Els Ports II
Aquest és la segona part de les rutes i tracks pels Ports de Betetsites dels Pirineus. En aquesta secció la majoria de rutes tenen el punt de sortida a la comarca del Bajo Maestrazgo, a pobles com Fredes.
Pel que fa a la bicicleta de muntanya els ports són un espai especialment feréstec i pedregós, en el que podem gaudir de pistes, corriols i zones de bany molt atractives, i contemplar fauna diversa sent les cabres, els cabirols i els bous braus les més representatives. Hem d’estar pendents de canvis de temps sobtats. Als Ports hi ha poques referències i no trobarem molta gent a qui preguntar. S’ha de tenir molt clar el recorregut, el mapa i el track. Si sortim de les dos eixos principals, els camins i pistes acostumen a ser bastant pedregosos. Als corriols hi ha risc de punxades i sempre invertirem més temps del que havíem calculat. No sempre es troba aigua i moltes fonts són seques a la primavera i a l’estiu: hem de portar aigua en abundància. Ens hem d’aventurar per aquest territoris amb molt de respecte i precaució.
El portell de l’infern. 40 km, 1.400 m desnivell positiu
El coll d’Assucà (Casetes velles). 40 km, 1.100 m desnivell positiu
El Tossal dels Tres reis i el pic del Negrell. 45 km, 1.200 m desnivell positiu
La font d’en Ribot i el barranc de Capatx. 35 km, 1.100 m desnivell positiu
El tossal dels Tres Reis i Sant Miquel d’Espinalbà. 20 km, 550 m positiu
Fredes – Pena-roja – Beseit. 63 km, 1.200 m desnivell positiu.
El Portell de l’Infern
Aquesta és una ruta btt track btt track gps, per a gaudi dels descenders i dels endureros i de la que es pot disfrutar si ets molt tècnic. Sortim de l’esclusa del pantà d’Ulldecona i comencem a remuntar per la pista de la Fou, en principi molt suament. A uns 980 m d’alçada trobem a la dreta el desvio de la font del Retaule (el track arriba) i desprès tambè a la dreta el desvio a la font de la Carrasca. Poc desprès deixem el mas de Vallcaneres a on sempre hi ha caballs pasturant. Poc metres desprès de superar la segona tanca metàlica de Vallcaneres trobem el GR a la nostre esquerra. Seguim aquesta senyalització que ens ha de portar al refugi de la Font Ferrera, al Pinar Pla i a Beseit. De fet, desprès de la gran pujada comença la segona part de l’excursió per a gaudi de endureros i tècnics. Sortirem de Fredes pel PR en direcció al portell de l’Infern, prestant atenció a un punt en el que el track es desvia a l’esquerra per uns bancals per evitar un tram molt pedregós. Creuem la pista del cap de la serra a on comença la llarga baixada molt tècnica del portell de l’Infern. Presteu atenció als senderistes que tenen prioritat.
Observacions: Ens van explicar al bar de la Colònia Europa que els practicants d’enduro venen amb furgonetes i que els ciclistes arriben al pantà d’Ulldecona pel portell abans que el cotxe per la carretera; poden fer una parell o tres baixades en un matí. Pel portell de l’Infern es pujaba el peix i es baixaba la fusta. El portell de l’Infern és un reserva de flora. Ens hem d’assegurar tenir aigua en abundància per la dura pujada perquè la font de l’area de lleure de la Fou i la font de Retaule poden estar seques. Un punt alternatiu de sortida és Fredes.
[map style=”width: 640px; height:480px; margin:20px 0px 20px 0px; border: 1px solid black;” bike=”yes” gpx=”http://www.bttpirineus.org/wp-content/uploads/Pantano fredes portell infern pantano.gpx”]
El coll d’Assucà (Casetes velles)
A nosaltres ens agrada molt el coll d’Assucà o Casetes Velles perquè és un dels primers llocs per a on ens vam aventurar als Ports als anys noranta. I sembla que no han canviat gens!! Arribes al final de la pista i s’obren, que nosaltres sabem, cinc possibilitats per corriols. Tenim el corriol que ens baixa a l’inici del barranc de Capatx des del que podem per una pista secundària arribar a la pista de Fredes – Caro o continuar per corriol fent tot el barranc fins a trobar una pista en mal estat que ens deixa uns kilòmetres després a la mateixa pista. Avui explorarem el PR que ens porta al Faig pare i a la font del Retaule i el GR i Estels del sud que ens porten a la pista que puja del pantà en direcció al Refugi de la Font Ferrera i el coll de la Creu. Altra opció és dormir a la part lliure del refugi del mas del Frare o demanar la clau a centre excursionista d’Amposta per accedir a la part tancada que sembla més còmoda i que té aigua.
