que va utilitzar una de les primeres rutes per btt per recórrer els Pirineus des del mar Mediterrani a l’Atlàntic, ‘La travesía de los Pirineos en BTT’ de Alfons Valls i Jordi Laparra. Superem el càmping, cal Ferrers, el Ginebre, collet de la Teia, deixem Sant Martí de Corsavell a l’esquerra i el refugi i l’ermita de Sant Miquel a la dreta i ens dirigim al coll de Riu per la mateixa pista, però abans d’arribar al coll trenquem a la dreta, buscant el coll de Bassegoda (1.101 m) després de pronunciades rampes. Pocs metres després del coll del Bassegoda, trobem al nostre esquerre la pista que puja al pla de la Bateria (conegut també com a pla del Bassegoda). Al pla de la Bateria tenim a l’esquerra el corriol per pujar al Bassegoda (1.372 m). Ja veureu que ens vam despistar una mica baixant per culpa de la boira, però el corriol està ben marcat. Les bicis van arribar fins al començament de la via ferrada prèvia al cim. El Bassegoda està situat entre els municipis de Montagut i Oix, a la comarca de la Garrotxa i el d’Albanyà a la de l’Alt Empordà, amb excel·lent vistes des de Golf de Roses fins al Canigó. La seva característica forma punxeguda, la seva alçada i el fet d’estar aïllat dels altres cims més propers el fan fàcilment identificable. Al cim hi ha una placa commemorativa on es recorda que Marià Vayreda hi va situar el començament de la novel·la ‘La Punyalada’ (1904).
Tornem a la mateixa pista, superem el coll del Principi (1.128 m) i seguim cap a l’Hostal de la Muga (en estat ruïnós), punt de trobada fronterer. Una curiositat recollida al Tractat dels Pirineus és que la frontera amb França no segueix la carena sinó que baixa al riu de la Muga, causat pel fet que el poble de Costoja és a dalt de la carena. Respirem l’ambient de contrabandistes i bandolers, i més endavant de maquis com el Quico Sabaté que es va instal·lar a Costoja i presumiblement utilitzaria aquest punt per alguna de les seves incursions. Seguim la pista cap al Hostal de la Muga, Sant Bartomeu de Pincaró (bell exemple d’església romànica del segle XII, molt característic d’aquesta zona) i el coll de Pincaró i entrem a Albanyà per la pista que hem fet servir per sortir d’Albanyà.
Track original: Bassegoda des de Albanya wp
El Bassegoda des d’Albanya, ruta curta
Sortim d’Albanyà seguint les indicacions per anar al coll de Pincaró. Tenim el riu de la Muga i els seus gorgs a la nostre dreta. És una zona de bany molt freqüentada a l’estiu Les rampes son intenses, amb trams de ciment. AL coll de Pincaró continuem per la nostre esquerra (a la dreta aniriem cap a l’Hostal de la Muga). Anem pujant pel mig del bosc, protegits del sol. Si ha plogut fort podem trobar el terra mig alfombrat verd de fulles de faig i roure. Deixem anar la pista al coll de Teia a l’esquerra i més endavant el corriol que va a l’ermita de Sant Joan de Mussols (1,4 km). Encara un parell d’esforços més en el que semblen rectes interminables i arribem al coll del Bassegoda (1.101 m) a on coincidim amb la pista que uneix el coll de Riu amb l’Hostal de la Muga. Girem a la dreta i pocs metres després trobem al nostre esquerre la pista que puja al pla de la Bateria (1.184 m; conegut també com a pla del Bassegoda). Al pla de la Bateria tenim a l’esquerra el corriol per pujar al Bassegoda (1.372 m) i és un bon lloc per amagar la bici malgrat que es poden pujar a l’esquena fins al començament de la via ferrada prèvia al cim. El corriol és ben visible malgrat que les marques de pintura són escasses i acaba en una grimpada final que, per sort, està equipada amb cadenes i grapes. El Bassegoda està situat entre els municipis de Montagut i Oix, a la comarca de la Garrotxa i el d’Albanyà a la de l’Alt Empordà, amb excel·lent vistes des de Golf de Roses fins al Canigó. Els cims de proximitat que es poden distingir són la Mare de Déu del Mont, el Santuari de Cabrera, el Comanegre i el puig de les Bruixes, les Salines i més llunyans el Canigó i el Montseny. La seva característica forma punxeguda, la seva alçada i el fet d’estar aïllat dels altres cims més propers el fan fàcilment identificable. Al cim hi ha una placa commemorativa on es recorda que Marià Vayreda hi va situar el començament de la novel·la ‘La Punyalada’ (1904).
