Sentier cathare
Le Sentier Cathare démarre à Port la Nouvelle, entre étangs et Méditerranée, et se termine à Foix, au coeur des Pyrénées, de l’Aude a l’Ariège. Des plages ensoleillées, on part à la découverte d’une terre difficile et sauvage, à travers vignobles des Corbières, forêts du Pays de Sault, et sommets pyrénéens… Ce sentier de randonnée, que l’on peut parcourir à pied, à cheval ou à VTT, présente de multiples avantages : le randonneur croise sur son chemin les sites historiques les plus marquants de l’épopée cathare: les Cinq Fils de Carcassonne, Montségur, Foix. Mais il découvre aussi des paysages très divers, parfois spectaculaires, comme les gorges de Galamus, ou empreints de mystère, comme le Pech de Bugarach, une faune et une flore variée, car il passe du niveau de la mer à la haute montagne.
Punts de pas i possibles etapes
Port la Nouvelle – Durban Corbières (29 km – 600 m). Etape de transition entre le littoral méditerranéen, les Corbières orientales couvertes de vignes aux terres arides et aux garrigues rases balayées par le vent marin.
Durban Corbières – Tuchan (25,5 km – 800 m de dénivelé). Ici la vigne gagne sur la garrigue, tandis que sur les plateaux arides s’accrochent les chênes verts et kermès, les genèvriers. Panorama sur les châteaux de Nouvelle, Aguilar, Domneuve ou Padern. On entre véritablement en terre cathare.
Tuchan – Duilhac sous Peyrepertuse (24 km – 750 m). Une des plus belles étapes des Corbières. Ultime refuge des Cathares pourchassés, Quéribus se dresse fièrement sur notre route, et fait face à la “Carcassonne céleste”, la citadelle de Peyrepertuse. A leurs pieds, le célèbre village de Cucugnan.
Duilhac sous Peyrepertuse – Camps s/ l’Agly (20 km – 830 m de dénivelé). Certainement le parcours le plus pittoresque, avec le passage des gorges de Galamus, ses magnifiques falaises dans lesquelles se niche l’ermitage de St Antoine.
Camps s/ l’Agly – Bugarach (14,5 km – 500 m). Nous pénétrons dans le massif des Hautes Corbières, aux vastes plateaux d’altitude (800 à 900 m), quasi désertiques, dominés par le Pech de Bugarach, point culminant des Corbières (1.231 m) et refuge des mitounes et des lutins.
Bugarach – Quillan (24,5 km – 700 m de dénivelé). Nous quittons les hauts plateaux pour pénétrer insensiblement dans les vallons boisés de la Haute Vallée. Sur les premiers contreforts des Pyrénées, nous découvrons la petite ville de Quillan, sur les rives de l’Aude, capitale des Pyrénées audoises.
Quillan – Puivert (21 km – 700 m). La limite entre climat méditerranéen et climat de montagne est définitivement franchie, nous passons en une heure de marche des vignobles aux verts pâturages et aux sapinières. Les contrastes sont saisissants, et nous arrivons en “terre privilégiée” le Quercorb et Puivert, château des Cours d’Amours.
Puivert – Espezel (17 km – 570 m). C’est une étape forestière, avec la traversée des forêts de Lescal et Picaussel, nous sommes en haute montagne (au dessus de 1200 m), en plein Pays de Sault, pays de la sylviculture et de l’élevage.
Espezel – Belvis ou Comus (20,5 km – 500 m). Nous continuons à traverser le Pays de Sault, le long plateau de Languerail, avec un panorama splendide sur les Gorges de la Frau, et passons tout près du village de Montaillou, rendu célèbre par le roman historique d’Emmanuel Leroy-Ladurie, inspiré des registres d’Inquisition du 14e siècle.
Comus – Montségur (14,5 km – 500 m). Cette étape assure la transition entre Aude et Ariège, du Pays de Sault au Pays d’Olmes. Après la traversée des Gorges de la Frau, le sentier gagne le Pog de Montségur, symbole de la résistance cathare face à Rome et au roi de France. L’histoire se termina par un terrible bûcher en mars 1244.
