100 cims btt: Milany
Tenim un problema a l’hora de càrregar els tracks i els mapes. Si necessiteu cap track podeu contactar amb: xaviercarbonell222@gmail.com
El castell de Milany
’100 cims de la FEEC’: essencial
’100 cims de l’ICC’: nº 34
Betetistes dels Pirineus: 41
Altitud: 1.529 m
Data ascensió: 21 agost 2016
Ciclable: si
El castell de Milany i Vallfogona des de Vidrà
El punt de sortida de la ruta és al poble de Vidrà i el seu focus d’interès és visitar el poble de Vallfogona i pujar al castell de Milany (1.529 m). La pujada des de Vallfogona comença per una pista amable en bon estat fins a la casa de les Artigues, però després s’encabrita i el seu estat empitjora. La visita al castell de Milany, amb qualsevol de les seves aproximacions, és una clàssica del btt català. Aquesta és una volta llarga, habitualment si se surt de Vidrà no és necessari baixar a Vallfogona (bar restaurant ocasional). Observacions: un punt de sortida alternatiu és Vallfogona
Fitxa dels Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC)
[map style=”width: auto; height:400px; margin:20px 0px 20px 0px; border: 1px solid black;” bike=”yes” gpx=”http://www.bttpirineus.org/wp-content/uploads/Vidra castell Milany.gpx”]El castell de Milany per l’ermita de la mare de Déu de la Cau
Aquesta és una segona aproximació al castell de Milany, en aquest cas sortint de Vallfogona. Ens dirigim pel PR seguint les marques grogues i grogues i blanques fins a la Tolosa. Aquest és un tram entretingut i amb trams que poden estar enfangats. Si vols anar més de pressa, pots agafar la carretera en direcció Ripoll i al pont de Samala, prendre una pista encimentada que surt a l’esquerra. Se segueix aquesta pista fins a connectar amb el track una corba abans de la Tolosa. La pista té trams pedregosos i altres de fort pendent, però la fageda per la que pedalem és exuberant i val la pena fer la volta que fem. Superem l’ermita de la Mare de Déu de la Cau (no sembla una ermita perquè no té campanar ni cap signe religiós) i la casa de Milany. Pocs metres després de la casa seguim per l’esquerra i anem superant desnivell pels camps de pastura. Fa falta força i tècnica i empentar la bici a estones. Visitem el castell i baixem per la pista més habitual per pujar de Vallfogona al castell, en bon estat des de la casa de les Artigues fins al poble. Ens desviem per admirar el pont medieval, el que ens obliga a caminar alguna estona a la vora de la riera i, sobretot, a la pujada final al poble. Observacions: Amb el Toni.
Descàrrega el track a Wikiloc
Track original: Vallfogona, Mare de deu de la cau, castell Milany, pont medieval
Castell de Milany i ermita de Santa Margarida de Cambrils
L’objectiu de la ruta és pujar dos cims del repte 100 cims de la FEEC: Castell de Milany (Milany pel ICGC) i Santa Magdalena de Cambrils (1.547 m). El castell de Milany (1.529 m) és un cim essencial del repte. Altres focus d’interès de la ruta són les tres ermites per les quals passarem: Mare de Déu de la Cau, Santa Margarida de Cabagés i la mateixa Santa Magdalena de Cambrils. El punt de sortida és a Vallfogona (del llatí valle faecŭnda) de Ripollès. El seu nucli medieval, ben conservat, consta d’una plaça central i al voltant seu i en forma circular es van construir les antigues cases, que encara conserven llindars i balcons centenaris. Destaquen el castell i el pont medieval. L’activitat ramadera i forestal subsisteix amb el turisme i les cases de segona residència.
Sortim per la carretera N-260 en direcció a Ripoll que deixem a l’altura de l’Orri per una pista encimentada que hem d’abandonar a causa d’una pedrera. A can Mestre, deixem el ciment i seguim marques de PR fins a anar a sortir a la pista que puja al mas la Tolosa. Aquest és un tram entretingut i amb trams que poden estar enfangats. Si vols anar més de pressa, no ets desviïs a l’Orri i segueix per la carretera en direcció Ripoll uns 4 km i al pont de Samala, s’agafa una pista encimentada que surt a l’esquerra. Se segueix aquesta pista fins a connectar amb el track una corba abans de la Tolosa. De seguida, la pista comença a tenir trams pedregosos i altres de fort pendent, però la fageda per la qual pedalem és exuberant i val la pena gaudir de les sensacions. Deixem l’ermita de la Mare de Déu de la Cau (no sembla una ermita perquè no té campanar ni cap signe religiós; Mare de Déu de la Cau, / doneu-me un marit, si us plau; / siga ronyós, siga poiós, / mentre marit fos) a la dreta i, més endavant la casa de Milany. Pocs metres després de la casa seguim per l’esquerra i anem superant desnivell pels camps de pastura. Fa falta força i tècnica i empentar la bici a estones. Finalment, arribem al castell deixant la bicicleta als seus peus. Tenim una panoràmica 360° des del Bassegoda a l’est als Rasos de Peguera i el Pedraforca a l’oest passant pel Canigó, el Costabona, els Bastiments, el Taga, la Tossa d’Alp i la serra d’Ensitja. Reculem al coll i prenem un corriol balizat en groc i /o blanc-i-vermell, però ens guiem pel track. Seguim aquest corriol que va carenant entre prats i fagedes fins al coll de l’Espinal. Al coll decidim baixar per les pistes de treure fusta fins al Pujol i la bufona ermita de Santa Margarida de Cabagés. Seguim per la pista, superem el faig de Fontcuberta (declarat monumental pel departament de Medi Ambient, però sense placa identificativa) i sortim a la pista que uneix Vidrà amb la vall d’en Bas que prenem cap a l’esquerra. A la collada de Collfred prenem una pista secundària a l’esquerra, bastant malmesa i habitualment fangosa i amb roderes que ens porta al coll a on comença el corriol que puja a Santa Magdalena de Cambrils. Amaguem la bicicleta i ens acostem a peu a l’ermita i cim amb poca panoràmica a causa dels faigs. Reculem i només ens falta seguir pista avall, de nou amb roderes, fins que a prop del mas el Portús, millora considerablement i s’aplana. Al coll de Canes prenem l’N-260 cap a Vallfogona.