Tornem a la mateixa pista que agafem a l’esquerra, coll del Bassegoda, passem per sota del coll de Riu i a baixar que ja ho necessitem. Al principi, la pista esdevè pràcticament una trialera però després es modera. Estem baixant per la pista que va utilitzar, en sentit invers, la primera ruta per bicicleta de muntanya per travessar els Pirineus des del Mediterrani a l’Atlàntic: ‘La travesía de los Pirineos en BTT’ de Alfons Valls i Jordi Laparra. Deixem a l’esquerra el trencant que porta a Sant Miquel de Bassegoda i al refugi del Bassegoda Can Galan i arribem a Can Nou (fou una de les cases més grans i més importants del veïnat i és l’única que està habitada permanentment). Deixem el trencant a LLiurona a la dreta, la pista esdevé de ciment el que fa que podem trobar força vehicles els caps de setmana. Deixem el trencant a Sant Martí de Corsavell a la dreta, passem pel coll de la Teia, el mas Ginebre i arribem a les afores d’Albanyà, poc abans del càmping.
Descàrrega el track a Wikiloc
track intern: Albanya Pincaro Bassegoda curt
Ermites de la Muga: Sant Jordi, Carbonils, Joan de Mussols i Mare de Déu de Palau
El punt de sortida és a Sant Llorenç de la Muga a l’Alt Empordà. Visitarem per ordre: Ermita de Sant Antoni (a la sortida del poble), Ermita de Sant Jordi de Sant Llorenç de la Muga (anada i tornada), Oratori de Sant Ponç (anada i tornada), Ermita de Sant Feliu de Carbonils, Sant Joan de Mussols (a peu 1.400 m; (anada i tornada), Església de Sant Pere d’Albanyà, Mare de Déu de Palau
Descàrrega el track a Wikiloc
Track intern: Antoni Jordi Ponç Carbonils Joan Bossols Mare de Déu de Palau
La ruta de les ermites del Bassegoda des d’Albanyà
L’objectiu de l’excursió és visitar les ermites del municipi d’Albanyà a l’Alt Empordà. El recorregut base és una ruta del Centre BTT Salines- Bassegoda que farem a la inversa. El punt de sortida és al poble d’Albanyà (a uns 230 m d’altitud; uns 170 habitants). Albanyà forma està inclòs al Pla d’Espais d’Interès Natural o PEIN, de l’Alta Garrotxa i la seva activitat econòmica es basa en el turisme i l’explotació del bosc, però molts dels seus habitants treballen a Figueres. Es tracta d’una ruta llarga i exigent en la qual hem d’estar amatents perquè les ermites queden mig amagades a curtes desviacions de la pista que seguim.
Sortim d’Albanyà en direcció al càmping Bassegoda, el superem i continuem per l’esquerra cap el mas Ginebre i el collet de la Teià. La pista està en bon estat, formigonada a trams, i el caps de setmana podem trobar trànsit. Nou-cents metres després del coll ens desviem a l’esquerra per visitar l’antiga església parroquial de Sant Martí de Corsavell, d’origen romànic. Reculem a la pista principal i continuem pujant. Poc després de can Nou trobem una desviació a la dreta que ens porta a Sant Miquel de Bassegoda i al refugi Bassegoda. Reculem a la pista principal, deixem a l’esquerra la pista que porta al coll de Riu i continuem pujant amb trams difícils fins al coll del Bassegoda i el coll de Principi. Continuem en clara tendència baixada fins a un encreuament de camins. Si ens fixem veurem una placa que recorda al maqui Quico Sabaté. Fem a l’esquerra per visitar Sant Julià de Ribelles. Fem marxa enrere fins a la cruïlla del Quico i comencem a pujar fins a un collet a on podem trobar ‘cazadors’ de bolets. Baixem cap a l’Hostal de la Muga, antic hostal que era un pas freqüentat entre França i Espanya i el camí del vall del riu Muga. Cinc-cents metres després de l’hostal trobem una desviació a les ruïnes de Sant Corneli de la Muga. Fem enrere fins a la pista i seguim cap a Sant Bartomeu de Pincaró, l’última ermita del dia. Les pistes continuen sent bones de fer i d’aquesta guisa arribem al coll de Pincaró a on iniciem definitivament la baixada cap a La Molina, gorgs al riu Muga i coincidint amb el recorregut de pujada arribem a Albanyà.
