100 cims btt: el Mont
Tenim un problema a l’hora de càrregar els tracks i els mapes. Si necessiteu cap track podeu contactar amb: xaviercarbonell222@gmail.com
Santuari de Mare de Déu del Mont
’308 cims de la FEEC’: nº 45
’100 cims de l’ICC’: nº 16
Betetistes dels Pirineus: 55
Alçada: 1.125 m
Data ascensió: 3 desembre 2016
Ciclable: si
De Beuda al Santuari de la Mare de Déu del Mont passant per l’ermita de Coma Roure (i coll de l’Espinau, coll de les canals del Carig i Falgars)
L’objectiu d’avui és pujar al santuari de Mare de Déu del Mont, o simplement el Mont, cim essencial del repte dels 100 cims de la FEEC. El Mont és una de les muntanyes més emblemàtiques de Catalunya, des d’on Mossèn Cinto Verdaguer escrigué “El Canigó” (encara es conserva l’habitació on vivia, amb privilegiades vistes sobre aquesta muntanya). La història de Mare de Déu del Mont i les vistes que es poden contemplar des del seu cim són impagables. El punt de sortida és a Beuda un municipi disseminat en diferents nuclis de població i masos (l’ajuntament és a uns 338 m d’altitud; uns 210 habitants), amb un restaurant, una fàbrica de paper i una pedrera d’alabastre.
Sortim de Beuda cap al castell nou de Beuda, per pista asfaltada, i més tard encimentada, fins que davant de la porta de Can Meroles s’acaba el ciment. Passem al costat de can Roure, sortim a una pista de ciment i deixem a l’esquerra mas Aspre. Tenim forts pendents amb trams de ciment fins a arribar a un pla amb varies pistes. La més evident ens portaría al mas de Coma- Roure, i la segona es divideix al mateix pla en dos. La més més precària ens porta a l’estació sísmica de Beuda i al pla del Pedró. D’aquí surt un corriol a l’ermita de Sant Miquel de Coma Roure. Anem a peu i tornem i prenem una pista de treballs forestals per la que anem al coll Sacalm. Ara comença pista en bon estat o de ciment a la collada de l’Espinau, roure gegant a uns 150 m per la pista, i al coll de les Canals del Carig. Al coll un cartell ens informa que per l’esquerra baixaríem a Albanyà, però nosaltres fem a la dreta, passem per can Planells (ruïnes i una restauració inacabada del paller) i uns 1.000 m després deixem el ciment i pugem cap al mas de Puigbalí (magnífiques vistes sobre la plana de l’Empordà i l’Albera). Ens expliquen que a prop tenim uns oms monumentals i ens conjurem per anar a visitarlos en una propera ocasió. Continuem pujant per pista en bon estat, superem l’inici de la riera de Joncanet pel pont del Soler i arribem a Falgars. La casa pairal de falgars consta de nombroses edificacions (casa pairal, casa dels masovers, capella, pallisses, font) i és un microcosmos en si mateixa. De seguida trobem la pista asfaltada que ens portarà a dalt del santuari després de fer uns 400 m de desnivell. A mig camí tenim l’antic monestir benedictí de Sant Llorenç de Sous, que fou destruït durant els terratrèmols del segle XV, les restes del qual s’han consolidat. Finalment, arribem al cim a on trobem el santuari, bar-restaurant, hostatgeria, la estàtua en record de mossèn Cinto Verdaguer i les antenes. Les vistes són impressionants del del golf de Roses, el cap de Creus, la Garrotxa, l’Alt Empordà i Osona, la plana del Fluvià, les principals serralades de Catalunya i dels Pirineus, especialment, del massís del Canigó. Pujar al Mont ha començat a ser una meca, al igual que la pujada al Rocacorba, pels ciclistes de carretera de Girona que s’apropen a Girona.
Ara ens toca refer la pujada final. Baixada molt ràpida per pista asfaltada i aproximadament 1.400 m després del trencant de Falgars, hem d’estar a la guaita per agafar la pista de la dreta que ens porta al Noguer de Segueró. Aquesta és una imponent casa pairal d’una nissaga que van arribar a posseir més de 300 masos. Sembla que Mossèn Cinto Verdaguer va fer alguna estada. Continuem per asfalt deixant a l’esquerra la pedrera a cel obert d’alabastre (una varietat de guix) fins a entrar a Beuda. Pràcticament hem fet una circular al Mont passant per boscos ombrívols i boscos d’alzina pedalant casi sempre per pistes en bon estat, asfaltades o encimentades. Observacions: la ruta es pot escurçar si després del coll de Jou, pugem per can Trias a la collada de l’Espinau i al coll de les Canals del Carig.