Track original: Vallfogona Ermita Cau MILANY coll Espinal Cabages MAGDALENA
Santa Magdalena de Cambrils, el Puigsacalm i el castell de Milany des de Vallfogona
L’objectiu de la ruta és fer tres cims del repte dels 100 cims de la FEEC en una sola excursió. Aquests cims són Santa Magdalena de Cambrils (1.547 m d’altitud), el Puigsacalm (1.514 m, considerat essencial) i el castell de Milany (1.529 m). El Puigsacalm i el castell de Milany també són presents a la llista de l’ICGC. Són cims d’altitud mitjana, però encadenar els tres en una sola jornada és un repte que podem considerar hors-categorie. El punt de sortida és a Vallfogona (del llatí valle faecŭnda) de Ripollès (a 956 m d’altitud; uns 200 habitants). El seu nucli medieval, ben conservat, consta d’una plaça central i al voltant seu i en forma circular es van construir les antigues cases, que encara conserven llindars i balcons centenaris. Destaquen el castell i el pont medieval. L’activitat ramadera i forestal subsisteix amb el turisme i les cases de segona residència.
Sortim de Vallfogona del Ripollès per l’N-260 fins al coll de Canes. Al coll prenem una pista planera a on un cartell ens informa que entrem a l’Espai d’Interès Natural de les Serres de Milany – Santa Magdalena i Puigsacalm – Bellmunt. La pista comença a enfilar-se amb trams enfangats fins al collet del Bosc. Al coll podem amagar la bici i continuar a peu fins a Santa Magdalena de Cambrils. Santa Magdalena és una ermita d’estil romànic del segle XIV que sembla fou ampliada amb una hostatgeria al segle XVII. Malgrat poder constituir una bona talaia la magnífica fageda que l’envolta ho impedeix. Reculem fins al coll i tirem avall per una pista de desembosc que també pot estar enfangada. Arribem a la pista de formigó que uneix la vall d’en Bas amb Vidrà i Ciuret. Fem a l’esquerra passem per la font Martingala i a una corba a dretes prenem la pista cap al Platraver (turisme rural i equitació). Abans del mas deixem la pista per un corriol indicat a la dreta i comencem a pedalar per pistes i corriols, que a la part ombrívola poden estar enfangats, superant portes i filats. Comencem a carenar després del coll de Manter i el paisatge i la verdor ens fascinen. Poc després de canviar de costat de carena trobem el corriol que puja al Puigsacalm al final del qual ens haurem d’arrossegar la bicicleta o carregar-la a l’esquena. El Puigsacalm (1.515 m; vèrtex geodèsic 294090001) pertany al municipi de la Vall d’en Bas a la Garrotxa. És el punt més alt de la Serralada Transversal, una muntanya emblemàtica, amb unes excel·lents vistes als cims i les serres dels voltants. Molts excursionistes accedeixen des del coll de Bracons. Aquest cim va formar part de la colla de punts que es van utilitzar per mesurar el meridià terrestre que passa per Dunkerque, París i Barcelona i determinar la longitud del metre.
Reculem i anem a buscar la font Tornadissa i l’església romànica de Sant Bartomeu de Covildases. Prenem per la pista dita de la Vila Vella que ens porta a Vidrà no sense fer una darrera remuntada. Tirem avall per la pista dita de la Vila Vella, deixem la gran masia de La Canal a l’esquerra, i de cap a recarregar piles a l’Hostal Serrasolsas a Vidrà (a uns 980 m d’altitud; uns 175 habitants) a la comarca natural del Bisaura. Vidrà viu del turisme, l’agricultura i la ramaderia i indústria forestal. Ara encarem el tercer cim del dia, passant per La Plana, Sant Jaume del Barretó i Palou Gros a on girem a la dreta. Més endavant deixarem a la dreta la pista que porta a Ciuret, entrem a la finca Milany i ens dirigim al castell. Ens donem una volta per les ruïnes consolidades i baixem cap a Vallfogona passant per la font Tosca. Hem estat pedalant per aquest espai d’interès natural a cavall de les comarques del Ripollès, Osona i la Garrotxa.
Observacions. Un cadenat ens serà d’utilitat per amagar la bicicleta al coll del Bosc i als peus del castell de Milany. A evitar si ha plogut els últims dies. Un punt de sortida alternatiu és Vidrà.
Descàrrega el track a Wikiloc
Track original: Vallfogona Ermita Cau Milany coll Espinal Cabages Magdalena