Amer Sacalm
Aquesta és la secció de rutes btt i tracks btt per la Selva, amb el punt de sortida a Amer pels voltants del Serrat de les Saleres Velles i el Serrat del Formigó dels Betetistes dels Pirineus.
Amer – Rupit -Amer (42 km, 1.700)
Ruta 19 i aproximació al Serrat de les Saleres Velles per la ruta 21
Ruta 21 negre, els pantans de Susqueda i El Pasteral
El Castell d’Estela
Una negra més negra i fonts d’Amer
Una negra més negra i el bucle de Sant Martí Sacalm
Amer – Rupit – Amer
La ruta neix a Amer, en una petita vall entre les comarques de la Selva, a la qual pertany administrativament, i la Garrotxa, amb qui comparteix el tipus de vegetació, fauna i orografia. Amer està a mig camí entre Girona i Olot, al carrilet Olot – Girona. La morfologia d’Amer ve marcada per la vall fluvial del Brugent i la seva desembocadura al Ter, a la zona més plana de Sant Climent, sota els penya-segats de Sant Roc. Anem a visitar Rupit un dels pobles més conservats de la comarca, fins al punt que a vegades sembla un parc temàtic. La anada per la vall amb pujada final és més dura del que sembla i la tornada per sobre de la cinglera és espectacular. De pas, visitarem carretera d’Amer a Sant Martí Sacalm, nucli de Sant Martí Sacalm, collet de Sant Martí, Can Santpau, el Castell de Fornils, coll sota l’Agullola Xica, Rupit (no és necessari arribar; es pot tallar pel salt de Sallent), el salt de Sallent, nucli de l’Om de la Vallessana, carretera al Far, el Santuari del Far i el grau de Santa Anna.
Ruta 19 i aproximació al Serrat de les Saleres Velles per la ruta 21
Amb el punt de sortida a l’antiga estació del carrilet d’Amer anirem a escalfar seguint les indicacions de la ruta 19 blava del centre btt (indicacions que no coincideixen amb el track penjat a wikiloc pel centre btt) i desprès pujarem fins casi tocar Sant Martí Sacalm seguint la ruta 21 negre del centre btt. Son punts de pas: carrer del camí ral d’Amer, pista a Sant Climent d’Amer, El Sastre, Can Boada, El Reverter, cementiri de Bonmatí, Sant Julià del Llor, asfalt, creuem la C-63 (ull!!), carrilet, La Cellera de Ter, el Pasteral, casi Amer, pista secundaria amb fortes rampes de pujada, Camp Gran del Mont, pista del Camí Vell d’Amer a Sant Martí Sacalm, paisatje de tardor, castanyers, roures, desviació a Sant Martí Sacalm (800 m, alçada màxima), Les Fontiques (mas amagat per la vegatació), creuem la pista asfaltada que puja a Sant Martí Sacalm, seguim baixant, castanyers, alzines, mas El Colomer i esglèsia de Sant Marçal del Colomer, font de l’abeurador, carrilet.
Ruta 21 negre, els pantans de Susqueda i El Pasteral
Aquesta ruta ressegueix la ruta 21 negra del centre btt amb un parell de canvis. Sortim de l’estació de l’antic carrilet d’Amer i anem pujant per una pista secundaria amb fortes rampes de pujada, Camp Gran del Mont, pista del Camí Vell d’Amer a Sant Martí Sacalm, paisatje de tardor, castanyers, roures, deixem a la dreta la desviació cap a Les Fontiques (a on ens porta el track del centre btt), Sant Martí Sacalm (835 m) i Església de Sant Martí Sacalm. Ara agafem una pista ampla que seguim sense complicacions fins els pantans de Susqueda i el Pasteral. En lloc d’entrar a Amer pel carrilet, utilitzem el camí Voramera (somiat i dissenat per Lluís Bosch) i el carrer del camí ral. Una ruta amb una forta pujada i una baixada còmoda per pista.