Track intern: 5 ermites Albanya Bassegoda
Pels voltants de la Vajol i la Mina Canta
Aquesta és una ruta curta, una passejada per boscos carregats d’històries tristes de retirada i de tresors amagats (i ben més buscats). El punt de partida pot ser tant Maçanet de Cabrenys com La Vajol. Si sortim de Maçanet, anem a buscar la carretera cap a Darnius que deixem, al voltant de 1.7 km, per una pista asfaltada que puja a La Vajol. Abans d’arribar, ens desviem a la nostre dreta per veure l’entrada de la Mina Canta i l’edifici del bunker a on es va amagar part del tresor republicà. Al tornar a la pista asfaltada veien Can Barris, d’on va partir cap l’exili el govern republicà, pel Coll de Lli. El track passa pel mig del poble i va a buscar el camí de Darnius, passem al costat del Dolmen de Caneres, creuem la carretera, anem a l’ermita de Sant Esteve del Llop, l’embassament de Boadella, l’Hotel la Central i acabem de remuntar fins Maçanet de Cabrenys per la pista principal que puja de Darnius, entrant pel camp de futbol.
[map style=”width: 640px; height:480px; margin:20px 0px 20px 0px; border: 1px solid black;” bike=”yes” gpx=”http://www.bttpirineus.org/wp-content/uploads/Mina Canta i la Vajol.gpx”]El cims del Roc Comptador, el Moixer i Roc de Frausa
En aquesta excursió visitarem tres cims de la carena fronterera entre els municipis de Maçanet de Cabrenys (Alt Empordà) i Ceret (Vallespir), a la serra de les Salines. Sortirem de la plaça de Maçanet i enfilarem per una pista en bon estat uns 13 km de pujada en direcció al Santuari de Mare de Déu de les Salines. Uns 800 m abans d’arribar al santuari ens desviem per una pista encimentada fins el coll de Pous (1.240 m) que rep aquest nom pels pous de neu que havia al seus voltants. Encara ens queda altre pujada encimentada ben exigent abans d’arribar al Moixer (o el cim dels repetidors) a on trobem a banda dels repetidors, un vèrtex geodèsic i una placa de sostre comarcal. Seguim a peu cap el Roc del Comptador i poc desprès cap el Roc de Frausa, malgrat les possibles confusions sobre en quin cim estem: “Els francesos en diuen Roc de France (al Roc del Comptador), val a dir que sovint, aquesta fita s’atribueix de manera errònia als veïns Roc de Frausa (1.421 m, cap a occident) o el Moixer (1.443 m, cap a orient), que disten uns pocs centenars de metres del Roc del Comptador i són més coneguts”.
Reculem cap el coll de Pous a on prenem un corriol del camí de germanor, abalisat blanc i vermell, que seguim cap el Santuari de les Salines, l’abundant fot de les Salines i el coll de les Cordes (1.015 m). Al coll podríem seguir les balises cap a Maçanet però nosaltres seguim cap el Castell de Cabrera, coll de LLi i el poble de la Vajol a on visitem el monument a l’exili i la mina Canta o d’en Negrín. Per pista afaltada arribarem pràcticament fins Maçanet. Una excursió que ens ha permès pujar cims i conèixer part de la nostre història recent.
