100 cims: Sant Corneli
Sant Corneli
’308 cims de la FEEC’: nº 236 (essencial)
’100 cims de l’ICC’: 82
Betetistes dels Pirineus: 51
Alçada: 2.291 m
Data ascensió: 06 gener 2023
Ciclable: fins 980/ 1.160
L’objectiu de l’excursió és pujar a Sant Corneli (1.351 m), cim número 236 del repte dels 100 cims de la FEEC (considerat essencial) i número 82 de la llista de 100 cims de l’ICGC. Aquesta excursió la podem catalogar de molt dura perquè el tram de pista des de les Collades de baix a 980 m és difícilment pedalable i el tram quan s’acaba aquesta pista, en una petita clariana, a 1.160 m fins al cim (1.351 m) és dur d’empentar la bici. Sortirem del poble Basturs (632 m) a l’antic terme d’Orcau, actualment d’Isona i Conca Dellà, al Pallars Jussà. El 1938, a la Guerra Civil, la plana als peus del poble de Basturs va ser escenari d’enfrontaments freqüents entre franquistes i republicans, a part de bombardejar la zona des de tots dos costats. Per això algunes de les fortificacions franquistes com búnquers, nius de metralladores i trinxeres són fàcilment accessibles des de Basturs, Sant Romà d’Abella o Figuerola d’Orcau. Encara l’octubre del 2020 es va trobar un projectil sense esclatar de la Guerra Civil.
Ens dirigim per pista asfaltada cap als estanys de Basturs protegits pel Pla d’Espais d’Interès Natural i per la Xarxa Natura 2000. Juntament amb els estanys de Banyoles, els de vall de Sant Miquel de Campmajor i d’Estany de Montcortès (vegeu la ruta al roc de Sant Aventí) són les zones humides d’origen càrstic més notables de Catalunya. Són dos estanys, un més gran de forma gairebé circular i un altre, més petit (Estany Xic), situat al nord-oest del primer, totalment envoltat per conreus i pràcticament dessecat. Dels estanys ens dirigim per pista en bon estat a les Masies de Sant Romà. Baixem per creuar el riu d’Abella i el remuntem fins cal Macià per una pista que pot estar molt fangosa. Comencem una pujada amb trams durs i pedregosos (la ruta 8 del centre btt fa una mica més de volta, però és més còmode), arribem a uns camps d’ametllers i quan s’acaben la pista empitjora. A les Collades de baix (960 m) la ruta 8 tira avall per anar a buscar Vilanoveta i nosaltres tirem amunt per pista neta de vegetació però en mal estat i costeruda. La pista s’acaba a una petita clariana (1.160 m) i comencem la remuntada bici al coll o al costat. El panorama dels Pirineus des de Sant Corneli és recompensant. A més, ens podem imaginar escenaris de la Guerra Civil, al denominat front del Pallars (vegeu l’excursió a Vilanoveta). La baixada per corriol té una longitud d’uns 4,5 km, un paradís pel més hàbils i una llarga caminada pels altres. En arribar a la pista girem a l’esquerra (a la dreta a 450 m tenim la cabalosa Font freda i a 1.500 m el poble d’Aramunt amb oferta de restauració). Continuem paral·lels al pantà de Sant Antoni fins a trencar a l’esquerra cap al poble despoblat de Montesquiu (algunes rampes dures), el coll d’Orcau i el poble d’Orcau. Comencem a baixar per la LV-5112 uns 1.200 m fins a trencar a l’esquerra a un camp d’ametllers. Seguirem per aquests camps de cereals de secà fins a Basturs.
[map style=”width: auto; height:400px; margin:20px 0px 20px 0px; border: 1px solid black;” bike=”yes” gpx=”http://www.bttpirineus.org/wp-content/uploads/Basturs CORNELI panta Montesquiu Orcau.gpx”]Fitxa FEEC: https://www.feec.cat/activitats/100-cims/cim/sant-corneli/
Basturs: https://ca.wikipedia.org/wiki/Basturs
https://www.pallarsdigital.cat/noticia/13675/troben-artefacte-explosiu-guerra-civil-finca-basturs
estanys de Basturs: https://ca.wikipedia.org/wiki/Estanys_de_Basturs
estanys de Basturs, serra del montsec: https://www.serradelmontsec.com/espai-natural-estanys-de-basturs-montsec/
Front del Pallars: http://www.frontdelpallars.com/