El Castell d’Estela
Magnífica excursió que, amb el punt de sortida a l’estació del carrilet d’Amer, ens permetrà conèixer l’alzina monumental Les Famades, pista asfaltada, mas El Mont, Camp Gran del Mont, visitar el castell roquer d’Estela, recular, pujar a Sant Martí Sacalm (835 m) i Església de Sant Martí Sacalm i fer una còmoda baixada per pista fins els pantans de Susqueda i el Pasteral, una part del camí de Voramera i el carrer del camí ral d’Amer. Per arribar al castell d’Estela hem de deixar la btt al final de la pista i fer l’aproximació final a peu. Del castell queden quatre pedres però és una bona atalaia del pantà del Pasteral i de l’aiguabarreig del rius Ter i Brugent.
Una negra més negra i fonts d’Amer
L’objectiu d’avui és buscar un corriol de baixada de Sant Martí Sacalm que no sigui per la pista ampla (com diu el Jordi quina llàstima baixar per pista si hi ha corriols) i l’objectiu secundari és visitar fonts d’Amer, moltes d’elles restaurades per Jesús de la Bruguera segons indiquen els cartells. Sortim del camp de futbol i anem a buscar el camí de la Font Picant, passem per la Font dels Capellans, altre font, Font Picant (Fonter), reculem i pugem cap a la Font de l’Abeurador, Font dels Carlins i alzina monumental de les Famades (al sortir a la pista asfaltada hi ha altres tres exemplars magnífics). A la carretera a Sant Martí Sacalm, tirem cap a la font de Can Mel, reculem, carretera a Sant Martí Sacalm, desviació a la Font Fresca, reculem, Font dels Degotalls (si seguisim per l’asfalt arribariem a la Font de la Teula), desviació per pista a l’esquerra, plans a prop de Sant Martí Sacalm. la pista ampla es va estretent. Comencem la baixada més negra que la ruta negra, catedralícia com la han catalogat alguns amants de les trialeres, pel coll de Bou o collet del Serrat de les Sorres (accés a peu al Castell d’Estela) i fins l’ermita de Sant Agustí de Lloret Salvatge, pista asfaltada al costat del riu Ter, pantà del Pasteral, camí Voramera (somiat i dissenyat per Lluís Bosch) trams 2 i 1.
Una negra més negra i el bucle de Sant Martí Sacalm
La mateixa excursió anterior amb un parell de canvis. El primer és que no visitem ni la font de Can Mel ni la Font Fresca. El segon és que visitem el nucli de e Sant Martí Sacalm (835 m) i Església de Sant Martí Sacalm (que pertany al municipi de Susqueda) abns d’enfilar la trialera de baixada al pantà de Susqueda.
Fent el tafaner …
Castell d’Estela (s. XI-XVI). El topònim Estela conjuga la presència d’un monument megalític, menhir en
aquest cas, utilitzat o no com a fita, amb l’afegitó de tradicions supersticioses. Es troba en la línia divisòria dels bisbats de Vic i de Girona i de les parròquies d’Amer i de Lloret Salvatge. Per aquest motiu, abans de la construcció del castell, va ser sens dubte una fita o estela el que va donar nom a aquest lloc i, per tant, al castell. Documentat a partir de l’any 1080, el castell consta d’un cos de planta rectangular, força arrasat. Al 1289 se cita com a senyor del castell d’Estela a Bernat de Castell i, més tard, al s. XIV, a Pere de Soler. És molt probable que fos destruït pels terratrèmols del s. XIV.
Sant Martí Sacalm o Cantallops. Situat a 831 m. Impressionant paisatge de les Guilleries i magnífic mirador del cingle del Far, que es pot contemplar des de la base fins al cim, situat a 1112 m, coronat pel santuari homònim. L’església de Sant Martí Sacalm està dedicada al sant del mateix nom i data d’abans de l’any 1150.
Font Picant. Explotació i embassament d’una coneguda marca d’aigua embotellada (Fonter). Sembla que Danone explota la marca però treu l’aigua del manatial de Fontemilla a Sigüenza (Guadalajara). Antigament, hi havia l’Hotel Restaurant Amer-Palatín, amb baixador del tren d’Olot a Girona. Aigües bicarbonatades de baixa mineralització