[map style=”width: auto; height:400px; margin:20px 0px 20px 0px; border: 1px solid black;” bike=”yes” gpx=”http://www.bttpirineus.org/wp-content/uploads/Comptador Castell cabrera Vajol monument.gpx”]Volta per l’Alta Garrotxa, el Vallespir i l’Alt Empordà
Aquesta és una impressionant ruta per les comarques de l’Alta Garrotxa, una resquitllada del Vallespir i l’Alt Empordà. Són 104 km que nosaltres vam distribuir en dos dies. Sortim del Càmping de Sadernes i Hostal de Can Galceran (300 m) i anem a buscar la pista en bon estat que puja a Sant Feliu de Riu i Coll de Riu (994 m). Desprès d’un curt descens enfilem cap el coll del Bassegoda (1.101 m) i el coll del Principi (1.125 m). Seguim la pista principal que ens porta a l’Hostal de la Muga (720 m). És un terreny solitari, amb pocs masos i abandonats, igual que l’Hostal. A l’Hostal deixem la pista i prenem un corriol pel mig de les edificacions. En un moment som al Vallespir francès. Remuntem la pista fins unes cases i prenem una pista a la dreta que ens porta a Coustouges. Baixem cap a Maçanet, en principi per la carretera asfaltada i desprès per una pista que hem trobat a la nostra dreta. De seguida, comencem a pujar i desprès de superar un coll baixem fins a Sant Andreu d’Oliveda. Anem a buscar la pista asfaltada pel Gorg de les Dones i cap a Maçanet.
Sortim de Maçanet cap a Darnius per un divertit corriol fins sortir a la pista principal, i tenint com a referència el pantà de Boadella, arribem a Sant Llorenç de la Muga (180 m). Passem pel mig del poble i per un curiós tram per sobre de la conducció d’aigua, fins prendre finalment, la carretera a Albanyà. Desprès de la entrada a Mas Carreras (turisme rural) prenem una pista a l’esquerra, creuem el riu i comencem una dura remuntada. Quan ens animem a baixar deixem la pista principal en una mena de coll per un petit camí que ens porta a una pista i aquesta a la pista principal de ciment que puja a Lliurona. Seguim cap al coll de Teis (713 m), Mas Poli (amb una gran cova just a la cruïlla), coll de Faja (987 m) i Sant Andreu de Guitarriu. Ara només ens falta la baixada fins Sadernes.
[map style=”width: 640px; height:480px; margin:20px 0px 20px 0px; border: 1px solid black;” bike=”yes” gpx=”http://www.bttpirineus.org/wp-content/uploads/Garrotxa Vallespir Emporda.gpx”]El Puig Neulós des de Cantallops tornant per Couloumates
Aquesta ruta s’endinsa a la zona pirenaica de l’Alt Empordà i el Rosselló. El punt de sortida és a Cantallops (a uns 200 m; uns 325 habitants) i pujarem al Puig Neulós (1.257 m), pic culminant de la serra de l’Albera, inclòs al repte dels 100 cims de la FEEC com a cim essencial. La carena de la serra de l’Albera constitueix des del 1659, arran del Tractat dels Pirineus, la frontera entre Catalunya i França i s’estén del coll del Pertús fins al mar Mediterrani. Al Paratge Natural d’Interès Nacional de l’Albera trobem dues zones ben diferenciades: l’occidental amb vegetació de caràcter centreeuropeu, amb fagedes i roures, i l’oriental, de caràcter mediterrani, amb suredes i brolles on subsisteix la tortuga mediterrània, és a dir la transició entre les espècies pròpies de la serralada pirinenca i les més típicament mediterrànies.
Sortim del poble de Cantallops en direcció nord, seguint les indicacions per anar a Requesens. Superem un primer tram molt dur de pista fins al coll de Medàs i després anem quasi planejant. Ja estem a la finca Requesens un exemple d’explotació privada amb col·laboració amb el Parc de l’ALbera. La finca de Requesens comprèn un territori de 2200 hectàrees, principalment de bosc, que inclouen el veïnat, la cantina, el castell de Requesens, masos escampats per la falda de la muntanya i diferents atractius naturals propis del clima mediterrani. El castell va ser restaurat pels comtes de Peralada entre 1893 i 1899 i allí s’ha rodat part de la pel·lícula ‘El Perfum’ i espots publicitaris. Comença un nou tram de pujada dura i bastant pedregosa per pista forestal fins al coll del Pou. Hem deixat enrere els camps de conreu, l’alzinar i ens endisem en la fageda. Al coll de Pou, fronterer, ens podem desviar uns 200 m per visitar el pou de neu amb molt bon estat de conservació. Podríem seguir amunt per la pista asfaltada, però el track segueix pel GR10 i la HRP fins al Puig Neulós (antenes, monòlit i vèrtex). Les vistes des del pic del puig Neulós, si la meteorologia no fa honor al seu nom, són espectaculars, amb les planes del Rosselló i de l’Alt Empordà esteses als seus peus fins al mar, el Canigó i la serra de l’Albera.
