Terra Alta
Tenim un problema a l’hora de càrregar els tracks i els mapes. Si necessiteu cap track podeu contactar amb: xaviercarbonell222@gmail.com
Aquesta és la secció de rutes btt, rutes per bicicleta de muntanya i tracks btt per la comarca de la Terra Alta amb el punt de sortida a pobles com Horta de Sant Joan, Batea, Bot i Gandesa.
La Terra Alta és una de les comarques més despoblades de Catalunya, constituida per 12 municipis i situada entre les muntanyes dels Ports de Torosa-Beseit i la vall de l’Ebre un altiplà format per barrancs i elevacions de poca alçada, escenari d’una de les batalles més llargues i crues de la guerra civil espanyola.
Curiosa volta per Horta, Prat del Compte i Bot
Altra volta curiosa: Hippyatric SOTA i SOBRE carrilet
Santa Bàrbara i ‘Lo Parot’ des d’Horta de Sant Joan
Escenaris de la guerra civil: Serra de Cavalls, PUNTA REDONA i el Mirador de la Pau des de Gandesa
El PUIG CAVALLER i el Santuari de Santuari de la Mare de Déu de la Fontcalda
La PUNTA REDONA, el Mirador de la Pau i el PUIG CAVALLER
Gandesa Corbera 402 Quatre Camins Vilalba Moro Gandesa Pau Magdalena: Batalla de l’Ebre
Bot Almudefer Caseres Batea vinyes: Pedalant entre vinyes
Horta Parot arbres estació Mauri Balija Caseres Almudèfer Arenys: tres arbres monumentals
Horta Parot arbres estació Balija (Arenys): dos arbres monumentals
Especial Terra Alta – Caspe: Gandesa Batea Fabara Caspe Masaluca Villalba Fatarella Corbera
Curiosa volta per Horta, Prat del Compte i Bot
Amb el punt de sortida a Horta de Sant Joan anirem a fer el tafaner fins a arribar a Prat del Compte des d’on tornarem a Horta per la via verda. Sortim d’Horta de Sant Joan per pista asfaltada i anem a visitar el convent de Sant Salvador d’Horta i la cova i la font de Sant Salvador. Tornem pel mateix camí, passem per una font, seguim cara avall per la pista principal fins a trobar una desviació a la dreta que ens porta al mas del Sanxet. La pista s’acaba i seguim per un corriol pel qual arribem (a peu) a un estret collet de pedra. Baixem una mica i al segon collet trobem una pista que ens baixa a la carretera, la seguim a l’esquerra fins al camí dels Masos. El seguim cara amunt i molt a prop de connectar amb la pista que puja al coll i a la bassa de la Refoia trobem el GR- 7. El seguim cara avall fins a Prat del Compte. Per arribar a l’estació de la via verda remuntem per la carretera i ens desviem a la dreta per seguir el corriol que s’utilitza per a la romeria al santuari de la Fontcalda. El camí dona una volta per evitar un camp d’oliveres d’un veí que deu estar enfadat amb l’ajuntament o amb ell mateix, però nosaltres el travessem per evitar la pujada. Seguim la via verda fins a l’estació d’Horta i la pista asfaltada fins a Horta.
[map style=”width: auto; height:400px; margin:20px 0px 20px 0px; border: 1px solid black;” bike=”yes” gpx=”http://www.bttpirineus.org/wp-content/uploads/Curiosa Horta Convent Sanxet Ctra Masos Gr Prat Bot.gpx”]
Descàrrega el track a Wikiloc
Track original: Curiosa Horta Convent Sanxet Ctra Masos Gr Prat Bot
Altra volta curiosa: Hippyatric SOTA i SOBRE carrilet
Una segona volta curiosa, aquesta molt més curta, amb el punt de sortida a Horta de Sant Joan. Primer anem a buscar Lo Parot (olivera mil·lenària monumental) baixem a l’antiga estació del carrilet, creuem el track i anem a buscar una pista encimentada que puja de valent. És un tram curt al final del qual trenquem a la dreta. Passem pel mig d’una finca amb caravanes i un mas precari: és el Hippyatric, una curiosa forma de convivència per gent amb un passat. Seguim per aquesta pista que ens porta a passar per sota del carrilet. Seguim i arribem a la pista principal que baixa d’Horta cap a les Olles i Bot. A mitja baixada trenquem a l’esquerra; aquesta pista secundària passa per sobre d’un túnel del carrilet i ens porta a la carretera que uneix Horta i Bot. La travessem i prenem una pista principal, però la deixem per la segona pista a l’esquerra. Molt tranquil·lament baixem cap a l’estació d’Horta i pugem al centre del poble en forta pujada per camí balizat. Hem descobert pistes noves més enllà del carrilet.