Hem situat el punt de partida al coll de la Creu (1. 240 m) al que podem arribar des de Fredes (10,7 km), des de Caro (21 km) en els dos casos utilitzant la pista Fredes- Caro o des de Beseit (15,5 km). Remuntem en direcció al Refugi de la Font Ferrera (1.150 m) que podem visitar, dormir i menjar, el mas del Sargento (1.200 m), mas de la Vallcanera (1.140 m; abans hem passat una tanca metàl·lica i després hem deixat a l’esquerra el corriol pel qual tornarem) i més tard una pista protegida per una cadena). Prenem la pista (1.000 m) cap a la font del Retaule i la fageda del Retaule, el Faig Pare (1.080 m) i el mas de Pataques (1.180 m). La pista es va convertint en corriol, arribem a una clariana verda en mig del bosc i comencem a caminar fins a la cota 1.260 m i arribem al coll d’Assuca (1.200 m) i les Casetes velles passant pel mas d’Andresito. Sortim a la pista, però de seguida la deixem per buscar el mas del Frare, baixar per bancals i seguir pel GR i el camí d’Estels del sud pel corriol (ciclable a trams) pel que anem a sortir a la pista per la veníem (1.200 m) després de superar una cota màxima de 1.260 m. Podem tornar al punt de partida pel mateix camí, però proposem una variació igualment per pista. Si heu sortit del peu del Caro no fa falta que arribeu al coll de la Creu. Observacions: S’ha de caminar abans i després del coll de l’Assuca. La distància recorreguda dependrà del punt de sortida. Es pot combinar amb altres excursions, sent la més evident La font d’en Ribot i el barranc de Capatx
El Faig Pare té una majestuosa arrel descoberta plena de formes capricioses que fa que sigui un dels arbres més bells del Parc Natural dels Ports. Declarat arbre monumental per l’ordre del DARP de 3 de desembre de 1992, està situat dintre de la reserva natural parcial de les Fagedes dels Ports. És un dels molts racons meravellosos i desconeguts que ens ofereix el Parc Natural. Se li calcula una edat aproximada de dos-cents cinquanta anys. La Fageda del Retaule és una relíquia botànica originada durant les glaciacions que es van succeir al nostre planeta. Degut a aquest avanç i retrocés del casquet polar les espècies de latituds més altes van haver de desplaçar-se cap al sud buscant la seva supervivència. Quan aquest gel es va retirar, hem de pensar que l’última barrera van ser els Pirineus, les espècies de climes més freds i humits van haver de quedar-se a les parts més altes de les muntanyes per imitar el seu clima natiu.
[map style=”width: 640px; height:480px; margin:20px 0px 20px 0px; border: 1px solid black;” bike=”yes” gpx=”http://www.bttpirineus.org/wp-content/uploads/Coll Assuca.gpx”]
El tossal del Tres reis i el pic del Negrell
L’objectiu d’avui és pujar a un tossal (elevació del terreny, petita, no gaire ampla ni de pendent gaire rost, en una plana o aïllada d’altres muntanyes) i a un pic. Sortirem de Fredes (1.090 m) cap al coll de Tombadors (1.260) a on deixem la pista principal. Pugem al tossal, reculem i ens dirigim cap al mas i l’ermita de Sant Miquel d’Espinalvà (1.150 m), la bordegem i baixem cap al riu del Racó d’En Patorrat que desprès ens tocarà remuntar. Arribem a l’eix La Sénia – Beseit, remuntem però deixem la pista principal per un trencant a ma esquerra i anem fent per camins i corriols cap al refugi de la Font Ferrera i la pista d’accés al pic Negrell (1.350 m) amb un punt de guaita i unes antenes. Reculem i podem tornar pel mateix camí però fem una mica de volta fins trobar l’eix Fredes – Caro.
El Tossal dels Tres Reis és una muntanya de 1.350 metres, punt més alt del Montsià i punt de confluència de Catalunya, País Valencià i Aragó. Els municipis que hi termenegen són La Sénia (Montsià), Fredes (Baix Maestrat) i Beseit (Vall de roures) (Matarranya). Anualment es celebra un aplec al que acudeixen gent dels tres regnes. Sant Miquel d’Espinalvà és una ermita i caseria del municipi de Vall-de-roures (Matarranya), al sur del terme, al cim d’un encinglerat tossal (contrafort septentrional del tossal dels Tres Reis) que separa el riu de la Pena del seu afluent per la dreta, el riu del Racó d’En Patorrat.
