1001 cims: Pas Lladres
El Coma Morera i la Tossa del Pas del Lladres des de Puigcerdà
Tossa del Pas dels Lladres
’100 cims de la FEEC’: no catalogat
’100 cims de l’ICC’: no catalogat
Betetistes dels Pirineus: 1042
Alçada: 2.640 m
Data ascensió: 25 agost 2017
Ciclable: si
Coma Morera
’308 cims de la FEEC’: no catalogat
’100 cims de l’ICC’: no catalogat
Betetistes dels Pirineus: 118
Alçada: 2.208 m
Data ascensió: agost 2010 i 2017
Ciclable: si
Avui ens proposem pujar dos cims que no pertanyen al repte dels 100 cims de la FEEC, però que són molt coneguts al món de l’excursionisme a peu, en bicicleta i en esquí de muntanya: El Cim del Coma Morera i la Tossa del Pas dels Lladres. De pas, farem el Gorrablanc i el Pic de Duraneu, altres dos cims per sobre de 2.500 m. Els tres primers són fronterers i el Duraneu és a França.
El punt de sortida és a l’estació de RENFE de Puigcerdà (a 1.200 m d’altitud; uns 9.500 habitants), capital de la Cerdanya. Ens dirigim cap al poble d’Age, poc després la borna fronterera 491 ens indica que estem entrant a França. El primer poble que trobem és Palau de Cerdagne a on prenem a la dreta i comencem a pujar davant del càmping Les Asperes. Aquí s’inicia la ben cuidada pista del bosc de Palau que no deixarem fins al cim del Coma Morera coincidint finalment amb l’asfalt de la pista que puja d’Osseja. Es tracta d’una pujada progressiva i relativament suau que a l’inici sembla que puja fort, però de seguida s’amoroseix i permet pedalar còmodament. Deixarem la Jaça de Palau a l’esquerra i passarem per sota del refugi de pastors de l’Orri d’Andreu. Paga la pena aturar-se al banc del coll de Pradelles (1.980 m), confluència de camins, per contemplar el Puigllançada, la Tossa d’Alp i, més a prop, el bosc de Palau. Continuem pujant traçant ziga-zagues mentre l’exuberant vegetació dona pas als prats d’alçada. Uns minuts més de pujar entremig de les grans pastures i arribem al cim de Coma Morera (2.208 m; borna fronterera 504). El Cim del Coma Morera és un cim fronterer entre el municipi de Toses (Ripollès) i Palau de Cerdanya i Vallcebollera, a la comarca de l’Alta Cerdanya francesa. A la banda francesa del cim hi ha un aparcament per a cotxes, protegit de vaques i cavalls, que s’utilitza com a base de moltes excursions al Puigmal i voltants. Ara comença altra fase de l’excursió. Estem a alçada, és possible que el vent bufi fort, la pista és més pedregosa i prohibida al trànsit de vehicles i gaudim de la sensació de llibertat. Pràcticament, sense voler coronem el Gorrablanc, cim anònim de 2.550 m. La pista és pràcticament carenera, recorre el Pla de Les Salines i de tant en tant ens sorprèn amb durs ‘pujadots’. Arribem al Pas dels Lladres (coll de Queralbs pel Topo Pirineus) i veiem la diagonal que ens porta a la Tossa. Sembla molt pendent, però, serà que ja estem avisats, es deixa fer i al girar a la dreta trobem que ja som a dalt de les pistes d’esquí. Dos remuntadors més amunt tenim la Tossa del Pas dels Lladres (2.640 m) amb panoràmica extraordinària. Gaudim i mengem i tirem pistes avall. L’estació d’esquí Er- Puigmal va estar en funcionament fins al 2013. En un dels tobogans de la baixada pugem al Pic de Duraneu, o de Credells (2.529 m) que es troba entre les comunes d’Er i de Vallcebollera a l’Alta Cerdanya. Poc després del Duraneu trenquem a la dreta i baixem per pistes fins a la carretera. Després de Cotze, prenem a la dreta la pista forestal (asfaltada) que en ziga-zagues ens porta al poble d’Err. Per antic camins i un corriol arribem al poble d’Ossèja i, Palau de Cerdagne, des d’on refem el track per tornar a Puigcerdà.
[map style=”width: auto; height:400px; margin:20px 0px 20px 0px; border: 1px solid black;” maptype=”HYBRID” bike=”yes” gpx=”http://www.bttpirineus.org/wp-content/uploads/Puigcerda bosc Palau Coma morera tosa pas lladres.gpx”]