Descàrrega el track a Wikiloc
Track original: curiosa hippyatric SOTA i SOBRE carrilet
Santa Bàrbara i ‘Lo Parot’ des d’Horta de Sant Joan
El primer objectiu del dia és pujar a Santa Bàrbara (o Muntanya de Santa Bàrbara), cim número 249 del repte dels 100 cims de la FEEC i cim número 48 dels cims més emblemàtics de l’ICGC. El punt de sortida és al poble d’Horta de Sant Joan (a 542 m d’altitud; uns 1.150 hab.) a la comarca de la Terra Alta. El segon objectiu és visitar ‘Lo Parot’, una olivera mil·lenaria d’Horta de Sant Joan.
Sortim d’Horta de Sant Joan travessant el poble i per camí rural asfaltat ens dirigim al convent de Sant Salvador d’Horta (o Santa Maria dels Angels). El convent de Sant Salvador és un antic convent franciscà fundat el 1543 i transformat en casa de recol·lectes el 1576. L’església es conserva sencera i amb culte, però el convent és en ruïnes. A l’esquerra del convent neix un corriol que seguim cap a la cova de Sant Salvador a on deixem la bici per continuar a peu. Passem les ruïnes de l’ermita de Sant Antoni (amb uns xiprers impressionants antesala dels que ens trobarem al cim). Continuem fins a les ruïnes de l’ermita de Santa Bàrbara. No ens atrevim a passar per la cresta fins a la creu i reculem admirant els xiprers i les àligues que tenen el niu a aquestes roques de conglomerat. Reculem i baixem a Bot seguint el camí rural asfaltat que passa per Les olles del riu Canaleta, un lloc de bany i iniciació al barranquisme. A Bot ens donem una volta pel poble, el mirador i l’antiga estació del ‘Sarmentero‘ nom amb el qual es coneixia el tren, el recorregut del qual és l’actual via verda. Per la via verda remuntem fins a l’antiga estació de tren d’Horta de Sant Joan, amb un curiós conjunt de xiprers formant cercle i un impressionant arbre.
Remuntem per la carretera finsa trobar les indicacions al segon objectiu del dia: ‘Lo Parot‘, és l’olivera mil·lenaria (“oliver” en aquestes contrades) més gruixuda de Catalunya. Aquesta curiosa denominació li ha estat donada perquè hom la considera, per les dimensions i l’edat, el pare de totes les oliveres. La tradició li atribueix dos mil anys i la varietat desconeguda avui dia, justifica la creença d’una edat mil·lenària.
[map style=”width: auto; height:400px; margin:20px 0px 20px 0px; border: 1px solid black;” bike=”yes” gpx=”http://www.bttpirineus.org/wp-content/uploads/Horta Joan BARBARA Bot via verde Parot.gpx”]Escenaris de la guerra civil: Serra de Cavalls, PUNTA REDONA i el Mirador de la Pau des de Gandesa
El primer objectiu d’aquesta ruta btt és pujar al Punta Redona, cim número 216 del repte dels 100 cims de la FEEC, a la Terra Alta i el segon objectiu és pujar al Mirador de la pau. El punt de sortida és al poble de Gandesa (a 368 m, uns 300 hab.). Sortim del centre del poble en direcció al polígon la Plana, i enfilem l’antic camí de Benissanet, una pista de tercer ordre amb bastant pedra solta, però ciclable completament. Veiem algunes construccions escultòriques i poètiques al·legòriques a la serra i a la Terra Alta. Continuem pel camí de les Carroves (deixem a la dreta una alternativa de tornada) fins al moment de deixar la pista i prendre un corriol a la dreta. S’acaba la ciclabilitat en un tram d’uns 3,5 km (excepte trams curts). Una alternativa és deixar aquí la bici coronar a peu i recular fins al punt de possible tornada a on seguin la pista recta ens portarà al track a la baixada de serra de cavalls). Nosaltres seguim bici a coll fins a la carena de la serra de Cavalls fins la Punta Redona. Estem al bell mig del qual va ser un important episodi de la guerra civil, amb restes de trinxeres de pedra del bàndol republicà. Seguim per la carena, no ciclable no perillosa, amb un pas equipat amb una cadena, deixant a la dreta el cim de La Carabassa. Finalment, ens decidim a baixar, deixant a la dreta uns grans forats a la muntanya que podrien ser un punt d’observació o enclavament de canyons. Hem invertit aproximadament uns 90 min en fer aquests 3.500 m. Sortim dels camps, arribem a la C-43, la seguim a la dreta i ens desviem cap a l’àrea recreativa de la Fonteta a on comença una pista asfaltada que ens durà al coll d’en Torner. Ara tocar remuntar de valent des dels 480 m d’altitud fins a la cota 705 a on es troba el Mirador de la pau o Mirador de la serra de Pàndols, espai de memòria. El mirador vol ser un homenatge a tots els homes que van perdre la vida en aquesta zona del front i a totes les guerres. Reculem fins a prop de la Fonteta, a on prenem un camí/corriol amb trams incòmodes i, a l’alçada d’un dipòsit d’aigua, deixem el trencant a l’esquerra que ens ha de dur al Puig Cavaller. Entrant a Gandesa podem veure una antiga mina d’aigua restaurada.
