Montblanc – Barcelona
Amb aquesta ruta unirem Montblanc amb Barcelona. El que estiguin molt preparats la poden fer en un dia però lo més lògic es aturar-se a Vilafranca de Penedès (RENFE). Quan arribem a l’alçada de Olesa de Bonesvalls – Begues s’obren infinites possibilitats tant per acabar la ruta a Barcelona com a un alguns del pobles i ciutats de la seva àrea metropolitana.
Per sortir de Montblanc anirem a buscar el pont romà i ens dirigirem cap a Cabra del Camp per la pista al costat de l’autopista. Agafarem una pista que es transforma en un corriol trencat i alguns trams brut, fins les afores del Pla de Santa María. Per arribar a Vila-Rodona hem de passar un corriol molt divertit que travessa la riera tres vegades i en el que molt probablement ens mullarem els peus (els precaris ponts de fusta poden estar fora de lloc). Travessarem els pobles de Rodonyà, Masllorenç, Masarbonès i prenem el corriol del Torrent de les Segueres, molt divertit i estret. Voregem el circuit, Santa Oliva, l’Arboç, Les Masuques, castell de Penyafort i arribem al tram més lleig del recorregut la fàbrica de ciment i el polígon industrial, Moja, l’Arboçar i urbanització Can Mitjans.
Per arribar a Barcelona teniu un munt d’alternatives. Us proposem el track que vam preparar per la Barcelona – Sitges de Probike del 2014, entre Can Mitjans i Barcelona, en sentit invers.
Alternatives. Des de l’Arboç o des de Can Mitjans podem continuar cap al riu Llobregat seguint altre transversal, Del delta del Ebre a delta del Llobregat. A Santa Oliva i a l’Arboç podem fer cap a Barcelona o cap a Tarragona seguint la Barcelona – Tarragona. Per arribar a Barcelona també podem utilitzar alguna de les rutes de Radials al Garraf.
Connexions. A Santa Oliva i l’Arboç amb la Barcelona – Tarragona. Per Olesa de Bonesvalls i per Can Mitjans passen varies rutes de la comarca del Garraf i de Radials al Garraf.
Proposta de segmentació
1. Montblanc – Vilafranca del Penedès
2. Vilafranca del Penedès – Barcelona
Punts de pas
Montblanc
Cabra del Camp
Pla de Santa María
Vila-Rodona
Rodonyà
Masllorenç
Masarbonès
Torrent de les Segueres
Santa Oliva
l’Arboç
Les Masuques
Castell de Penyafort
Moja
(Vilafranca del penedès)
L’Arboçar
Urbanització Can Mitjans
Olesa de Bonesvalls
Un recorregut btt tan llarg com aquest i per un territori tan humanitzat com Catalunya necessàriament utilitza senders i pistes en diferent estat de conservació, algunes d’elles asfaltades i combina paratges entranyables amb industrialitzats o mal conservats. A Montblanc podem arribar amb la RENFE, la línia Barcelona – Lleida. Tenim tren a Vilafranca del Penedès
Fent el tafaner …
El municipi de Masllorenç està situat a la part de ponent de la comarca del Baix Penedès, limitant amb l’extrem de llevant de l’Alt Camp, comarca a la qual pertanyia fins a l’any 1990. El terme municipal té una extensió de 6,6 Km2 i comprèn, a més a més del poble de Masllorenç, l’agregat de Masarbonès, com a centres històrics, i la urbanització la Font d’en Talló com a nucli de recent creació. El territori que ocupa aquest terme és lleugerament accidentat pels darrers contraforts meridionals de la serra del Montmell, amb una alçada mitjana d’entre 270 i 280 m.
El sòl és bàsicament de tipus càrstic i argilós. Les terres són, en general, pobres. La vegetació que hi trobem és la garriga per damunt del bosc en les terres no cultivades. En la terra conreada, l’agricultura dominant és la de secà, essent el conreu principal el de la vinya, l’olivera i l’ametller, per ordre d’importància. Abans del 1.956, els conreus principals eren els del garrofer i l’olivera, els quals quedaren molt afectats per les gelades d’aquell any, cedint la seva importància a l’ametller i a la vinya. Posteriorment, aquest darrer conreu ha anat augmentant en detriment de l’altre.
L’economia del municipi es basava sobretot en l’agricultura. En els darrers anys, però, l’augment de la mitjana d’edat dels pagesos del municipi i les dificultats per les quals passa aquest sector han obligat molts joves a deixar aquest tipus d’activitat i ha fet que l’agricultura a temps perdut passi a ser el més predominant en aquest sector. Dins del sector secundari, fins a mitjans d’aquest segle destacaven al municipi les cases de fabricació de mobles. Posteriorment, als anys setanta es van instal.lar al municipi i en les seves proximitats altres empreses, entre les quals destaquen les dedicades a la fabricació de tendals i d’articles d’esport. En el sector terciari destaquen els comerços de venda de mobles i també l’Àrea de Servei “Alt Camp” de l’Autopista A-2, molt propera al municipi i que també dóna feina a alguns veïns.
Un dels atractius arquitectònics de Masllorenç, el seu castell, fa més de quinze anys que està en estat de semi abandonament. Dos joves de la localitat s’han decidit a recuperar-lo, acabar-lo, fer-hi actes i que sigui la punta de llança de la promoció turística del poble. De moment, han netejat entorns i interiors. I de cara al març hi volen fer una fira medieval. Els promotors de la recuperació del castell són dos nouvinguts al poble, el vilafranquí Gerard García i Adrià Mesa, de Castellar del Vallès. Primer es van posar en contacte amb el seu propietari, Conrad Calaf, amb qui ja han arribat a un acord per tal de tirar endavant el seu projecte, que consisteix a potenciar el castell, fer-hi tota mena d’actes i, amb els guanys que vagin obtenint, anar acabant els interiors del castell de mica en mica. El castell va ser construït al 1980, però té aspecte medieval. Està emmurallat i es troba al capdamunt d’un turó amb unes vistes imponents sobre la rodalia.
Ruta per la Serra del Montmell i el castell de Masllorenç
http://www.lepetitroc.org/p/novetats-al-bloc.html