Baixem per una curta trialera i seguim per la carena fins al refugi lliure de la Tanyadera, poc després seguim cap a la font de l’Orri, el coll de l’Estaque i el coll dels tres Haitres. Quan s’acaba la pista, seguim un corriol a la dreta pel que després d’arribar a la carena baixem fins a la barraca des Couloumates (refugi i font). Estem al bell mig de la reserva natural del bosc de la Maçana, un dels escassos exemples de bosc antic i mostra de com podria ser un bosc primari dels Pirineus. El lloc és paradisíac.
Exigim la màxima precisió al gps i seguim el track pel mig de la fageda fins al coll d’en Barderol. Al coll seguim un corriol que ens porta a l’antiga conducció d’aigua. El corriol millora després de travessar un petit túnel fins al coll de la Baillaury (pels que no vulguin passar per dins del túnel és possible vorejar-lo seguint unes balises grogues i pels que vulguin passar una llanterna serà d’utilitat). Del coll de Baillaury ens dirigim per pista franca al coll de Banyuls (amb cartells explicatius de la retirada republicana i refugi obert ben a prop) fronterer amb l’Alt Empordà. Baixem per la pista asfaltada a mas Pils i la seguim fins al poble d’Espolla (cooperativa agrícola amb oli i vins remarcables). Anem a buscar l’antic camí a Vilartolí que utilitza ‘La travesía de los Pirieneos en BTT’ d’Alfons Valls i Jordi Laparra i la pista militar de la caserna de Sant Climent Sescebes, el menhir de Pedra dreta de Vilartolí i girem a l’esquerra per baixar entre nous camps de conreu a Cantallops.
Observacions: Un punt de sortida alternatiu és el poble d’Espolla.
Fitxa tècnica
o Punt de sortida i d’arribada: Cantallops
o Distància: 57 km
o Altura mínima: 105 m. Altura màxima: 1.250 m
o Desnivell acumulat: 1.450 m
o Exigència física: Esport
o Dificultat tècnica: trams tècnics des de la baraque des Couloumates fins el coll de Barderol i des del coll fins Coll de Baillaury (poden fer baixar el promig!)
o Època recomanable: d’octubre a juny
o Observacions: Circular. A Espolla coincidim con una variant de la transpi Axial i al Pic Neulòs con el recorregut oficial. D’Espolla a Vilartolí seguim la transpi Clàssica. Track actualitzat a maig de 2014.
o Punts de pas: Cantallops, Pic Neulós, Coll de Barcerol, Coll de Gascons, Coll de Banyuls, Espolla, Cantallops.
scàrrega el track a Wikiloc
Track original: Cantallops Neulos Coloumetes
El Puig Neulòs des de Espolla i tornant des del coll Pregon
Aquesta ruta s’endinsa a la zona pirenaica de l’Alt Empordà per pujar al Puig Neulós (1.257 m), pic culminant de la serra de l’Albera, cim essencial del repte dels 100 cims de la FEEC. La carena de la serra de l’Albera constitueix des del 1659, arran del Tractat dels Pirineus, la frontera entre Catalunya i França i s’estén del coll del Pertús fins al mar Mediterrani. Al Parc Natural d’Interès Nacional de l’Albera trobem dues zones ben diferenciades: l’occidental amb vegetació de caràcter centreeuropeu, amb fagedes i roures, i l’oriental, de caràcter mediterrani, amb suredes i brolles on subsisteix la tortuga mediterrània, és a dir la transició entre les espècies pròpies de la serralada pirinenca i les més típicament mediterrànies. El punt de sortida és a Espolla (a 125 m; uns 400 habitants). Espolla té un celler cooperatiu amb vins i olis molt interessants i el bar-restaurant La Fraternal, que conserva l’aire de l’antiga mutua de socors i sindicats de molts pobles de l’Alt Empordà (I ball els diumenges).