Montségur – Roquefixade (16,5 km – 550 m). Avant dernière étape, qui poursuit la traversée du verdoyant Pays d’Olmes, zone de piémont pyrénéen dominé par le St Barthélémy (2.348 m). L’occasion de découvrir les magnifiques ruines du château médiéval de Roquefixade.
Roquefixade – Foix (18,5 km – 500 m). Nous cheminons à travers la forêt de Pradières, jusqu’à Foix, préfecture du département de l’Ariège blottie au pied de son château fort qui ne fut jamais pris pendant la Croisade, et qui fut plus tard possession de Gaston Phoebus.
Il existe plusieurs variante du Sentier, permettant entre autres de traverser le Fenouillèdes, la vallée du Rébenty, de passer par le château de Puilaurens.
El sentier cathare: variant nord, adaptat per btt
Hi ha moltes maneres d’interpretar un camí en funció del nostre estat de forma físic i anìmic, de l’època de l’any, dels companys de viatge, dels temps del que disposem. Aquesta va ser la nostre a la Pasqua del 2017, quan vam gaudir de unes condicions meteorològiques excepcionals. Es pot arribar al punt de sortida, a Port de la Nouvelle, en tren des de Cerbere/Port Bou, a on hem arribat en Regional o Mitja distància de RENFE. Tanmateix, es pot tornar en tren des de el punt final, a Foix, fins la Tour de Querol/Puigcerdà en un tren TER dels ferrocarrils francesos. Primavera i començaments de la tardor son els millors periodes de l’any perquè a les Corbières pot fer molta calor a l’estiu i a Quillan- Comus – Montsegur pot ploure i fer fred a l’hivern. Al ser un recorregut llarg circulem per tots tipus de camins, des de pistes asfaltades a corriols pedregosos.
El sentier té dues variants, nosaltres vam seguir la variant nord i vam experiènciar al menys tres temes importants. La primera es que pot haver més d’una variant eqüestre; la segona, que un cavall no és una bicicleta i que, per tant, paga la pena utilitzar el mapa, el sentit comú i preguntar als paisans abans d’endinsar-se en segons quines encigalades; i la tercera es que es pot combinar la variant nord i la sud per visitar els castells més representatius en un sol viatge.
Port de la Nouvelle – Durban. 29 km
Des de l’estació de la SNCF de Port la Nouvelle. Pistes pedregoses, terreny sec, calcari que ens recorda al massís del Garraf, vinyes, un sender tècnic i curt de baixada.
Durban – Camps sur Aigly. 72 km
Per pistes asfaltades o en bon estat fins el castell d’Aguilar i el poble de Tuchan. Pista i corriol fins el poble de Padern i el seu castell, (deixem pujar a la variant eqüestre que no arriba al castell) per arribar a Cucugnan i al castell de Queribus per carretera. Podem tornar pel mateix camí o baixar per a on ho fa el sentier (veure el recorregut per les Fenouillades) fins Cucugnan. Ens drigim cap a Duilhac sous Peyrepertuse des d’on enfilem la pujada i baixada per pista al castell de Peyrepertuse. Ens dirigim cap a les Cols i seguim variant eqüestre per sota del pech d’Auroux per anar a petar desprès d’un corriol tècnic a l’entrada de les gorgues de Galamus. Un últim esforç ens portarà a Camps sur l’Aigly i a la seva gîte rural. Hem deixat darrera la comarca de les Corbières i entrem al clima atlàntic i inici dels boscos.
