1001 cims: Roc Colom
Roc Colom
’308 cims de la FEEC’: no catalogat
’100 cims de l’ICC’: no catalogat
Betetistes dels Pirineus: 1004
Alçada: 2.504 m
Data ascensió: 8 juliol 2012
Ciclable: no?
L’objectiu d’aquest track btt ruta btt es pujar al Roc Colom, un cim fronterer dels Pirineus. Per estalviar-nos la llarga pujada de carretera, la millor opció és sortir des del pàrquing de l’estació d’esquí de Vallter (2.100 m). Començarem caminant uns 40 minuts fins la portella de Morens (2.400 m). Carenarem per un corriol que ens mantindrà per sobre dels 2.300 m d’alçada i ens deixa a la base del Roc Colom. Normalment arrossegarem la bici malgrat fent ziga-zagues és possible arribar ciclant fins el cim (2.504 m). Baixem al coll de Pal i iniciem la baixada però deixem el sender que baixa a les Roques d’en Mercer i prenem la carena que baixa fins el coll d’Ares passant pel coll de Siern, coll de Maçanells, coll Pregon i collada Prats. Al coll de Pal Tenim el Costabona i la coma del Tech a tocar. Al coll d’Ares seguim per pista cap a la caserna de carabiners (abandonada), casa rural La Costa de Molló, carretera, urbanització de Font Rubí i Camprodon. Observacions: Lineal, cal tenir un cotxe per recuperar de Camprodon a Vallter. El Roc Colom es caracteritza per la petita escultura d’un colom blanc i per una fita fronterera difícil de trobar. Segons l’Enciclopèdia catalana hi ha un altre Roc Colom de 961 m d’alçada al municipi de la Jonquera, a la comarca de l’Alt Empordà i, encara, un altre Roc Colom de 2.686 m a l’Alta Cerdanya.
El Roc Colom i el Costabona des de Vallter i fins Camprodon
Aquesta és la millor proposta per fer el Roc Colom i el Costabona en una sola ruta btttrack btt. S’inicia a l’estació d’esquí de Vallter 2000 i començarem caminant uns 40 minuts fins la portella de Morens (2.400 m). Carenarem per un corriol que ens mantindrà per sobre dels 2.300 m d’alçada i ens deixa a la base del Roc Colom. Normalment arrossegarem la bici malgrat fent ziga-zagues és possible arribar ciclant fins el cim (2.504 m). Baixem al coll de Pal i pujem al Costabona (2.465 m). En lloc de tornar al coll de Pal seguim unes fites grogues que ens porten a les mines abandonades de tungstè i seguim per la pista avall. A uns 1.520 m d’alçada deixem la pista i remuntem uns 20 min per un corriol que ens puja a la carena fronterera a l’alçada del coll de Siern. Seguim per la carena cap el coll de Maçanells, coll Pregon i collada Prats. Al coll de Pal tenim el Costabona i la coma del Tech a tocar. Al coll d’Ares seguim per pista cap a la caserna de carabiners (abandonada), casa rural La Costa de Molló, carretera, urbanització de Font Rubí i Camprodon. Observacions: Lineal, cal tenir un cotxe per recuperar de Camprodon a Vallter. Espectacular.
El coll del Pal (2.320 m) uneix les comarques del Ripollès i el Vallespir, entre els termes municipal de Setcases i comunal de Prats de Molló i la Presta. En aquesta collada hi ha un curiós giny astronòmic que marca el pas del Meridià verd i que a les 12 del migdia, hora solar, permet comprovar l’encaix de l’ombra que genera amb unes fites. El monumental aparell té un regle amb la mesura d’un metre, en record dels astrònoms Méchain i Delambre. Una mica més endavant, i camí del Costabona, es pot veure un bloc geodèsic de pedra i un rètol que indica que ens trobem dins la Reserva Natural de Prats de Molló – la Presta i tot seguit un rellotge de sol i una roca esculpida que recorden, novament, el pas pel Meridià verd. Al coll del Pal hi ha la fita fronterera número 513 entre els estats francès i espanyol. És una fita de base quadrada, grossa, capçada per una forma piramidal, amb el número de color negre damunt d’una marc blanc. En aquest cas no hi ha creu. És a la vora oest del coll.