Sortim del poble d’Espolla per una pista entre oliveres i ceps fins a Mas Torres i Vilartolí. Travessem en pujada, per pista massa ampla, una zona militar de la caserna de Sant Climent Sescebes, el menhir de Pedra dreta de Vilartolí i girem a l’esquerra per baixar entre nous camps de conreu a Cantallops. Sortim del poble de Cantallops en direcció nord, seguint les indicacions per anar a Requesens. Superem un primer tram molt dur de pista fins al coll de Medàs i després anem quasi planejant. Ja estem a la finca Requesens un exemple d’explotació privada amb col·laboració amb el Parc de l’ALbera. La finca de Requesens comprèn un territori de 2200 hectàrees, principalment de bosc, que inclouen el veïnat, la cantina, el castell de Requesens, masos escampats per la falda de la muntanya i diferents atractius naturals propis del clima mediterrani. El castell va ser restaurat pels comtes de Peralada entre 1893 i 1899 i allí s’ha rodat part de la pel·lícula ‘El Perfum’ i espots publicitaris. Comença un nou tram de pujada dura i bastant pedregosa per pista forestal. Hem deixat enrere els camps de conreu, l’alzinar i ens endinsem en la fageda; a l’esquerra trobaríem un bosc de castanyers. Al coll de Pou, fronterer, ens podem desviar uns 200 m per visitar el pou de neu amb molt bon estat de conservació. TRobem a l’Oriol, el pastor de la finca treballant amb la tanca per a que no s’escapin les vaques. Podríem seguir amunt per la pista asfaltada, però el track segueix pel GR10 i la HRP fins al Puig Neulós (antenes, monòlit i vèrtex). Les vistes des del pic del puig Neulós, si la meteorologia no fa honor al seu nom, són espectaculars, amb les planes del Rosselló i de l’Alt Empordà esteses als seus peus fins al mar, el Canigó i la serra de l’Albera.
Baixem per una curta trialera i seguim per la carena i el GR-10 fins al refugi lliure de la Tanyadera i després del coll Pregon (I abans del coll de Faig) prenem un corriol indicat per un cartell, però brut. Baixem a una antiga pista de desembosc que durant uns 1.500 m està bruta de pedres i ortigues. Ràpidament, però desemboquem a una pista neta que ens porta al castell de Requesens. Deixem el castell a la dreta i seguim avall, passem per les ruïnes del mas de l’Església (antiga església de Santa Maria de Requesens). Continuem baixant prestant atenció perquè hem de fer un gir a l’esquerra. Passem les ruïnes d’un mas i creuem un torrent. Ens endinsem a una zona d’alzines sureres i caos de roques granítiques abans de tornar a Espolla.
Observacions. Sembla que també es posible seguir per la carena fins al coll del Faig i prendre al coll el corriol de baixada que acabaria connectant amb la nostre pista de desembosc, el que no sabem si aquest corriol està més net que el nostre.
Descàrrega el track a Wikiloc
Track original: Espolla Cantallops Requesens Neulos Tanyareda Requesens
El Puig Neulòs des de Espolla i tornant des del coll de l’Estaca
Aquesta ruta s’endinsa a la zona pirenaica de l’Alt Empordà per pujar al Puig Neulós (1.257 m), pic culminant de la serra de l’Albera, cim essencial del repte dels 100 cims de la FEEC. La carena de la serra de l’Albera constitueix des del 1659, arran del Tractat dels Pirineus, la frontera entre Catalunya i França i s’estén del coll del Pertús fins al mar Mediterrani. Al Parc Natural d’Interès Nacional de l’Albera trobem dues zones ben diferenciades: l’occidental amb vegetació de caràcter centreeuropeu, amb fagedes i roures, i l’oriental, de caràcter mediterrani, amb suredes i brolles on subsisteix la tortuga mediterrània, és a dir la transició entre les espècies pròpies de la serralada pirinenca i les més típicament mediterrànies. El punt de sortida és a Espolla (a 125 m; uns 400 habitants). Espolla té un celler cooperatiu amb vins i olis molt interessants i el bar-restaurant La Fraternal, que conserva l’aire de l’antiga mutua de socors i sindicats de molts pobles de l’Alt Empordà (I ball els diumenges).
