100 cims: Montmagastre
El pic i el castell de Montmagastre
‘100 cims de la FEEC’: nº 110
’100 cims de l’ICC’: no catalogat
Betetistes dels Pirineus: 4
Altitud: 762
Data ascensió: 2 octubre 2016
Pedalable: no
Sortirem de Ponts i anirem a visitar el castell de Montmagastre i a fer cim uns metres més amunt, un dels 100 cims emblemàtics. Curiosa muntanya de forma cònica. Passarem per Torreblanca (on hi ha una comunitat terapèutica de l’Associació Egueiro). Per arribar a l’església, el castell i el cim (vèrtex geodèsic) s’ha de remuntar un corriol a peu uns 20-25 minuts. El recorregut d’anada i tornada és una bona aproximació a la Noguera rural. Observacions: No trobarem cap poble ni bar al recorregut; hi ha una font a la cruïlla a on s’acaba la carretera asfaltada.
[map style=”width: auto; height:400px; margin:20px 0px 20px 0px; border: 1px solid black;” bike=”yes” gpx=”http://www.bttpirineus.org/wp-content/uploads/Pic i castell Montmagastre.gpx”]
El castell de Montmagastre és un edifici del municipi d’Artesa de Segre declarat bé cultural d’interès nacional. Està ubicat en el cim de 763 metres, i és una referència obligada a la zona. Des de tot arreu es veu aquesta muntanya de forma cònica i amb les ruïnes del castell i de la canònica de Sant Miquel. Un punt geodèsic situat damunt les restes del castell serveix de suport a l’hora de gaudir de les impressionants panoràmiques que hi ha des d’aquests indret privilegiat. És un castell termenat documentat l’any 1003. Montmagastre va ser un dels referents més importants a l’Edat Mitjana, potser el castell més esmentat quan es parla de les gestes i batalles que es van succeir en la lluita per la Reconquesta. Hi ha cites que parlen de la conquesta del castell de Montmagastre, juntament amb els d’Alós i Malagastre, entre els anys 1015 i 1016, durant la famosa expedició contra els sarraïns, que van arribar fins més enllà de Balaguer.
Queden només fonaments de murs al penyal coronat per l’església de Sant Miquel. A un nivell inferior als fonaments dels murs del castell, i de les restes d’una cisterna, hi ha les despulles d’aquest imponent edifici. S’ha d’anar amb compte, ja que el seu interior hi ha diversos punts amb risc d’esfondrament, a l’interior de l’església encara s’hi poden veure els grafits medievals de les seves parets: dibuixos de diversos guants de malla, d’una àliga, una llança i una corona. Encara hi resta dempeus l’altiu campanar i el majestuós absis romànic, de considerable altura, on es conserven restes de pintures murals del segle XIV. Enmig de les ruïnes, s’hi pot llegir també les inscripcions de les lloses de pedra que cobrien les tombes. També s’endevina una cripta subterrània i les de diferents piques de pedra i espais utilitzats en alguna època com a rebost. Hi ha detalls curiosos de construcció, com ara els murs principals separats horitzontalment per lloses verticals, i que formen un seguit de petites finestres obertes a la vall.