Camps sur l’Aigly – Quillan. 34 km
Seguim les recomanacions de la paisana de la gîte i prenem una variant eqüestre senyalitzada vertical (que no està indicada al nostre mapa però que vam veure a l’arribar al poble) per pujar al coll de Péchines. Seguim el sentier a les ruines de Campeau, i descens amb trams tècnics, fins la carretera que ens porta a Bugarach, un poble amb neorurals especials i iniciem una dura pujada a peu fins pràcticament els 825 m del coll del Vent. Baixem per pista senyalitzada eqüestre fins Sant Just et le Bézu, carretera fins Saint Julia de Bec i deixem el sentier per agafar una variant antiga d’una ruta btt del centre de la FFC de Quillan que ens porta al poble ‘mort’ de Quillan.
Quillan – Espezel. 39 km
Des de Quillan iniciem dura pujada al principi per pista i desprès a peu fins el coll de Brenac a sobre del poble del mateix nom i desprès seguim per pista i asfalt fins el poble de Nébias, poble i castell de Puivert, aldea de l’Escala (i la seu homenatge als maquis de Picaussel). Deixem el sentier equestre i pugem per carretera fins el coll de Chandelier i per camins de bosc anem a parar a les ruïnes de la Maison Forestière des Ombres i als plans del pays de Sault i Espezel. Obervacions: track actualitzat a l’agost de 2021.
Espezel – Boum – Montsegur – Roquefixade – Foix. 70 km.
Sortirem d’Espezel pels plans i anirem a buscar la Route des sapins que ens porta al pla de Boum i a Comus per boscos d’avets. Per aquesta ruta evitem la pujada pel sentier què és una baixada deliciosa però una pujada molt dura; sempre anirem deixant el sentier a la nostre dreta. A partir d’aquí el track coincideix amb el sentier oficial tant per le sentier cathare com pel Camí dels Bons Homes. Alguns observacions: a) trams tècnics a les gorgues de la Frau; b) en cas de pluja, o sinó vols patejar pel mig del bosc (uns 400 m de desnivell amb trams durs i altres normalment fangosos), desprès de les gorgues de la Frau, a l’arribar al llogarret de Pelai, es segueix pista asfaltada avall fins el poble de Fougax a on s’agafa la carretera a Montsegur a l’esquerra; c) a la sortida de Montferrier es pot pujar per la carretera al coll de Lauze i evitem el tram de pujada pel bosc bonic però pedregós a la sortida del poble; i d) si ha plogut, és millor evitar la trialera que baixa de Le Sau i seguir per la D-209 fins el coll de Lauze, Freyxenet i de Freyxenet a Nalcem. Un curt enllaç per la D-117 al dreta porta al track o, encara millor, anar directes per pista a Roquefixade. L’alberg de Roquefixade té un encant especial i paga la pena fer nit. De Roquefixade a Foix encara ens espera alguna pujada, tot evitable per carretera. Millor si es ho prenem amb calma i fem nit a Montsegur o Roquefixade. Observacions: tracks de pasqua i pont del treball del 2017.
[map style=”width: auto; height:400px; margin:20px 0px 20px 0px; border: 1px solid black;” bike=”yes” gpx=”http://www.bttpirineus.org/wp-content/uploads/Port Nouvelle Espezel nord sentier cathare.gpx”]
[map style=”width: auto; height:400px; margin:20px 0px 20px 0px; border: 1px solid black;” maptype=”HYBRID” bike=”yes” gpx=”http://www.bttpirineus.org/wp-content/uploads/Espezel Boum Comus Montsegur Roquefixade Foix.gpx”]
El sentier cathare adaptat per btt
Aquesta és una combinació de la variant sud i nord del sentier, que de fet és la que utilitzen moltes guies per a caminants. Nosaltres hem adaptat la variant eqüestre a la btt. Fins poc desprès del castell de Peyrepertuse i des de Quillan fins el final coincideix amb la variant nord. De fet, la diferència més rellevant es que passem per les gorgues de Galamous i el castell de Puilorens i que amb la variant nord passem per Camps sur Aigly i Bugarach.
Port de la Nouvelle – Tuchan.
Des de l’estació de la SNCF de Port la Nouvelle. Pistes pedregoses, terreny sec, calcari que ens recorda al massís del Garraf, vinyes, un sender tècnic i curt de baixada. Per pistes asfaltades o en bon estat fins el castell d’Aguilar i el poble de Tuchan.