Descàrrega el track a Wikiloc
track original: Beuda Coma Roure Falgars Sant Llorenç MONT
De Beuda al Santuari de la Mare de Déu del Mont passant per Can meroles i Mas Aspre (i coll de l’Espinau, coll de les canals del Carig i Falgars)
Aquesta alternativa és més curta perquè no fa la visita a l’ermita de Sant Miquel de Coma Roure malgrat passar molt a prop
track original: Beuda Meroles Aspre Espinau Falgars Sant Llorenç MONT
De Beuda al Santuari de la Mare de Déu del Mont directes pel coll de l’Espinau, coll de les canals del Carig i Falgars)
L’objectiu d’avui és pujar al santuari de Mare de Déu del Mont, o simplement el Mont, cim essencial del repte dels 100 cims de la FEEC. El Mont és una de les muntanyes més emblemàtiques de Catalunya, des d’on Mossèn Cinto Verdaguer escrigué “El Canigó” (encara es conserva l’habitació on vivia, amb privilegiades vistes sobre aquesta muntanya). La història de Mare de Déu del Mont i les vistes que es poden contemplar des del seu cim són impagables. El punt de sortida és a Beuda un municipi disseminat en diferents nuclis de població i masos (l’ajuntament és a uns 338 m d’altitud; uns 210 habitants), amb un restaurant, una fàbrica de paper i una pedrera d’alabastre.
Sortim de Beuda cap al castell nou de Beuda, per pista asfaltada i després del coll de Jou prenem una pista encimentada a la dreta que ens porta directament a la collada de l’Espinau (indicada Espinau). Trams de fortes pujades encimentades. Abans d’arribar a la collada deixem marxar a la dreta el trencant a Mas Espinau (mas de treball ramader i forestal i casa rural). Uns 120 m després de la collada de l’Espinau tenim un roure gegant a la dreta de la pista. Seguim per pista de ciment fins al coll de les Canals del Carig. Al coll un cartell ens informa que per l’esquerra baixaríem a Albanyà, però nosaltres fem a la dreta, passem per can Planells (ruïnes i una restauració inacabada del paller) i uns 1.000 m després deixem el ciment i pugem cap al mas de Puigbalí (magnífiques vistes sobre la plana de l’Empordà i l’Albera). Ens expliquen que a prop tenim uns oms monumentals i ens conjurem per anar a visitarlos en una propera ocasió. Continuem pujant per pista en bon estat, superem l’inici de la riera de Joncanet pel pont del Soler i arribem a Falgars. La casa pairal de Falgars consta de nombroses edificacions (casa pairal, casa dels masovers, capella, pallisses, font) i és un microcosmos en si mateixa. De seguida trobem la pista asfaltada que ens portarà a dalt del santuari després de fer uns 400 m de desnivell. A mig camí tenim l’antic monestir benedictí de Sant Llorenç de Sous, que fou destruït durant els terratrèmols del segle XV, les restes del qual s’han consolidat. Finalment, arribem al cim a on trobem el santuari, bar-restaurant, hostatgeria, la estàtua en record de mossèn Cinto Verdaguer i les antenes. Les vistes són impressionants del del golf de Roses, el cap de Creus, la Garrotxa, l’Alt Empordà i Osona, la plana del Fluvià, les principals serralades de Catalunya i dels Pirineus, especialment, del massís del Canigó. Pujar al Mont ha començat a ser una meca, al igual que la pujada al Rocacorba, pels ciclistes de carretera de Girona que s’apropen a Girona.
Ara ens toca refer la pujada final. Baixada molt ràpida per pista asfaltada i aproximadament 1.400 m després del trencant de Falgars, hem d’estar a la guaita per agafar la pista de la dreta que ens porta al Noguer de Segueró. Aquesta és una imponent casa pairal d’una nissaga que van arribar a posseir més de 300 masos. Sembla que Mossèn Cinto Verdaguer va fer alguna estada. Continuem per asfalt deixant a l’esquerra la pedrera a cel obert d’alabastre (una varietat de guix) fins a entrar a Beuda. Pràcticament hem fet una circular al Mont passant per boscos ombrívols i boscos d’alzina pedalant casi sempre per pistes en bon estat, asfaltades o encimentades. Observacions: Aquesta és l’opció recomanable.
track original: Beuda Espinau Falgars Sant Llorenç MONT curt