Sortim del poble d’Espolla per una pista entre caos de roques granítiques que va pujant fins a la finca Requesens un exemple d’explotació privada amb col·laboració amb el Parc de l’Albera. La finca de Requesens comprèn un territori de 2200 hectàrees, principalment de bosc, que inclouen el veïnat, la cantina, el castell de Requesens, masos escampats per la falda de la muntanya i diferents atractius naturals propis del clima mediterrani. El castell va ser restaurat pels comtes de Peralada entre 1893 i 1899 i allí s’ha rodat part de la pel·lícula ‘El Perfum’ i espots publicitaris. Comença un nou tram de pujada dura i bastant pedregosa per pista forestal fins al coll del Pou. Hem deixat enrere els camps de conreu, l’alzinar i ens endisem en la fageda. Al coll de Pou, fronterer, ens podem desviar uns 200 m per visitar el pou de neu amb molt bon estat de conservació. Podríem seguir amunt per la pista asfaltada, però el track segueix pel GR10 i la HRP fins al Puig Neulós (antenes, monòlit i vèrtex). Les vistes des del pic del puig Neulós, si la meteorologia no fa honor al seu nom, són espectaculars, amb les planes del Rosselló i de l’Alt Empordà esteses als seus peus fins al mar, el Canigó i la serra de l’Albera.
Baixem per una curta trialera i seguim per la carena i el GR-10, passem el refugi lliure de la Tanyadera, el coll Pregon i el coll del Faig i ens mantenim a la carena fins al coll de l’Estaca. Baixem per un corriol molt incòmode durant uns 50 minuts, amb poques possibilitats de ciclabilitat. Passem la placa que recorda als maquis que van morir a aquest indret a mans de la Guàrdia Civil i un parell de tanques. Abans del coll de la Dona Morta (fita de propietat característica) passem a l’altre banda de la tanca i busquem una pista de desembosc. Hem deixat les balises grogues. Passem l’església de Sant Martí de Baussitges i fem una anada i tornada per visitar l’església de Sant Genís Desprac. Continuem per la pista amb remuntada inclosa i, al coll de Creus, deixem la pista que ens portaria a passar per davant de mas Corbera. Com no sabem fins a quin punt som benvinguts, al coll de Creus prenem un corriol que bastant còmodament ens apropa a les pistes secundàries que seguirem fins a Espolla.
Observacions. Es pot provar a pujar per aquest corriol fins al coll de Creus; la pujada és dura però segurament possible excepte un parell de pasos que s’haurà d’empentar la bici.
Descàrrega el track a Wikiloc
Track original: Espolla Requesens Neulos Estaca Bausitges Genis
Entre Figueres i la Jonquera
Aquesta és una ruta circular amb filosofia ‘via verda’. De fet, aprofitem per una banda el Camí de Sant Jaume i per altre Pirinexus. Amb aquestes dues propostes unim Figueres i la Jonquera amb un recorregut circular. Podem situar el punt de sortida a Figueres o a la Jonquera; o encara millor a Vilabertran, de fet, el tram entre Figueres i Vilabertran és un enllaç per si arribem a Figueres en tren. Us proposem fer-la en sentit horari però tampoc hauria de representar problemes especials fer-la en sentit contrari.
Punts de pas: Pont de Molins, Biure, La Jonquera, els estanys de la Jonquera o de Canadal, Capmany, Vilarnadal i Peralada.
[map style=”width: 640px; height:480px; margin:20px 0px 20px 0px; border: 1px solid black;” bike=”yes” gpx=”http://www.bttpirineus.org/wp-content/uploads/Figueres Jonquera.gpx”]Excusa per l’Alt Empordà
Puig Segalar i Puig Valldavia, el Castellet i castell de Valldavia, el riu Fluvià
i la platja de Sant Pere Pescador
Aquesta excursió és una excusa per donar-se una volta per l’Alt Empordà i alguns dels seus llocs característics com són la ribera del Fluvià, fins el poble de Sant Pere Pescador i la seva platja, visitar les torres del Castellet i el castell de Valldavia i pujar als puigs arrodonits de Segalar i Valldavia amb els seus vèrtex geodèsics. El puir Sagalar ofereix una excel·lent panoràmica de la comarca i del majestuós Canigó, ben nevats als mesos d’estiu. Observacions: De tant donar voltes i amb tants indrets interessants (pics, castells, platges, rius) se’ns ha fet una proposta una mica llarga; es pot escurçar sinó baixem a la platja de Sant Pere Pescador. Punts de pas: Sant Pere Pescador, l’Armentera, Albons, Saus, Vilaur i Vila-Robau.
[map style=”width: 640px; height:480px; margin:20px 0px 20px 0px; border: 1px solid black;” bike=”yes” gpx=”http://www.bttpirineus.org/wp-content/uploads/Puigs segalar i valldavia.gpx”]