Tuchan – Aigues Bonnes
Aigües Bonnes – Espezel
La segona part comença a Quillan. Des de Quillan iniciem dura pujada al principi per pista i desprès a peu fins el coll a sobre del poble de Brenac i desprès seguim per pista i asfalt a Nébias, poble i castell de Puivert, llogarret de l’Escala (i la seu homenatge als maquis de Picaussel. Deixem el sentier i pugem per carretera fins el coll de Chandelier i pel bosc anem a parar als plans del Pays de Sault i Espezel. Observacions: tracks de pasqua i pont del treball del 2017
[map style=”width: auto; height:400px; margin:20px 0px 20px 0px; border: 1px solid black;” maptype=”HYBRID” bike=”yes” gpx=”http://www.bttpirineus.org/wp-content/uploads/Port Nouvelle Espezel sentier cathare btt.gpx”]Variants d’Espezel a Ax les Thermes
Aquestes dues delicioses variants deixan el sentier cathare per anar directament a l’estació de tren d’Ax les Thermes. Més que una variant és una altre manera de finalitzar la ruta, bastant més curta, igualment espectacular amb una trialera per disfrutar però no passa per cap castell. Ja veureu que hi ha diferents oportunitats per deixar el sender i baixar per la carretera fins Ax. Donem dues opcions a escollir, una és la de pasqua i l’altre la del pont del 1 de maig 2017. La segona té més carretera als voltants de Chioula (degut a la nevada del dia anterior) però menys sender per arribar a Ax les Thermes.
[map style=”width: auto; height:400px; margin:20px 0px 20px 0px; border: 1px solid black;” maptype=”HYBRID” bike=”yes” gpx=”http://www.bttpirineus.org/wp-content/uploads/dia 5 Espezel Chioula Ax.gpx”]
[map style=”width: auto; height:400px; margin:20px 0px 20px 0px; border: 1px solid black;” maptype=”HYBRID” bike=”yes” gpx=”http://www.bttpirineus.org/wp-content/uploads/Espezel Chioula Ax var 2.gpx”]
Variants de le sentier cathare
Aquest és un track amb diferents variants que hem explorat per la zona però que no hem utilitzat als tracks definitius:
– un tram del sender original (no eqüestre) per arribar a Durban
– dos trams del sender original (abalisat eqüestre) entre Durban i Embres et Castelmaure: la pujada a la ‘verge’ pel coll de Sainte Juste i els dos collets abans d’Embres et Castelmaure
– una volta per Duilhac
– una baixada des dels Cols (desprès del castell de Peyrepertuse fins la granja (i gîte) de la Gigude i els pobles de Soulatgè i Cubières
– la pujada a peu des de Quillan fins Coudons, molt xula de baixar però més dura per pujar que la variant eqüestre
[map style=”width: auto; height:400px; margin:20px 0px 20px 0px; border: 1px solid black;” maptype=”HYBRID” bike=”yes” gpx=”http://www.bttpirineus.org/wp-content/uploads/variants sentier cathare.gpx”]
Fent el tafaner …
Le sentier cathare: http://mescladis.free.fr/sentier-cathare.htm
Les cincs fils de Carcassonne: http://mescladis.free.fr/cinq-fils.htm
Serveis per a una aventura autònoma
Les gîtes d’étape: http://mescladis.free.fr/hebergt-sentier.htm
Durban: Chambre d’hotes Sous l’abricotier: 06 16 74 28 71 i 06 33 50 03 24. Rue du Prebystère
Tuchan: St Roch:
Puilarens. Aigues Bonnes: +33 4 68 20 51 90 colette.chazalet@wanadoo.fr
Quillan: La Forge. Auberge de Jeunesse: 04 68 20 23 79
Puivert: Relais des Marionettes: 04 68 20 80 69
Espezel: Le relais du Pays de Sault: 04 68 20 72 89