[map style=”width: auto; height:400px; margin:20px 0px 20px 0px; border: 1px solid black;” bike=”yes” gpx=”http://www.bttpirineus.org/wp-content/uploads/Gandesa RODONA Cavalls a peu Torner Mirador Pau.gpx”]El Puig Cavaller i el santuari de la Mare de Deu de la Fontcalda
L’objectiu d’aquesta ruta per bicicleta de muntanya és pujar al Puig Cavaller, cim número 163 del repte dels 100 cims de la FEEC amb el punt de sortida a Gandesa (368 m d’altitud; uns 300 hab.) a la comarca de la Terra Alta. Sortim del centre de Gandesa pel camí del coll de la Font i després del dipòsit d’aigua enfilem la pista (superem restes de trinxeres de la guerra civil que no vam saber veure) que ens portarà directament a les antenes del Puig Cavaller a on podem amagar la bici (625 m) i pujar al cim a peu (707 m). La pujada sense la bici no té cap dificultat excepte un curt tram amb una mica de timba en el que ens podem ajudar d’una cadena. El vèrtex del cim està ‘desgastat’. Admirem les magnífiques vistes de les Serres de Cavalls i Pàndols i de tota la Terra Alta. Vam contar no menys de 100 molins de vent. Reculem fins al coll i anem a buscar la pista que puja al coll d’en Torner.
Al coll prenem una pista senyalitzada com camí de Sant Jaume per la vall del Frare i anem baixant cada cop a un paisatge més humanitzat, mirador del Frare, oliveres, monument al pelegrí. Després de deixar el mas de la vall del Frare a l’esquerra i abans de travessar el riu Canaletes prenem un corriol esplèndid per sobre del riu, però que ens obliga a pujar i baixar esglaons arrossegant la bici. Passem la font d’aigua mineromedicinal que brolla a uns 28 graus de temperatura (a la nostre esquerre) i arribem al Santuari de la Mare de Déu de la Fontcalda (bar-restaurant i hostalatge).
Ens donem una volta i comencem a remuntar per pista asfaltada que remunta salvatgement. La pista és esplèndida, puja en ziga-zagues, amb perspectiva de la serra del Crestall i de les crestes de Volendins, amb cartells informatius al cap de la Costa, amb un tram de descans entre el cap de la Costa i el coll d’en Canar que ens ofereix unes vistes diferents. Finalment, arribem de nou al coll d’en Torner i refem el camí fins a Gandesa.
[map style=”width: auto; height:400px; margin:20px 0px 20px 0px; border: 1px solid black;” bike=”yes” gpx=”http://www.bttpirineus.org/wp-content/uploads/Gandesa CAVALLER Torner Fontcalda.gpx”]La PUNTA REDONA, el Mirador de la Pau i el PUIG CAVALLER des de Gandesa
Una excursió curta, però molt exigent perquè farem tres cims: La PUNTA REDONA, el Mirador de la Pau i el PUIG CAVALLER als voltants de Gandesa. La Punta Redona i el Puig Cavaller formen part del repte dels 100 cims de la FEEC.