[map style=”width: 640px; height:480px; margin:20px 0px 20px 0px; border: 1px solid black;” bike=”yes” gpx=”http://www.bttpirineus.org/wp-content/uploads/Tossal 3 reis i Negrell.gpx”]
La font d’en Ribot i el barranc de Capatx
Visitarem la cabalosa font d’en Ribot, la font d’en Seneca, el coll d’Assucà i el barranc i riu de Capatx. El track comença a Fredes, però es pot sortir de Fredes (a 11 km per l’eix Fredes – Caro). Sortim de Fredes per l’eix Fredes- Caro (1.090 m), coll de Tombadors (1.260 m), mas del Ric de Fredes, coll de la Creu (1.240 m) fins a trobar la pista indicada a la Fou. Superem la tanca metàl·lica (1.210 m), visitem el que queda del mas del Sargento, reculem, baixem al mas de Vallcanera i poc després trobem una pista a l’esquerra protegida per una cadena que seguim. Passarem per la font del Ribot (bona aigua), la font de Seneca (bassa d’aigua) i la pista es va perdent. Veureu que el track va a buscar el corriol del coll d’Assuca i torna (1.225 m). Seguim la pista que es transforma en un corriol i que té uns 50 m amb molt pendent cara avall. Sortim a uns bancals i sota del refugi del Mas del Frare seguirem el track per buscar un corriol que primer puja i després va baixant fins a arribar a la pista del barranc. En lloc de remuntar-la seguim avall fins que s’acaba a una clariana. Ara ens queda baixar de la bici i caminar per un corriol abalisat amb fites de pedres, clar però brut. Al final arribem a les restes d’una pista que seguim fins a l’eix Fredes- Caro a l’altura de Millers. Per tornar a Fredes, aquesta vegada, passem pel refugi forestal de la Casa del rei i després seguim per l’eix. Observacions: El tram de font d’en Ribot fins a Casetes Velles és un dels nostres favorits dels ports (juntament amb Terranyes i el pla de les Foies). El barranc del Captx (a peu) ha estat un descobriment recent.
[map style=”width: 640px; height:480px; margin:20px 0px 20px 0px; border: 1px solid black;” bike=”yes” gpx=”http://www.bttpirineus.org/wp-content/uploads/Barranc de Capatx i la font de Ribot.gpx”]
El Tossal dels Tres Reis i Sant Miquel d’Espinalbà
L’objectiu d’avui és fer una matinal pels voltantas de Fedes. Pugem al Tossal dels Tres Reis (Catalunya, Aragó i País Valencià), reculem i ens dirigim cap al mas i l’ermita de Sant Miquel d’Espinalvà (1.150 m). Entre la desviació al mas i el mas trobem un corriol que puja per la dreta. Aquest corriol l’habien utilitzat a pedals dels ports fins la temporada 2014. És un corriol molt entretingut pel mig del bosc, trencat per arbres caiguts i que acaba al mas del Ric de Fredes, a l’eix Fredes – Caro pel que tornem a Fredes. Observacions: El Parc natural dels ports ha prohibit el pas de les bicicletes per aquest corriol. Una alternativa per tornar a Fredes es passar pel barranc del Patorrat i remuntar fins trobar la pista de l’eix Fredes – Caro.
[map style=”width: 640px; height:480px; margin:20px 0px 20px 0px; border: 1px solid black;” bike=”yes” gpx=”http://www.bttpirineus.org/wp-content/uploads/fredes tossal st miquel ric fredes.gpx”]
Fredes – Pena-roja – Beseit – Fredes
Aquesta és una circular pistera que ens permet visitar tres pobles emblemàtics dels ports: Fredes a la comarca de Benifassà i Pena-roja i Beseit al Matarranya i el pantà del riu Pena. El recorregut no té cap dificultat tècnica però és exigent físicament. Observacions: el track comença a Fredes però qualsevol dels tres pobles ens serveix com a punt de partida.
[map style=”width: 640px; height:480px; margin:20px 0px 20px 0px; border: 1px solid black;” bike=”yes” gpx=”http://www.bttpirineus.org/wp-content/uploads/Fredes Penaroja Beseit Fredes.gpx”]
Boixar, Fredes, cim 3 Regnes, Portell d l’Infern, Ulldecona, Sénia
Portell de l’Infern
Serveis per a una aventura autònoma
Horta de Sant Joan: Alberg els Olivers 977 435 360 i 619 594 175. Botigues, bar-restaurants, caixer automàtic
Paüls. Ca les Barberes (Montse i Enric). 977 492 330. 669 832 930.
Alberg dels Ports: 670 686 905
Prat del Compte: Ca l’Àngels. 977 42 83 09
Urbanització el Mascar (al peu del Mont Caro)
Hostal Pensió Els Ports: 977 267 143 i 607 852 376
Nou Refugi Caro: Guardes María i Mario. 977 267 128. 617 808 816
Refugi Mont Caro (UEC). 977 58 00 63. 609 790 321.
Penyarroya de Tastavins
Hotel: 978 89 66 42
Mas de Aragonés (a 2 km): 978 76 90 48, 637 11 58 14
Hospederia Virgen de la Fuente: 978 090 261, 673 546 067
La Sénia. Hostal restaurant Casa Manolo. 977 71 31 34
Fredes: Casa Rural Nuri i restaurant La Taberna: 977 729 152
Bar restaurant Colonia Europa: 977 72 90 43
Boixar: Casa Refugi el Boixar. 660 40 18 22