Sortim del centre de Gandesa en direcció al polígon la Plana, i enfilem l’antic camí de Benissanet, una pista de tercer ordre amb bastant pedra solta, però ciclable completament. Veiem algunes construccions escultòriques i poètiques al·legòriques a la serra i a la Terra Alta. Continuem pel camí de les Carroves (deixem a la dreta una alternativa de tornada) fins al moment de deixar la pista i prendre un corriol a la dreta. S’acaba la ciclabilitat en un tram d’uns 3,5 km (excepte trams curts). Una alternativa és deixar aquí la bici coronar a peu i recular fins al punt de possible tornada a on seguint la pista ens portarà al track a la baixada de serra de Cavalls). Nosaltres seguim bici a coll fins a la carena de la serra de Cavalls fins la Punta Redona. Estem al bell mig del qual va ser un important episodi de la guerra civil, amb restes de trinxeres de pedra del bàndol republicà. Seguim per la carena, no ciclable no perillosa, amb un pas equipat amb una cadena, deixant a la dreta el cim de La Carabassa. Finalment, ens decidim a baixar, deixant a la dreta uns grans forats a la muntanya que podrien ser un punt d’observació o enclavament de canyons. Hem invertit aproximadament uns 90 min en fer aquests 3.500 m. Sortim dels camps, arribem a la C-43, la seguim a la dreta i ens desviem cap a l’àrea recreativa de la Fonteta a on comença una pista asfaltada que ens durà al coll d’en Torner. Ara tocar remuntar de valent des dels 480 m d’altitud fins a la cota 705 a on es troba el Mirador de la pau o Mirador de la serra de Pàndols, espai de memòria. El mirador vol ser un homenatge a tots els homes que van perdre la vida en aquesta zona del front i a totes les guerres. Reculem i prenem el trencall a l’ermita de Santa Magdalena. Hem llegit que a l’ermita havia una font que es va declarar neutral durant la guerra civil per a que els soldats poguessin avituallar-se d’aigua i van coincidir dos germans de bàndols diferents. Reculem fins a prop de la Fonteta, a on prenem un camí/corriol amb trams incòmodes i, a l’alçada d’un dipòsit d’aigua, agafem el trencant a l’esquerra que ens ha de dur al Puig Cavaller. Enfilem la pista (superem restes de trinxeres de la guerra civil que no vam saber veure) que ens portarà directament a les antenes del Puig Cavaller a on podem amagar la bici (625 m) i pujar al cim a peu (707 m). La pujada sense la bici no té cap dificultat excepte un curt tram amb una mica de timba en el que ens podem ajudar d’una cadena. El vèrtex del cim està ‘desgastat’. Admirem les magnífiques vistes de les Serres de Cavalls i Pàndols i de tota la Terra Alta. Vam contar no menys de 100 molins de vent. Reculem fins al coll de la Font i baixem a Gandesa. Entrant a Gandesa podem veure una antiga mina d’aigua restaurada.
[map style=”width: auto; height:400px; margin:20px 0px 20px 0px; border: 1px solid black;” bike=”yes” gpx=”http://www.bttpirineus.org/wp-content/uploads/Gandesa REDONA Mirador Pau CAVALLER.gpx”]Gandesa Corbera 402 Quatre Camins Vilalba Moro Gandesa Pau Magdalena:
Pels espais de la Batalla de l’Ebre
Una ruta per bicicleta de muntanya del Consell Comarcal de la Terra Alta diponible en Wikiloc que amb el punt de sortida a Gandesa visita espais rellevants de la Batalla de l’Ebre.
“Entre el juliol i el novembre 1938, la Terra Alta va ser escenari dels tràgics esdeveniments de la Batalla de l’Ebre, un dels episodis més durs de la Guerra Civil espanyola. Avui, vuitanta anys després, les Serres de Pàndols i Cavalls encara conserven la memòria dels soldats que hi van lluitar i dels ciutadans que van viure el conflicte des de la rereguarda. Aquesta ruta travessa el poble vell de Corbera d’Ebre, destruït gairebé per complet per les bombes. També permet visitar les trinxeres de la Cota 402, el monument al Terç de Montserrat de Vilalba dels Arcs o el turó del Coll del Moro de Gandesa, des d’on el General Franco va dirigir la batalla. El recorregut s’enfila a la Cota 705 del Pinell de Brai, un mirador amb magnífiques vistes sobre les Serres de Pàndols i Cavalls i on s’hi ha instal·lat el Monument a la Lleva del Biberó. [i a l’ermita de Santa Magdalena] Tots els espais estan museïtzats i adequats per a la visita.”
Al camí de Vilalba dels Arcs arribem a l’encreuament de Quatre Camins. Observem dos turons, el de Quatre Camins –on se situaven els requetès carlins del Tercio de Montserrat–, i la Punta Targa, a uns escassos 300 m, ocupat pels republicans. Els carlins van iniciar l’atac per conquerir la Punta Targa, però van ser abandonats per altres batallons nacionals i van ser metrallats durant hores pels republicans. Els carlins, vencedors l’endemà, van construir un memorial en forma de creu a la Punta Targa.
Ruta ‘gravel’ excepte un curt tram evitable per pista i carretera abans del mirador de la Batalla de l’Ebre. Con Toni, febrer 2023
[map style=”width: auto; height:400px; margin:20px 0px 20px 0px; border: 1px solid black;” bike=”yes” gpx=”http://www.bttpirineus.org/wp-content/uploads/Gandesa Quatre Camins Vilalba Moro Gandesa Pau Magdalena.gpx”]Bot Almudefer Caseres Batea vinyes: Pedalant entre vinyes
Una ruta per bicicleta de muntanya del Consell Comarcal de la Terra Alta diponible en Wikiloc que nosaltres fem començar a Bot.
“A la Terra Alta, el cultiu de la vinya i l’elaboració de vi té una tradició mil·lenària. De fet, és una de les comarques amb més volum de producció de tot Catalunya. Des de 1982 que el sector està reconegut públicament per la Denominació d’Origen. I tota aquesta tradició es fa notar en el paisatge de turons gaire alts, recoberts de vinyes a mitja alçada. Aquest recorregut circular transita majoritàriament pistes i senders i travessa gran part de la plana interior de la comarca, que és on s’acumulen la majoria dels conreus de vinya, un cultiu que comparteix protagonisme amb els ametllers i les oliveres. El circuit transita entre els camps de ceps dels municipis de Bot, Batea i Caseres, al centre i al sud de la comarca. Així, permet descobrir la imponent la Vall Major de Batea -on predomina vinya extensiva cultivada en grans extensions- i el Massalucà, amb Aragó al fons. També travessa les vinyes dels afores de Bot, per la carretera d’Horta de Sant Joan i la plana de Gandesa. La tradició mil·lenària del vi es fa notar en la bellesa dels conreus i paisatges de la Terra Alta.” Ruta ‘gravel’ sense cap complicació tècnica. Con Toni, febrer 2023
La Terra Alta idea nou rutes de turisme amb bicicleta per a promocionar el pàisatge.
[map style=”width: auto; height:400px; margin:20px 0px 20px 0px; border: 1px solid black;” bike=”yes” gpx=”http://www.bttpirineus.org/wp-content/uploads/Bot Almudefer Caseres Batea vinyes.gpx”]Horta Parot arbres estació Mauri Balija Caseres Almudèfer Arenys:
tres arbres monumentals
Amb el punt de sortida a Horta de Sant Joan visitarem tres arbres monumentals i els pobles de Bot i Caseres. Aquesta és l’opció llarga i també tenim una opció curta (que no s’apropa al Pi d’en Mauri). Amb el punt de sortida a Horta de Sant Joan, anem primer a Lo Parot, olivera mil·lenària, arbres de l’estació, via verda fins rodalia de Bot, camí de la Font de Bassiols, mas Damades o mas del pequeno, i baixem a travessar la carretera i visitar el Pi de Mauri (arbre monumental mort). Reculem i anem a trobar el camí que puja d’Horta, mas Maria i amb tendència esquerra anem al Pi d’en Balija. Reculem i en lloc de tallar cap a Arenys de Lledó, tirem cap a Mas Domingot, Mas Micolau i la seva nòria, camí del barranc de la vall de Bot, Caseres a on ens sentim molt ben acollits al casal municipal. Iniciem la tornada pel costat del riu Algars, castell d’Almudefer, Arenys de Lledó, molí de la Fàbrica, antiga fàbrica i xemeneia, i per granges i camins fins a Horta.
Descàrrega el track a Wikiloc
Track original: Horta Parot Mauri Balija Caseres Arenys
Blog d’una selenita: El pi de Balija, el pi de Mauri, Lo Parot.
Plantipodes: lo Perot (Parot).
Horta Parot arbres estació Balija (Arenys): dos arbres monumentals
Aquesta és una opció curta per visitar dos arbres monumentals: Lo Parot (olivera mil·lenària) i el Pi d’en Balija. Sempre per pistes fàcils (excepte una curta trialera evitable) i buscant que sigui un recorregut possible per fer en família. Sortim d’Horta de Sant Joan per anar a buscar Lo Parot. Reculem i baixem per curta trialera a l’estació del carrilet d’Horta. Fem uns metres de carretera i prenem una pista que puja còmodament fins a una pista principal. Aquesta pista seguim les indicacions cap al Pi d’en Balija. Reculem uns metres i seguim per aquesta pista còmoda, amb algunes pujades però en clara tendència baixada fins a les proximitats d’Arens (Arenys en català). Trenquem a l’esquerra, fem un tram del camí Algars – Matarranya i el deixem per anar a la carretera per la qual remuntem cap a Horta. El track acaba a la cruïlla de carretera dita l’encreuament. A la dreta pugem a Horta. A l’esquerra baixem a l’estació del carrilet. Baixar a l’estació del carrilet és una opció si iniciem el recorregut a aquesta estació i pugem a peu a Lo Parot.
Descàrrega el track a Wikiloc
Track original: Horta Pi parot Pi de Balija (Arens)
Blog d’una selenita: El pi de Balija, el pi de Mauri, Lo Parot.
Plantipodes: lo Perot (Parot).
Especial Terra Alta – Caspe:
Gandesa Batea Fabara Caspe Nonaspe La Pobla de Masaluca Vilalba dels Arcs La Fatarella Corbera
Sortim de Gandesa cap a Caspe seguint el Camí de Sant Jaume de l’Ebre passant per Batea i Fabara i la seva continuació per l’Aragó. Tornem visitant pobles de la Franja com (Fabara) i Nonaspe i de la Terra Alta com Batea, La Pobla de Masaluca, Vilalba dels Arcs, La Fatarella i Corbera. Aconsellable en tres etapes.
Primera etapa: Gandesa – Batea – Fabara – Caspe (camí de Sant Jaume)
Segona etapa: Caspe – Nonaspe – Batea
Tercera etapa: Batea – La Pobla de Masaluca Vilalba dels Arcs La Fatarella Corbera Gandesa (trans Terra Alta de l’usuari Sellabona a Wikiloc)
La comarca en aquesta etapa presenta un paisatge d’altiplans trencats per barrancs que han format els petits torrents, gairebé sempre secs i els quatre pobles enfilats en tossals o turons estratègics. La vinya i els ametllers, ben cuidada i emmarcada en bancals de pedra escairada omple totes les fondalades donant una harmonia al paisatge. Barraques de pedra aquí i allà i algun mas solitari vigilats pels gegants molins de vent que ocupen les carenes dels turons són les imatges típiques de la contrada.
Descàrrega el track a Wikiloc
Track original: Gandesa Batea Fabara Caspe Masaluca Villalba Fatarella Corbera
Fent el tafaner …
https://terresdelebre.travel/es/actividades-que-hacer/espacios-naturales/otros-espacios-naturales/santuario-de-la-fontcaldahttps://ca.wikipedia.org/wiki/Santuari_de_Fontcalda_(Gandesa)https://www.catalunya.com/santuari-de-la-mare-de-deu-de-la-fontcalda-17-16003-573411?language=ca
https://es.wikiloc.com/rutas-mountain-bike/pels-espais-de-la-batalla-de-lebre-por-los-espacios-de-la-batalla-del-ebro-28796428
https://es.wikiloc.com/rutas-mountain-bike/pedalant-entre-vinyes-pedaleando-entre-vinedos-28796373
Consell comarcal de la terra alta: wikiloc
https://terresdelebre.travel/cycling/ca/terra-alta-extrem
Consell comarcal de la terra alta: wikiloc
https://terresdelebre.travel/
https://www.elperiodico.com/
https://ca.wikipedia.org/wiki/
A l’antic llogarret d’Almudèfer s’hi troben encara les restes de l’antic castell amb una torre de planta rectangular. Al peu de la fortalesa hi ha l’església de Santa Anna, amb un absis poligonal gòtic del segle XIV. D’origen àrab, va passar a dominació cristiana després de la reconquesta. De fet, l’any 1280 el comandament templer de Miravet va concedir el mas de Mudèfer a dos veïns d’Horta perquè el poblessin. El castell va patir un incendi a mitjans del segle passat, i aleshores el lloc encara era habitat.
castell d’Almudèfer
castell d’Almudèfer catalunya medieval
patrimoni existencial
terres de l’ebre
pobles abandonats